Kooikerhunden

Kooikerhunden, Nederlandse Kooikerhondje, er en gammel nederlandsk rase. Trolig hadde spanjolene den med seg da de invaderte Nederland i det 15. århundret. Vi finner hunder på malerier fra det 16. århundret, som tydelig ligner på dagens kooikerhund. Et av disse er et bilde av Jan Steen (1626-1679) som heter Der frøliche Hausgenosse:

jan_steen

Prins Wilhelm av Oranijen (1533 - 1584) hadde en kooikerlignende hund på slutten av sitt liv. Det fortelles at denne årvåkne hunden vekket den sovende prinsen og reddet ham fra å bli myrdet under et attentat i forbindelse med kampen mot spanjolene i 1572. Hundene ble etter dette kalt prinsehund. Under den 2. verdenskrig skiftet rasen navn til Kooikerhund på grunn av sitt arbeid i de spesielle andefellene; eendekooi. Kooikeren ble holdt som gårds - og vakthunder, men deres oppgaver var først og fremst å være medhjelper til andefangeren. Kooikerhunden var hunden til kooikermesteren (kooibaas). 

Før 2. verdenskrig var rasen i ferd med å dø ut. I 1939 bestemte Baronesse van Hardenbroek van Ammerstol seg for å gjenskape rasen gjennom avl. Hun hadde det første kullet dette året. I 1971 fikk rasen full godkjennelse av Raad van Beheer (den nederlandske kennelklubben). Først i 1990 ble den anerkjent av F.C.I (Federation Cynologique Internationale, det internasjonale avlsforbundet som kennelklubbene i det enkelte land er medlem av).

Kooikeren kom til Norge i 1994, da Eva Brenna importerte en tispe og en hann fra Kennel Taga's i Danmark. I 1995 importerte hun ytterligere en tispe. Kennel Ebra's hadde sitt første kull i 1996. Ved utgangen av 2013 var det til sammen født 523 kooikere i Norge, og registrert 131 importer. Norsk Kooikerklubb ble stiftet i 1997. Pr. januar 2014 hadde klubben 220 medlemmer. Vi vet ikke sikkert hvor mange kooikere det finnes i Norge i dag, men kan anslå rundt 350.

Nedenfor er et vakkert eksemplar av dagens kooiker, Milles mor Kelly; NORD V-07 SV-05 S UCH NO UCH DK UCH NV-06 Cirtap's J.-G. Prinses Leopoldina. (Eier: Katarina Bladh, Kennel Moonhaven)

Kelly_13_mnader

 

Referanser: Monica Dassinger: Kooikerhunden, karakter, atferd, oppdragelse, stell og pleie. Clada Verlag, 2007. Til norsk ved Bjørn-Erik Fodnes. VHNK Club Register