Blogg

Vi venter fortsatt

2015-06-30 23:00 | 1 kommentarer

Dvs. Hege og jeg venter, Mille jobber. Hun er fortsatt i oppblokking. Temperaturen er fortsatt lav. Det har vært en lang og varm dag. Mille vil helst være i min seng på valperommet. Det vil Tess gjerne også, så der har vi en liten konflikt gående. Vi har sittet i litt i hagen, men Mille vil fort inn igjen. 

DSC02367_edited

I morges var det i grunnen helt greit å ligge og slappe av i sengen til  mor

DSC02373_edited

Magelufting

DSC02372_edited

Liten skøyer

Markisen har kommet opp. Jeg avlyste prosjektet i morges, men når varmen kom og valpene lot vente på seg, ringte jeg tilbake og spurte om det var mulig å få markisene i dag likevel. En halvtime senere var de oppe. Et kjølig rom blir det uansett ikke, men forhåpentligvis til å holde ut i både forvalpene og for Mille.

Det finnes i grunnen mange mennesker som er veldig hjelpsomme. Dette døgnet er det ingen veterinærvakt i Halden. Jeg har såvidt vært innom en relativt ny veterinær her, Nordic Vet. De har ingen vaktordning, men når jeg nå ringte for å høre om han kunne være tilgjengelig hvis vi fikk behov for hjelp, svarte han faktisk ja   Jeg har jo i bakhodet at det ble keisersnitt sist, så det kjennes trygt å vite at vi kan være hos en veterinær på 10 minutter.

Nå må det gjerne skje noe her snart. Hege og jeg er veldig klare. 


Nå skjer det!

2015-06-30 11:42 | 4 kommentarer

Da er fødselen i gang. Mille startet oppbloggingsfasen i går kveld med å re opp skikkelig å håndklærne som ligger i valpekassa. Hege (Solhaug) kom utpå natta. Det er godt å ha en med lang erfaring her. Nå ligger Mille i min seng, rer opp litt i håndklær her også. Fram til valpene kommer får hun lov å være hvor hun vil. Hun er ikke så interessert i valpekassen akkurat nå. 

Jeg har fortsatt å ta tempen. I går morges lå den på 38, så 37,3 - 37,4 hele dagen. Kl. 09 kom temperaturfallet, jeg målte 36.9 og nå er den på vei opp. Når den er oppe på normalen eller litt over, kommer valpene. Det skjer vanligvis rundt 12 timer etter temperaturfall, men kan komme etter 6 timer til halvannet døgn. (Nå vet jeg jo ikke om jeg traff helt den laveste temnperaturen.) Det stemmer med det jeg har lært av Katarina Bladhs om at hos kooikeren kommer ca. 24 timer etter de første tegn på at oppblokkingen er i gang.

Da satser vi på en normal valpefødsel i ettermiddag/kveld.

DSC02361_edited

I valpekassa i starten av utblokkingsfasen

DSC02364_edited

 


Dag 60

2015-06-28 23:20 | 0 kommentarer

DSC02356_edited

60 døgn drektig

Mille har nå gått 60 dager av drektigheten og det er tre dager til termin. Hun har relativt liten mage, så jeg venter ikke noe stort kull. Hun har gått opp 1,8 kg. Vi regner ca. 500 gram pr. valp, men hele vektøkningen er nok ikke valper. Mille har vært ekstremt sulten gjennom hele drektigheten, og har nok fått i meste laget. til trossfor at hun erliten, føler hun seg nok tung, hun går forsiktig der hun pleide å sprette opp. Hun foretrekker å ligge utstrakt isteden for i en tull som hun pleier. Når jeg ser på henne, begynner halen å piske i gulvet.  Vanligvis kommer hun etter meg for å få kos, men nå ønsker hun at jeg kommer til henne.

