Blogg

Valpekjøpere og hverdagsliv

2012-11-28 00:09 | 1 kommentarer

De siste dagene har vi hatt flere koselige besøk av valpekjøpere, potensielle kjøpere og andre som ville se på valpene. Med sine fem uker, er valpene nå så gamle, at det handler ikke bare om å se, men også å kose og leke med dem. Jeg synes det er skikkelig moro å vise dem fram. Spesielt artig er det at de aller fleste som kom, har fulgte med på bloggen og kjente igjen valpene ved navn.

Fredag kom Oda Wennerstrand (som jeg sitter med i styret i Norsk Kooikerklubb). Her er link til bildene Oda tok av valpene:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.479505425427325.115345.239986629379207&type=1

Lørdag hadde vi besøk av familien som skal ha Krage, hannen. Han skal bo i Klæbu i Trøndelag, med Ingar, Anne Karin og Jørgen, og heter nå Tassen. Han er forresten slett ingen liten tass lenger. Han ligger like bak Frøken Hvit som fortsatt veier mest.

Jørgen med tassen

Tassen og Jørgen

Foto: Ingar Kaldal

Mille og Krage - Tassen

Mille og Tassen har oppdaget noe under sofaen.

Foto: Ingar Kaldal

Vi har hatt enda tre besøk av familier som er interessert i tispevalpene. To av tispene som skal selges, er nå tinget. En skal som jeg tidligere har fortalt, til Marie og Henrik i Oslo, og en skal til Moss, til Eirik, Laura og Thomas.

Valpekjøperne kommer ikke til å få vite hvilken valp de får før rett oppunder levering. I denne perioden forandrer valpene seg mye både når det gjelder eksteriør og lynne, og jeg ønsker å vente lengst mulig før jeg bestemmer meg endelig for hvem jeg skal beholde selv. De som venter på en valp, ville nok kanskje likt å få vite før, hvem som skulle bli deres. På den andre siden gjør det det lettere å gi rett valp til rett eier, ved å vente. Jeg mangler fortsatt forvert!

Ellers har blant andre Eli, som vi går mye tur med,  vært her, og selvfølgelig Eva. Eva tror jeg har valpekos som en av hobbyene sine for tiden, noe vi er kjempeglade for alle her i huset. Tess blir spesielt glad når det kommer noen hun kjenner, som tar seg tid til å være på besøk hos henne også.

Valpene har hatt vann stående i valpegrinda en stund, uten å røre det. Dvs. de har stukket tungen nedi og rygget bakover. Nå har Frøken Hvit for første gang drukket av skåla. Dagen etter fulgte Silke opp, men hun forsynte seg like godt av skåla til Mille som er så stor at hun holdt på å tippe oppi. De andre er fortsatt på dyppenesaivannet - stadiet. Det havner selfølgelig også mange poter i vannskåla og det har blitt en populær hobby å trekke den rundt på håndklet den står på.

IMG_4280

Silke drikker av vannskåla til Mille

Når maten serveres, grøt av forkuler med melkeerstatning, kommer valpene springende. Silke har imidlertid ikke villet ha denne maten. Mille er i gang med å avvenne dem fra å die. Silke må likevel klare å skaffe seg det hun skal ha siden hun går opp i vekt. Mille ammer dem stående, og det er virkelig en utfordring for de minste valpene. Jeg lot Silke få fortrinnsrett hos Mille mens jeg prøvde å finne ut hvorfor hun ikke ville spise, og jeg har knekket koden. Silke vil ikke spise av samme skål som de andre. Hun er så forsiktig av seg, kanskje synes hun det blir masete. Når jeg gir henne en egen skål og passer på at hun har den alene, spiser hun. Hvis en av de andre kommer i nærheten av skålen hennes, rygger hun unna. Hun spiser best når hun får maten i fanget mitt, for da er det ingen som forstyrrer. Silke var den som suttet lengst på maten, hun kommer nok igang med spising fra skål hun også.

