Blogg

Oppdrett

2012-12-29 01:38 | 0 kommentarer

2012 ble året da jeg endelig kom igang med mitt lille oppdrett. Mitt voksenliv med hund startet med Tess i 2007. Fra starten hadde jeg ingen spesielle planer for hva jeg skulle gjøre sammen med Tess, annet enn å gå turer. Etterhvert prøvde vi oss på de fleste hundesportene. Drømmen om oppdrett kom langsomt sigende.

Tess ble 13 mnd. før jeg stilte henne for første gang. Jeg pleier å si at jeg ikke er noe konkurransemenneske, men den første gangen gikk det så dårlig pga. urutinerte meg, at jeg bare måtte prøve en gang til. Så fant vi tonen sammen i ringen, og jeg oppdaget at Tess er en flott hund i forhold til rasestandard. Jeg bestemte meg for å begynne med å ha ett kull på henne og satte igang med helseundersøkelsene. Skuffelsen min var enorm da det viste seg at hun hadde katarakt på det ene øyet. Katarakt, grå stær, antaes å være arvelig, og hun kan derfor ikke avles på. Heldigvis er sykdommen fortsatt begrenset til det ene øyet og synet hennes ikke merkbart dårligere. Jeg la først tankene om oppdrett til side men bestemte meg etterhvert for å skaffe en hund til, og på slutten av 2009 kom Mille.

Ting tar tid. I november 2011 var Mille endelig gammel nok til å kunne parres. Ved hjelp av Katarina Bladh, Kennel Moonhaven, hadde jeg funnet en flott hanne. Det ble imidlertid ingen parring, noe som nok hadde sammenheng med at begge hundene var unge og uerfarne. Dermed ble det enda mere venting. I mellomtiden skaffet jeg meg kennelnavnet Kooimaroon. Kooi står selvfølgelig for kooiker og maroon kommer fra Milles stamtavlenavn som er Moonhaven Splendid Maroon, og er samtidig navnet på kooikerens rødbrune farge.

I august 2012 ble det endelig vellykket parring med skjønne Enzo, JWW-08 NO UCH NO V-09 SE UCH Stars Of't Rooise Maikel, og etter ni uker kom fem nydelige valper, en hanne og fire tisper. Forrige uke dro valpene til sine nye eiere, og jeg har hatt det første valpekullet mitt. Å få følge disse vidunderlige skapningene fra de kom til verden til de var åtte uker gamle, har vært noe av det mest fantastiske jeg har opplevd. Jeg har beholdt en tispe, nydelige Hjerte (Kooimaroon Heart Of Milenz), som er på for. Noen utfordringer har det vært på veien, men alt i alt har det gått veldig bra, ikke minst takket være mine gode hjelpere og støttespillere Katarina Bladh, Kennel Moonhaven og Hege Solhaug, Arcanorum Kennel. Jeg har lært masse av begge to.

Jeg sa på et tidspunkt midt i bekymring over at ikke alt skulle gå bra, at jeg aldri mer skulle ha valper, men nå kjennes det som om jeg ikke kan klare å vente på neste mulighet. Går alt som forventet, kommer Milles neste kull våren 2014. Hjerte vil være gammel nok til parring mot slutten av samme år. Jeg ser for meg at dette har vært starten på en periode med flere herlige valpekull

Moonhaven Splendid Maroon - Mille

Mille 

Dag 49 (4)

Hjerte, 7 uker gammel 


Tilbake til normalen

2012-12-28 00:22 | 0 kommentarer

De fleste spor etter valpene er borte, men ikke helt. En hvit hylle har blitt "Shabby Chick", det henger noen frynsetråder ned fra undersiden av en sofa og et bord har fått noen ekstra bitemerker. Litt svinn må en vel regne med

Etter å ha tatt oppgaven som voksen mor veldig alvorlig, leker Mille masse igjen, både med seg selv, med Tess og med meg. Hun var temmelig sliten på slutten av valpeperioden. Nå kommer energien hennes tilbakE, og hun nyter å suse rundt i hagen. Det er deilig å se Tess og Mille leke sammen etter at Mille så lenge var mest opptatt av å holde Tess unna valpene.

Den seriøse treningen fikk en pause i valpetiden. Nå er jeg i ferd med å komme på banen igjen og det er populært hos begge hundene. Tess blir så ivrig at hun ikke hører hvilke kommandoer jeg gir, men "trene" gjør hun

Det ble tomt da valpene dro så nå handler det om å konsentrere seg om nye prosjekter. Et område er Kreativ lydighet. Jeg prøver meg nok i ringen igjen, kanskje HTM med Tess? Jeg har meldt meg på kurs i Rallylydighet, og det blir nok med Mille. Det er hun som mest trenger opplevelsen av å mestre for å bli mer selvsikker, men jeg pleier å trene begge hundene i det jeg går kurs i med den ene. Villhunden hundeskole har fått tak i innendørs lokale, og det gjør trening om vinteren så mye enklere.