Jeg har begynt å måle tempen hennes. Sist hun var drektig stolte jeg på at jeg ville se de kliniske tegnene på at oppblokkingsfasen var i gang. Ved en eller få valper kan imidlertid disse tegnene være svake, så nå benytter jeg meg av å sjekke tempen i tillegg. Den siste uken av drektigheten kan temperaturen gå ned og opp igjen uten at det er noen valpefødsel på gang. Når den går ned mot 37 grader eller under, kommer valpene  fra et halvt til halvannet døgn etter, vanligvis etter ca. 12 timer. De kommer når tempen er oppe på  normalen igjen, en grad høyere enn hos mennesker.

Jeg venter på å få montert markise på vinduet på valperommet. Rommet vender mot sør, og kan bli fryktelig varmt når solen står på. Ikke har jeg noe annet og bedre rom å bruke heller. Akkurat nå sier jeg; dessverre er det meldt fint vær kommende uke. Fordi valpene er utsatt for å få lungebetennelse ved trekk, er ikke det å sette opp masse vinduer noe alternativ. 

Tess skjønner veldig godt at det skal skje noe, ikke minst fordi hun ikke har tilgang til sengen min lenger. Nå skal Mille få ha valperommet for seg selv og jeg har flyttet inn sammen med henne. Tess har så mye mimikk, så mange uttrykk. Nå går rundt med et forundret uttrykk mye av tiden, til tross for at vi gjør ting som bare er for henne. Jeg vet at hun venner seg til situasjonen, men jeg har litt vondt av henne.

Nå har klokka passert tolv, Mille har gått for å legge seg og jeg skal følge etter   I morgen tidlig ringer jeg markisemontørene og ber så pent jeg kan om at de skal være raske. 


Mille tester valpekassen

2015-06-24 09:22 | 2 kommentarer

Dag 56 og 1 uke til termin

DSC02351_edited

 Valperommet er klart og Mille tester valpekassen. Hun var ikke i tvil om at det var hennes plass.

DSC02353_edited

Litt pjusk fordi vi akkurat har gått tur i regnet.

DSC02345_edited

Magen vokser

DSC02355_edited

 Tess ville også oppi valpekassen, men Mille var meget bestemt på at dette var hennes plass. 


Hverdagen

2015-06-22 09:45 | 0 kommentarer

Hverdagen består ikke bare av Milles mage. Vi er mye i hagen, i det en av ungene i veien døpte til "det store hundeburet". Navnet passer forsåvidt siden det inngjerdete området ligger midt i hagen, men 350 kvadrat er en tanke større enn det jeg ville definere som et hundebur. Ikke har det tak heller, men høyt gjerde for ikke å risikere rådyrbesøk. 

Vi trives der alle tre. Tess elsker det. Tess liker ikke kjedelige turer på veien, og ofte styrer hun mot hagen. Når hun forstår at alternativene er inn igjen eller tur, blir hun med. Men kan du tvinge meg kan jeg lure deg, sier Tess. Hun blir med nedover veien. Når vi kommer til enden av vår eiendom, styrer hun bakveien tilbake til huset. Der prøver hun igjen å få meg  med ned i hagen. Hun har nok lykkes noen ganger, siden hun ikke gir opp denne strategien. Noen ganger forhandler jeg med henne med å love at vi bare skal gå rundt huset. Det fungerer, men vi kan vel ikke akkurat kalle det å gå tur. Rett som det er går Mille og jeg ut igjen uten Tess. 

Det skal sies at Tess ofte blir med også. Hun blir spesielt ivrig hvis jeg sier vi skal gå tur med eller besøke et menneske hun er glad i. Noen ganger strener hun av gårde, og jeg skjønner at hun har bestemt seg for å besøke en vi kjenner eller å gå opp på jordene for å løpe løs. Det er aldri noe problem å få henne med når hun får gå løs, men akkurat det har jeg foreløpig ikke klart å forklare at hun skal få lov til når vi går ut av døren hjemme. At trening kan være målet med en biltur, har hun imidlertid fått med seg. Hun er en smart jente med masse personlighet. Hun er problembarnet mitt og hun er forelskelsen min.