bilde

Valpene er i den hjelpsomme alderen. De har skjønt at aviser skal flyttes på, men vi er ikke riktig enige om hvor de skal ligge. Hjerte flytter ikke bare aviser, hun jobber også iherdig for å fjerne voksduken som skal beskytte gulvet

Personligheten deres kommer enda bedre fram nå når de er mye ute i stuen. De er forskjellige når det gjelder hvor utforskende de er, hvordan de forholder seg til hverandre, hvor mye de kommer til meg for lek og kos og hvordan de møter fremmede. Alle tar kontakt med nye mennesker på eget initiativ. Frøken Hvit er den som er mest aktiv når det gjelder å utforske stuen. Hun har til fulle oppdaget at hun stadig når høyere opp og lenger inn; til en hylle med spennende gjenstander eller til et sofateppe som kan dras ned på gulvet. Hun kan bruke litt tid før hun undersøker fremmede mennesker og hun kommer først hos meg når hun begynner å bli trøtt eller nå hun vil ha noe, f.eks hjelp til å komme ut av valpegrinen.

Krage er også en liten forsker. Han kommer innom, men ikke så ofte. Hjerte er veldig selvstendig og utforskende, kommer rett som det er innom meg, og tar mye initiativ til slossing og lek. Perle er en liten koseklump. Hun har fra hun kunne gå, kommet mot meg for å sitte på fanget, så fort hun har klart. Hvis en av de andre sitter på fanget, kan jeg være sikker på at hun kommer med en gang. Hun tar seg turer ut i verden, men er ofte innom meg. Silke vil også være mye hos meg. Samtidig er hun full av initiativ i forhold til å sloss og leke med de andre. Alle er trygge på å undersøke fremmede som kommer på besøk, men Frøken Hvit og Krage er vel så mye interesserte i verden utenfor. 

IMG_4312

Silke utfordrer beslaget på valpegrinden

IMG_4323

Frøken Hvit legger Perle i bakken

IMG_4194

Silke

IMG_4065

Perle, Frøken Hvit og Hjerte

De har selvfølgelig samme mønster utenfor som inni valpegrinda; full aktivitet en stund, og så total stillhet på sekunder. Det spennende er hvor de er når det blir stille. Flere ganger har jeg måttet lete skikkelig.

IMG_4284

Pluteselig sovnet Hjerte

IMG_4307

Krage tar pause hos mor

IMG_4358

Perles faste soveplass

Mille ammer dem sjelden om natta lenger, men de våkner og håper. Det blir endel hyl hvis hun løfter på hodet. Om morgenen oppfører de seg vel som vanlige unger. Når Mille reiser seg blir det liv, da er det sjanse for mat. Når jeg åpner øynene og løfter hodet, har jeg plutselig fem par øyne som stirrer på meg og vil bli løftet opp.

IMG_4319

Det er kveld.

Frøken Hvit og Silke presser seg fram mellom stengslene for å prøve å tigge seg opp i senga.

Tess har det mindre morsomt for tiden. Hun har akseptert at hun bare får være i en del av stuen. Ære være de gjestene som tar seg tid til å være litt sammen med henne også, de får en stjerne i boken min

 

Og jeg, jeg nyter fortsatt denne valpetiden til fulle. Det eneste som er tungt, er å fjerne stifter i alle avisene som brukes til underlag i valpegrindene i stuen og på soverommet

 


Mor, barn og kooikersmil

2012-11-22 01:05 | 0 kommentarer

Her er noen bilder som viser kontakten mellom Mille og valpene. Og et par kooikersmil  .

