Valpenes første uker

Fødselen

En ukes tid før tispen skal føde, er valpekassen klar så hun kan bli kjent med den. Jeg har den på et eget rom hvor jeg også sover de første ukene av valpenes liv. Noen dager før valpene er ventet, flytter jeg inn på valperommet  sammen med henne. De fleste tispene skjønner raskt at det er i valpekassen de skal få valpene sine. Når fødselen nærmer seg og oppbloggingsfasen er i gang, begynner hun å gjøre kassen klar. Hun har behov for å grave, og får håndklær som hun kan ordne med. 

Mille tester valpekassa

Mille tester valpekassa

Når valpene kommer, er det min oppgave er å passe på at tispa tar imot og tar vare på valpene etter hvert som de kommer. Fosterposen blir åpnet og valpene slikkes eller masseres rene og varme for å få ut rester av fostervann så pusten og hjerterytmen kommer skikkelig i gang. Navlestrengen skal kuttes. De fleste tisper klarer dette selv,men oppdretter følger med på at hun mestrer situasjonen. Tispa kan f.eks. være for sen, opptatt med neste valp eller kutte navlestrengen for langt inn så det blir blødning. Når valpene puster selv, skriker og virker livskraftige, legges de til tispa. De fleste valpene finner en patte og starter å suge med en gang, mens noen kan være svake og må ha hjelp.

Valpene 3 dager gamle

Valpene til Mille 3 dager gamle

De første tre ukene

De første tre ukene bor tispa og valpene  på valperommet. Jeg sover der og er der mye av tiden. Valpene blir født uten å kunne se og høre. De har ikke egen temperaturregulering, så de er avhengige av at det er jevn temperatur i  rommet. Jeg passer på at det er ca. 22 grader. Det skal ikke være varmere enn at tispa orker å være der. De første dagene vil tispa nødig gå fra valpene. Etter 3 - 4 dager begynner hun å forlate valpekassa i korte perioder.

I de første tre ukene er valpene i valpekassa. Tispa tar seg stort sett av valpene selv. I starten trenger de ro. De blir håndtert i forbindelse med daglig veiing og hvis tispa trenger hjelp til å ta vare på dem. Jeg passer på at alle får nok melk og at tispa slikker dem på magen for å stimulere mage/tarm så de får avføring. Rundt to uker gamle åpner valpene øynene og utvikler hørsel. Synet utvikler seg gradvis og de blir mer aktive i å undersøke valpekassa og forholde seg til hverandre. De begynner også å komme seg opp på beina og tar sine første vaklende skritt.

På vaklende ben

På vaklende ben

Valpene vokser opp

Tre uker gamle er de vanligvis klare til å flytte ut av valpekassa. Hos meg får de komme inn i stua til den vanlige hverdagen. Jeg rammer inn farlige steder som peis og ledninger, med kompostgrinder så valpene kan ha det meste av plassen. Jeg har også en stor valpegrind hvor jeg vet de er trygge når jeg går ut en tur. I stua gjør de erfaringer med vanlige lyder som vaskemaskin, støvsuger og radio og tv. De blir også etterhvert utsatt for høye og skarpe lyder. Dette er spesielt viktig for kooikeren som er svært lydfølsom.

Når de har vært i stuen noen dager, begynner vi å ta imot besøk. Valpene skal møte barn, voksne og eldre. Vi drar også på besøk til familie og venner. Når de er 4 - 5 uker gamle, avhengig av vær og temperatur, er de klare for å komme ut av huset. Her har jeg inngjerdet hage hvor de har god plass. Jeg gjerder inn områder som er potensielt farlige, som planter jeg ikke vil de skal gnage på. Jeg har blant annet noen store rododendronbusker som jeg ikke vil fjerne. Jeg vil heller gjøre det sånn enn å ha valpene i et mindre, avgrenset område.