DSC02291_edited_edited_edited

Min vakre Tess 

DSC02288_edited

Tesser elsker å sitte og se utover eiendommen sin. Hun er topp fornøyd når hun får sitte litt på trappen å skue utover før vi går videre. Det er ingen bjeffing,  hun bare brukerøyne og nese på å sjekke ut situasjonen.

DSC02282_edited

Mille er en vidunderlig normal hund. Som regel blir hun glad og fornøyd med på det Tess eller jeg bestemmer vi skal gjøre, noen ganger etter først å ha sagt tydelig fra hva hun egentlig ønsker. De siste ukene har hun flere ganger nektet å gå tur uten Tess. Jeg satser på at det er en drektighetsnykke. Mille er veldig glad i å være i hagen. Hun graver hull i plenen, løper fort og sitter på fanget, men blir like fornøyd når hun får tilbud om tur. Mille tar også gjerne rollen som vakthund. Med halen høyt hevet, gir hun klar beskjed om mennesker, bjeffende hunder eller rådyr i nærheten. Fremmede lyder varsles også. Tess løper som regel etter henne, men kommer fort tilbake for å få belønning for ikke å bjeffe. Heldigvis er det ikke noe problem å stoppe Mille, hun er fornøyd nok når hun har sagt fra.

Nå om dagen tar hun det mer med ro enn hun pleier. Det er faktisk fullt mulig å grave hull når en ligger, sier Mille. Og røtter fra gress og bjerk som hun finner i hullene, smaker  like godt. Jeg er ikke mindre glad i denne jenta mi 

DSC02278_edited

Magen er der (og mor ser den  )


Fosterbevegelser - dag 53

2015-06-20 08:28 | 0 kommentarer

Endelig kan jeg kjenne at noe beveger seg i Milles mage. Bare bittelitt, to små bevegelser mot håndflaten min. Hun foretrekker å ligge utstrakt, ikke i en liten tull i sengen. Hun har begynt å ta det litt roligere, men er full av engasjement når det gjelder trening, søk og graving i gressplenen.

53 dager (3)

Legger en godviljen til, kan en se den lille magen ovenfra

DSC02247_edited

Her er magen tydelig

53 dager (4)

 Nå er det godt å ta det litt rolig


7 uker på vei

2015-06-17 22:26 | 0 kommentarer

I dag er Mille på dag 50 etter parring. Det er spennende å følge med på hvordan magen vokser. Nå bør jeg snart kunne kjenne fosteraktivitet. Mille synes det er en dum ide at jeg skal holde hånden på magen hennes lenge av gangen, så jeg prøver meg når hun sover ved siden av meg i sofaen - sånn som nå   Hun synes forresten også det er en dum ide å ligge på siden på gulvet og bli tatt bilde av.  Vi får det til ved hjelp av kommandoen "spille død", men hun prøver seg først på å tilby andre triks som å sitte bamse og riste på hodet. Veldig søt er hun, denne jenta mi   Den lille damen har ellers begynt å ta det mer med ro, men er glad og fornøyd.

DSC02242_edited

DSC02239_edited

DSC02232_edited

DSC02225_edited


En fin dag

2015-06-10 22:50 | 2 kommentarer

Endelig er det sommer! Jeg har venninnebesøk hele uken, og Tess og Mille er strålende fornøyde med ekstra kos. I dag har vi vært ved sjøen. Mille har startet på 7.uke av drektigheten og er i fin form med sin lille mage   

Dusa 2

Dusa Tess og Mille

Dusa Mille

DSC02181_edited

DSC02186_edited

DSC02200_edited


Mille er drektig

2015-06-05 18:10 | 1 kommentarer

Nå er jeg sikker på at Mille er drektig    Det er 38 dager siden paring og hun har fått en liten mage. Hvis alt går som planlagt, kommer det valper etter Mille og Vips i overgangen juni/juli. 

Uke 3 (5)

Moonhaven Splendid Maroon *Mille*

11186225_10153293910091252_1100813620_n

Kamas Othello *Vips*