Mille med Silke

IMG_4129

IMG_4131

IMG_4130

 

Mille med Perle

IMG_4144

IMG_4145

 

IMG_4149

IMG_4150

 


Frislipp

2012-11-20 23:59 | 1 kommentarer

Nå ser stuen min ut som en kompostbinge  . Hele lageret til Felleskjøpet har jeg fått med meg. For det første har jeg delt stuen i to så Tess har sin del og Mille med valpene den andre. Mille vokter valpene sine, også for Tess. Tess har ikke vist noen tegn til aggresjon, men det ville ikke være uvanlig om det dukket opp. Den eldste tispen i flokken kan lett bli sjalu og mene at hun er den eneste som skal ha valper. Mille, på sin side, ble veldig stresset av at hun syntes hun måtte passe så veldig på valpene sine. De dagene de var sammen i stuen, virket det på valpene som Mille hadde mindre melk, noe som kan være en følge av stress.

Inni Milles del igjen, har jeg en stor valpegrind hvor valpene er trygge uten at jeg behøver å følge med dem hele tiden. Men valpene skal utforske verden, de kan ikke vokse opp i en firkantet binge. I dag har min snille nabo og venn, Andreas, satt opp flere grinder for meg, så nå er det meste av stuen et skjermet sted.

Frislipp, kalte Andreas det, da jeg slapp alle valpene ut i det store rommet  . Jeg tror de opplevde det sånn selv også. Nølende først, holdet seg sammen Mille holdt seg midt i flokken, observerte nøye og slikket litt på dem.

IMG_4077

Mille passer på 

det tok ikke lang tid før valpene ble modigere. Hjerte og Krage dro på tokt for å prøve å finne et smutthull hvor de kunne komme seg utenfor gjerdet. Det er visst grønnere på den andre siden av gjerdet for hunder også  . Etter en stund var hele flokken i sving med å turne i bordben. (PS: Bitemerkene er det Mille som valp som er ansvarlige for, men de skal vel rekke å lage noen nye, disse små. )

IMG_4074

IMG_4073 

Frøken Hvit klarte et elegant hopp over midtstokken. Andre ble hengende på magen, temmelig forskrekket. Perle mente hun hadde satt seg fast under en hylle. Det var i virkeligheten god plass til å krype ut igjen, men det var nok skummelt for en som ikke har vært under en hylle før

IMG_4081

Frøken Hvit på oppdagelsesferd

IMG_4104

Perle sjekker matskåla til Mille

Etterhvert begynte de å virre rundt. Jeg la en velkjent matte på gulvet, og der samlet de seg raskt og viste at de var klare for valpegrinda igjen. Her sluknet alle momentant.

IMG_4113

Krage, Perle, Frøken Hvit og Hjerte. Silke hadde funnet et eget hjørne. 

I dag har vi også hatt besøk av en familie som gjerne vil ha en av tispene. Det er en familie som jeg gjerne selger valp til, men jeg må vurdere hvem de skal gå til etter flere besøk denne og neste uke. Jeg venter også på at de rette forvertene skal ta kontakt så den fjerde lille jenta også får et godt hjem.

Valpene leker og sloss som aldri før. I dag oppdaget Frøken Hvit og Hjerte at baller kan rulle. Hittil har ingen ofret ballen et blikk. Myke kosedyr var det første de falt for. Noen fant for flere dager siden gleden ved biteleker.

IMG_4055

Perle fikk ny leke på 4 ukers dagen sin 

Jeg må ta med to bedårende bilder av Hjerte.

DSC_0458

Hjerte, 3 1/2 uke

Foto: Bernt Haugen 

DSC_0457

Valpene har 5 - 6 doblet sin fødselsvekt, nå veier de 1050 - 1250 gram. De har blitt riktige hunder som kan sitte, løpe, klø seg og logre. Likevel er de ikke større enn at de kan sitte i hånden min.

 

 

 

 

 


Straks fire uker

2012-11-18 17:13 | 0 kommentarer

For fem dager siden fikk valpene smake sin første oppbløtte forkule. I morges spiste alle sammen. Jeg har gitt dem maten med fingrene, og det er skikkelig artig å se hvordan de forholder seg til maten hver på sin måte. Krage og Frøken Hvit spiser nå med stil, de tar hele forkulen i munnen, ikke noe søl. Perle har det travelt, hun kryper nesten av fanget mitt for å få tak i maten raskest mulig. Dermed havner den både her og der.