Valpene forholder seg til hverandre i økende grad. Noe de skal lære i lek med søsken, er bitehemming. De skriker når noe gjør vondt, og lærer dermed hvor grensen går for ikke å skade en annen. De får være med på korte turer ut av hagen og de får være med på bilturer hvor de sitter i bur.

Kajsa  og  Zookie

Kajsa og Zookie i lek

Tre uker gamle begynner de også å få smake på annen mat enn mors melk. Jeg starter med pellets av valpefor oppbløtt i spesiell valpemelk. De første gangene gir jeg dem en og en for å sikre meg at alle vil og klarer å spise. Det kan gjøres på andre måter. Etter noen dager er de klare til å spise av egen skål. De får i begynnelsen en tynn grøt av oppbløtt valpefor og og valpemelk.

Tispa dier dem fortsatt, og trapper ned dette fram til 8 ukers alder. De går gradvis over til fastere føde. De får også forsiktig prøve andre smaker som kjøttdeig, eplebiter og tyggeben. Trening av innkalling starter nå, først med en lyd som forbindes med mat. 

Første gang fast føde

Første gang ved matskålen

Når de er klare til å reise, kan de få  tørrfor. Noen valper veger seg mot dette, og de kan godt fortsette med oppbløtt mat noen uker til. Hvis de får tørrfor, har jeg litt vann i skåla for å sikre at de ikke sluker maten og for at de skal få i seg nok væske. Valpene skal alltid ha vann tilgjengelig, men det kan ta en stund før de begynner å drikke skikkelig. De første ukene er det mer interessant å leke med vannet.

Drikker av vannskåla

Hjerte ved vannskålen

Valpene skal venne seg til håndtering. Klørne klippes flere ganger, fra tidlig i valpekassa, for at de ikke skal klore opp tispa når de dier. De får venne seg til å bli tatt over hele kroppen og jeg ser på tennene. Jeg koser mye med potene siden mange hunder synes dette er ubehagelig. De får også ha på halsbånd og sele. Renslighetstreningen starter. I valpegrinda legger jeg aviser utenfor soveplassen, og de begynner tidlig å gjøre fra seg der. Ute i stuen begynner de også såvidt å tisse og gjøre fra seg på aviser. Jeg har dessverre ingen lett mulighet til å få dem raskt ut, så treningen her blir begrenset.

 

Klare for egen famile

Åtte uker gamle er valpene klare til å flytte til sin egen familie. Før det er de til veterinærundersøkelse hvor de får den første vaksinen, blir chipet og får utstedt en veterinærattest. Valpene er forsikret fra de er fem uker. Ny eier må tegne egen forsikring fra dagen etter henting av valpen.

Leia nesten 8 uker

Leia nesten 8 uker

Når valpene reiser, får de med seg veterinærattest, for til de første par ukene, litt godbiter, sele eller halsbånd og leiebånd, en leke og et teppe med duft fra mor og de andre valpene. Dere får en perm hvor stell, sosialisering og miljøtrening av kooikervalp er beskrevet.  

 

Hjemme med valpen

Dere bør som et minimum gå på valpekurs. Valpen lærer litt lydighet og dere lærer mye om hundetrening. Det vil være en viktig sosialiseringen for valpen deres. Samtidig treffer dere andre hundeeiere som dere kan utveksle erfaring med.

Jeg vil gjerne at dere stiller ut hunden deres. Det er en viktig måte å vurdere avlen på slik at vi kan bidra til å utvikle rasen videre i en positiv retning. Når hunden stilles ut, blir den vurdert både utseendemessig og hvordan den fungerer. Den skal ikke bare se vakker ut, men ha en kropp som gjør at den kan fylle funksjonen den var avlet til. Det gjøres også en vurdering av lynne. 

Etter at dere har kommet hjem med valpen, vil jeg være tilgjengelig for råd og veiledning. Jeg vil gjerne høre om hvordan det går med dere og valpen videre i hverdagen.