IMG_3858

Perle 

Silke sutter litt fortsatt og det blir det også endel søl av. Hjerte som ellers er så tøff, går bakover. Ingen skal få presset på den jenta noe  .

IMG_3863

Hjerte

 

Nesten alle fikser å drikke melk (melkeerstatning) fra skål nå. Det er bare Hjerte som skal ha seg frabedt å få melken servert på denne måten.

IMG_3830

Perle 

Siden jeg begynte på dette blogginnlegget har jeg servert valpene deres første måltid med velling, melkeerstatning blandet med mosede forkuler. Dette var kjempepopulært, også hos Hjerte  .

IMG_3931

 

Om natten sover valpene nå i en innhegning i valperommet. Det var tydelig kjempespennende å komme dit, med mye nytt å utforske.

IMG_3814

Frøken Hvit

Det første flere av dem gjorde, var å undersøke om det fantes noen steder de kunne komme ut og videre. Noen minutter der lurte jeg på hvor stor sprekk som skal til for at en sånn liten tass kan presse seg gjennom, men heldigvis hadde jeg gjort jobben min godt nok.

IMG_3827

Perle og Frøken Hvit 

Utforskingen skjer på mange områder. Leken er villere og de biter så hardt i hverandre at det hender noen protesterer skikkelig. Det er nå de skal lære hvor hardt de kan bite uten å skade den andre.

IMG_3803

Alle mot alle  

 DSC_0442

Frøken Hvit tester mors tålmodighet

 

Valpene er nå i sin fjerde uke og har nå blitt gamle nok til at vi kan ta imot besøk. De nære vennene som har vært her, har blitt ønsket hjertelig velkommen av Mille. I går hadde vi et veldig koselig besøk av Marie og Henrik som skal ha en av tispene. Mille kjente dem igjen fra de var her i sommer, og tok det hele med knusende ro. Marie og Henrik fikk sitte i valpegrinda og selv gikk hun og la seg et annet sted. Spør du meg, er valpekjøpere desidert endel av gleden med å ha valper.

De som skal ha tispe fra kullet, får ikke vite hvilken valp som blir deres før jeg har tatt stilling til hvem jeg skal beholde selv. Det kommer jeg ikke til å gjøre før om minst et par uker, for de forandrer seg hele tiden. Jeg ønsker ikke å ha flere hunder hjemme enn de to jeg allerede har, så den nye skal på hel- eller halvfor. Jeg søker derfor forvert. Hvis du tror at dette kan være noe for deg, så ta kontakt så raskt som mulig.


Silke og Krage fortjener også egne bilder i dette innlegget:

IMG_3839

Silke kommer ofte og vil sitte på fanget

IMG_3763

Krage, 26 dager gammel

IMG_3760

 


Valpebiting med mer

2012-11-16 22:53 | 1 kommentarer

Nå er valpebitingen her  . Det er ikke mange dagene siden tennene bare var hvite prikker. Nå stikker de fram, og hjørnetennende er allerede temmelig skarpe.

Hjerte, Perle og Silke, dag 24 (3)

Hjerte og Frøken Hvit

Det er mye lek med småbiting om dagen

Krage og Hjerte

IMG_3592 

 

Valpene lar meg med den største selvfølgelighet åpne munnen deres og se på tennene. Jeg får også kose potene deres, noe mange voksne hunder liker dårlig. Forhåpentligvis vil det lette sjekk av tenner, tannstell og kloklipping senere når de blir vant til å bli håndtert på denne måten. De har allerede fått klippet klørne en gang, og det nærmer seg tid for neste. Første gangen var de ikke riktig med på det. Nå er de våkne og bevisste på hva som skjer rundt seg, og jeg håper neste kloklipping vil gå greit. 

Valpene har også startet med fast føde. Det er så mange framgangsmåter på dette. Jeg har valgt å gjøre det som Milles oppdretter, Katarina Bladh. Første måltid er en oppbløtt forkule, og så økes antall forkuler for hvert måltid. Foreløpig mater jeg dem med fingrene og kan være helt sikker på at hver enkelt får i seg det de skal. De får også melk (melkeerstatning) fra skål, og dette er tydeligvis vanskeligere enn forkulene. Hjerte vil ha seg frabedt å få melken servert på denne måten. Bare Frøken Hvit og Krage drikker skikkelig. De to tar også de hele, oppbløtte forkulene i munnen, mens de andre sutter dem i seg. 

Hjerte er utbryterdronningen i kullet. Hun er ikke den største, men kanskje den mest bestemte. Om dagen er valpene nå i stuen. Sist natt sov de i valpekassa på valperommet. I morges var Hjerte fast bestemt på at hun skulle ut av kassa på egen hånd. Hun hadde potene på kanten og skulle til å dra seg over da jeg stoppet henne. Hun hadde ikke fallt langt, jeg hadde lagt dyner langs utsiden av kassa, men for en kraft i en så liten kropp!

Hjerte har oppdaget hvor en kommer seg ut av valpegrinden.

Hun har studert utgangen, og venter her på den gyldne anledningen. 

IMG_3651

 

For et par dager siden så jeg en av valpene, Frøken Hvit, logre for første gang. Nå logrer de alle i lek, og i dag kom alle sammen logrende mot meg da jeg satt meg ned hos dem. De har viftet med halen hele tiden, nå snakker jeg om å bevege halen som en reaksjon i en sosial sammenheng.

 

I dag hentet Silke, som den første, et mykt lekedyr. Først lekesloss hun

Silke, dag  25 

tilslutt sovnet hund med kosedyret som hodepute. Silke, dag 25

 

Senere overtok Hjerte kosedyret. Det var ganske fornøyelig å leke dralek med en valp på 25 dager

Nå nettopp satt jeg inni valpegrinda mens Mille lå utenfor. Pluselig hopper vi høyt begge to, av en skarp lyd i kassa. Mille kommer løpende og hopper opp med forlabbene på kanten av kassa for å sjekke hva som skjer. Jeg ser på valpene. Alle ser ut til å ha det bra. Så kommer lyden igjen og jeg skjønner at det er Hjerte som kommer med sitt første Kooikerbjeff  . Dere som ikke har hørt det, vil vite hva jeg snakker om når dere får deres egen valp.

 Mille passer på fra utsiden av valpegrinda

Mille passer godt på valpene sine.

 


Bildeblogg, valpene 3 uker

2012-11-14 00:45 | 1 kommentarer

Nå er det visst seks dager siden siste innlegget, og nå som det skjer så masse med valpene. Fra å gå sine første vaklende skritt, kan de nå løpe. Riktignok tipper de over på siden av og til, men de er raskt oppe igjen.

En grunn til at det gikk noen dager mellom innleggene nå, var at jeg ikke har kamera som er godt nok til å ta bilder av noe som er i bevegelse. Lørdag postet jeg et sukk på Facebook. Det gikk ikke mange minuttene før jeg fikk tilbud om å låne et speilreflekskamera av snille kooikermenneske, Linda Andersen. Jeg får atpåtil låne det helt til valpene har dratt til sine nye hjem. Det er det jeg alltid har sagt; kooikermiljøet er supert, på så mange måter! Alle dere blivende kooikereiere der ute, dere må være med på å ta vare på det gode miljøet. Miljøet får jeg skrive om en annen gang. Her kommer bilder av valpene tre uker gamle.

Millemor med Perle, Hjerte, Frøken Hvit, Silke og Krage, dag 20

For tre uker siden var de nyfødte valpene ikke lenger enn Milles poter.

På tå, 21 dager

Mille kan være alt for opptatt med å slikke en av valpene, til at hun legger seg ned. Da gjelder det å strekke seg så høyt en bare kan.

Silke og Frøken Hvit, 20 dager

Silke, Krage og Frøken Hvit, på vaklende bein.

Frøken Hvit, dag 20 (3)

Frøken Hvit

Hjerte, dag 20 (2)

Hjerte

Hjerte, dag 20 (3)

Hjerte

Hjerte, dag 20

Hjerte

Hjerte, Krage, Frøken Hvit og Silke, dag 20

Hjerte, Krage, Frøken Hvit og Silke.

Krage og Frøken Hvit, dag 20

Krage og Frøken Hvit

Perle og Frøken Hvit, dag 20

Perle og Frøken Hvit

Frøken Hvit, 21 dager

Frøken Hvit

Krage, 21 dager (2)

Krage

Silke og Perle, 21 dager

Silke og Perle

Silke, 21 dager (2)

Silke

Silke, 21 dager

Silke

Hjerte, 21 dager

Hjerte

Hjerte, 21 dager (2)

Hjerte

Krage og Perle, 21 dager

Perle og Frøken Hvit

Silke og Krage, 22 dager

Silke og Krage

lek, 20 dager gamle

Krage og Silke i vill lek, 20 dager gamle

 

 

 


Valpene utvikler seg

2012-11-08 00:08 | 1 kommentarer

Valpene utvikler seg raskt. Noen av trekkene deres ser jeg tydeligere, men vel så ofte ser jeg flere sider av hver og en. De har begynt å gå og de har åpnet øynene. Fargen på pelsen endrer seg; de mørkeste har allerede begynt å få en lysere rødbrun farge. De har også begynt å forholde seg til hverandre. De vakler avgårde på ustøe bein. De puffer på hverandre mer målrettet enn de gjorde tidligere og undersøker hverandre med potene og munnen. De har også begynt å foholde seg til meg. Jeg tar ikke initiativ til å leke med dem og jeg løfter dem ikke opp fordi jeg har lyst til å kose. Jeg bærer dem bare når jeg må håndtere dem, som den daglige veiingen. Valpene skal fortsatt i noen dager ha det fredelig sammen med mor og søsken. Men jeg har sittet stille i valpekassa, og jeg har lagt fingeren min i nærheten av en valp. Perle kom krypende og begynte å slikke og småbite. Frøken Hvit kom og la seg inntil foten min. Er det rart jeg blir sjarmert?

Nesene blir stadig mer pigmenterte og snart har de forandret seg fra babyrosa til svart. Ørene har lagt seg forover som de skal. Men vi som kjenner kooikere vet jo at kooikerører har en tendens til å vrenge seg i hvertfall opp til voksen alder.

SAM_1444

Hjerte med nyfødt rosa nese

SAM_2338

Hjertes nese har blitt nesten sort

Frøken Hvit, Silke, Krage, Hjerte og Perle

Her har Frøken Hvit og Krage har ørene i rett stilling.

Hjerte og Perle har "babyører".

 

Hjerte en liten utforsker. Hun har oppdaget spenningen med å bite i matta i valpekassa. Hun tar skikkelig i, rister på hodet og vakler noen skritt bakover for hvert røsk i teppet. Hun har også testet hvor langt oppover veggen i valpekassa hun kan komme. Hjerte har næringsvett og får det som hun vil ved pattene. Hun er kraftig bygget og hun er tøff, og samtidig har hun noe alldeles bedårende over seg som jeg ikke kan stå for.

Hjerte, 2 uker

Hjerte, 2 uker

Hjerte, 2 uker

 

Krage, var småsytete i starten, men det er borte. Jeg kan ikke huske når han sist var misfornøyd. Krage var sammen med Frøken Hvit, den som først fant patten selv.Likevel lot han seg raskt skyve bort og trakk seg unna. Han blir fortsatt puffet bort av de store jentene, mennå  tar han det helt med ro og finner en ny patte. Krage er den eneste hannen og den minste i flokken. Han er imidlertid ikke for liten. Alle valpene doblet fødselsvekten sin i uke 2, som de bør gjøre. Fødselsvekten var fra 205 til 225 gram. Nå veier de mellom 560 og 650 gram.

 Krage, 2 uker

Krage, 2 uker

Krage sitter

Krage har lært å sitte

 

Første forsøket på å gjøre fra seg utenfor soveplassen så jeg hos Silke. Hun satte seg i et hjørne i valpekassa, med hodet inn mot veggen. Det var bare synd at mor og søsken lå i akkurat det hjørnet. Det er fasinerende å se den adferden hos en valp på to uker. Silke vil gjerne opp i høyden. Når hun tipper ned på den andre siden, prøver hun igjen. Silke kan gå rundt ganske lenge av gangen. Iblant småskjeller hun litt og hun kan si ordentlig vov!

Silke

Silke på mors rygg

Silke, 2 uker (2)

Som mor. Silke.

Som mor så Silke

 

Frøken Hvit er fortsatt en jente med mye initiativ og selvstendighet. Hun har blitt roligere, og har samtidig masse energi. Det viser hun på måten hun jobber med en patte for å få ned melken. Ingen jobber så hardt og raskt som Frøken Hvit. Hun kaster seg ikke lenger så mye over pattene til de andre, men kryper under Mille og finner de på den andre siden. Hun har gjort et tappert forsøk på å komme seg over kanten i valpekassa, ikke ved å strekke seg men ved å kaste seg framover og oppover. Fortsatt er den heldigvis for høy. Frøken Hvit var den første som krøp fram til meg, og hun la seg inntil foten min.

Frøken Hvit, 2 uker

Frøken Hvit, 2 uker

Frøken Hvit og Mille

Frøken Hvit og Mille 

 

Perle utforsker verden mest med å krype rundt, over og under de andres kropper, under mors bein og over mors rygg. Hun er i full gang med å undersøke verden med munnen, hun småbiter i det meste enten det er teppet eller en hale eller et bein. Det var Perle som var først ut i verden av valpene og som prøvde å klatre ut av kassa hos veterinæren få minuter etter. Den dagen hun åpnet øynene, banet hun seg vei rundt i kassa, mellom de andre, og så og så.

Perle ser verden med nye øyne Perle ser verden med nye øyne

Perle, 2 uker (2)

Mille har snudd seg på ryggen, men Perle gir ikke slipp på patten.

Perle, 2 uker

Perle, 2 uker

I dag fikk valpene den første ormekuren. De skal ha tre i løpet av de første 8 ukene. Jeg hadde hørt rykte om at valpene liker denne pastaen og at det skulle gå veldig greit å få den i dem. Akkurat det hadde ikke disse valpene hørt om. Silke var den første så der ble jeg litt overrumplet av protesten. Hun fikk pasta både her og der. Krage var grei, han svelget når han fikk det på tunga. Frøken Hvit kjempet litt før hun bare svelget det hele rett ned. Perle ristet på hodet så jeg begynte å lure på om noe var alvorlig galt, men jammen klarte hun å kvitte seg med litt pasta på den måten. Perle kan spytte, det vet jeg nå.Jammen er jeg glad at jeg kan kamuflere neste ormekur i mat.

Mille synes nok til tider de små nurkene er slitsomme. Hun prøver av og til å skifte plass inne i valpekassa, men valpene er raskt ved patten. Når Mille reiser seg, holder Frøken Hvit lengst fast på patten og lar seg slepe etter som et slips. Innimellom diingen ligger valpene i små klumper eller pent ved siden av hverandre. Når de ikke leker.

SAM_2363

Det er godt å ligge inntil

Jeg tror jeg kunne sitte å se på valpene hele tiden, men noe annet må jeg vel gjøre. Dessuten har jeg en liten Tess i stuen, og hun får ikke lov til å hilse på valpene på minst en uke til. For tiden er hun fryktelig  lei seg fordi hun ikke får være sammen med flokken sin. Jeg har vondt av henne, men jeg vet jo at det ikke varer lenge til før hun får muligheten til å være tante. Det skal nok bli godt for Tess når vi blir en samlet flokk igjen.


Ugreie dager

2012-11-03 20:02 | 0 kommentarer

Nå begynner livet å stabiliseres her igjen, etter tre ugreie dager. Det begynte med at Hjerte fikk diare. Det tok meg noen sekunder å pønske ut hvorfor alle valpene hadde masse gule flekker i pelsen. Hjerte var gul på bakbein og hale, så jeg antok at hun var synderen. Etterhvert ble hun veldig slapp, så dagen etter lot jeg en veterinær undersøke henne. Vi kom hjem med glucose/elektrolyttblanding, antibiotika og Zoolac. Da vi kom hjem fra dyreklinikken, lurte jeg på om to av de andre også var litt slappe. Før dagen var slutt hadde jeg fem slappe kooikervalper som alle trengte væske og  melkeerstatning. I starten prøvde valpene å die, men de ble ikke tilfredse. Det var umulig for meg å avgjøre om det det var melkeproduksjonen det var noe i veien eller om alle valpene hadde en infeksjon. Slappheten medførte at valpene ikke orket å jobbe med patten så mye og lenge at det kom melk. De startet for full, men ga seg etter noen minutter. I starten ble det vilt kaos når de ikke var fornøyd med den patten de hadde og prøvde å skifte til en annen hvor det lå en annen valp. Det var selvfølgelig de svakeste, de som trengte maten mest, som ble puffet unna. For å prøve å hjelpe dem, delte jeg dem i to grupper. De som måtte vente, la jeg i en egen liten kasse. Denne testet Mille så snart den ble ledig

SAM_2137 

 

Jeg brukte en sprøyte for å gi dem tillegget (uten kanyle). Alle var ikke like interesserte i å få maten servert på denne måten, så jeg må innrømme at jeg balet endel. Hjerte var lett å gi fordi hun var så slapp og ikke kjempet mot. Perle er en liten fighter, jeg er overrasket hvor sterke småtasser på nær en halvkilo kan være. Den som er lettest å håndtere er Frøken Hvit. En skulle kanskje ikke tro det siden hun er den mest pågående og bestemte i kullet nå, men jeg tenker det har sammenheng med at hun er ganske trygg.

Jeg fikk stoppet vekttapet, men valpene skulle jo også opp i vekt. Jo slappere de blir, jo dårligere blir de jo på å få i seg morsmelk. Derfor tok jeg dem med til veterinær igjen, hvor de ble undersøkt og fikk væske subcutant (under huden). Bortsett fra Hjerte som fortsatt har litt diare og at de var litt uttørret, var de ut fra en klinisk undersøkelse, i fin form alle sammen.

Når jeg skriver dette, etter fire dager, ser jeg at alle har gått oppi hvertfall litt, siste døgn. Alle tar initiativ til å die og alle får i seg morsmelk. At de nå sover rolig etter et måltid, er et godt tegn. Krage og Perle vil jeg likevel gi litt erstatning i dag også.

SAM_2159

Her styrer valpene rundt for å finne en patte.

Når de finner en patte de er fornøyd med, starter jobben med å få ned melken. Dette gjør de ved intens suging samtidig som de masserer jurvevet ved å stampe med forbeina.

SAM_2154

Sånn ser valpene ut når de får i seg melk; de står stille med stive bein og stiv hale som gå opp i en bøy. De lager også en karakteristisk lyd så en kan høre at nå strømmer melken.

SAM_2156

Etter at de har diet, sovner det gjerne i samme stilling.

Bortsett fra Perle som har funnet sitt eget kosested,

 

SAM_2148

Jeg bare måtte ta med en av kosestillingene til Frøken Hvit

 

I løpet av natten har Hjerte og Perle åpnet øynene. De utvikler seg også motorisk. I går var det to som klarte å klø seg under forbeinet, og det er flere som har trukket bakbeina opp under seg og beveger seg med noe som kan minne om gange, i stedet for å åle seg framover som de har gjort til nå. De kan også knurre og bjeffe på babyvis, ikke bare pipe og klynke som de har gjort hittil. Jeg er glad for at jeg har tid til å virkelig bruke tid på å studere dem.