Et spennende prosjekt er Hjerte, som jeg har på for. Hun bor i Lier hos Eva Andersen og datteren Ingrid. Hun kommer til å se mye til de andre døtrene, Kristin og Anne også, tipper jeg. Nå er det selvsagt fokus på miljøtrening og grunnleggende lydighet for Hjerte. Og kos og lek  . Jeg kommer til å stille henne i valpeklassen utpå våren. Planen er at hun skal ha to kull hos meg. Det blir ingen nye kull her i 2013. Mille må stå over en løpetid før hun parres igjen, og jeg vil at Hjerte skal være fyllt to år før første parring. Deretter har jeg mulighet til ett kull pr. år. I starten med dette kullet, var jeg til tider så bekymret for valpene at jeg sa at jeg aldri mer skulle ha valper, men nå kjennes det som jeg ikke kan vente.

Jeg håper veldig at valpekjøperne vil holde kontakten med meg. Det er både spennende og nyttig å få følge med på hvordan valpene utvikler seg, og selvsagt er det veldig koselig å høre om og kanskje se igjen Kajsa, Leia, Zookie og Tassen

(Kameraet vil ikke være med på å laste opp bilder i dag  )

 

 

 


Som en drøm...

2012-12-21 23:38 | 1 kommentarer

Da er de ute av huset, disse vidunderlige valpene.

Dag 53 (2) 

Mille leter etter dem og griner endel. Når vi har vært ute, står hun trippende og pipende i yttergangen inntil hun får av seg selen. Så springer hun inn i stuen, men der er valpegrinden borte. Dermed prøver hun det som var valperommet, men finner ingen valper der heller. Mille har fortsatt melk, og det er vel en grunn til at  hun er så ivrig på å finne dem. I dag har hun fått Galastop, et medikament som skal stoppe melkeproduksjonen, så da blir det vel bedre for henne.

Tess gleder seg veldig over å kunne bevege seg fritt i hele huset igjen. De første par timene etter at jeg fjerne kompostgrindene foran dørene, var hun engstelig for å komme inn i stuen, og Mille lå og skulte på henne. Etter det har de kost seg og lekt masse sammen.

IMG_5790

Mille og Tess

Tassen (Krage), Leia (Silke) og Kajsa (Perle) dro glade og fornøyde avgårde med sine nye eiere. De siste valpene, Zookie (Frøken Hvit) og Hjerte, som fortsatt heter Hjerte  , dro på tirsdag. Det siste døgnet da de var her alene, var nydelig. De sloss ikke i det hele tatt men lekte og koste seg. De herjet ikke med Mille sånn som de kunne finne på da de var flere, og hun koste seg med dem.

IMG_5779

Hjerte og Mille 

 

IMG_5748

En siste rampestrek.

Perle, Hjerte og en som har gjemt seg under sofaen. 

IMG_5752

Valpene fikk med seg teppe som duftet valpekasse og søsken.

IMG_5777

Zookie i et avslappet hjørne.

Zookie (Frøken Hvit) strevde. Hun har virkelig kooikerens ytterpunkter; den vare og tilbaketrukne siden og den tøffe, modige siden. I starten ville hun ikke engang ha med sin nye familie å gjøre. Da de satte seg på gulvet, stakk hun under en sofa. De fikk eplebiter som de lokket henne med, og de strakk hun seg fram mot, men når godbitene var slutt, trakk hun seg tilbake igjen. Hun satt rolig på armen min, men hvis jeg satte henne på gulvet, gjemte hun seg under en sofa. Familien hennes var utrolig tålmodige. De skulle kjøre til Trondheim, og likevel ble de i flere timer. Jeg trodde Frøken Hvit ville komme hvis hun fikk tid på seg, men det skjedde ikke. Tilslutt innså jeg at jeg bare måtte plassere henne i bilen. Underlig nok la hun seg rett ned i buret. Hun må ha vært sliten, og hun skjønte vel at hun ikke hadde noe valg. Dagen etter fikk jeg en gladmelding. Den godeste Frøken Hvit hadde fulgt mønsteret sitt. Da hun hadde tenkt og vurdert hele veien til Trondheim og buret ble åpnet, spaserte hun ut og satte igang med å undersøke huset. Det holdt hun på med til tidlig morgen før hun la seg og sov godt.

Jeg har også fått mailer fra familiene til Tassen,Kajsa og Leia. Det er godt å høre at de har det bra og at de nye eierne så langt er fornøyde med hundene sine.

Den siste som dro var Hjerte. Eva, forverten, hentet henne sammen med døtrene sine Ingrid og Kristin. De hadde med en nydelig seng til Hjerte, som hun gikk rett opp i og undersøkte hvert hjørne av før hun la seg fornøyd ned. Hun var glad og nysgjerrig som vanlig. Siden det har jeg fått flere mailer som forteller at hun ser ut til å trives veldig godt og at familien koser seg med henne.

Det var vanskelig for meg å slippe Hjerte. Hun fikk navnet sitt to timer gammel fordi hun hadde flere hjerteformede partier i pelsen. Ikke ante jeg da at hun skulle krype inn i hjertet mitt. Jeg rakk å bli veldig glad i alle valpene, men det var noe spesielt med Hjerte. Jeg vurderte veldig om jeg skulle beholde henne hjemme, men det endte med at jeg overlot henne til forvert. Jeg kommer til å ha endel med henne å gjøre. Planen er at hun skal ha to valpekull hjemme hos meg, og jeg kommer til å stille henne ut. For at det skal gå bra, må jeg holde kontakt med henne og familien hennes, og det gleder jeg meg over. I dag fikk jeg vite at hun fortsatt skal hete Hjerte, og det ble jeg skikkelig rørt av. Det er et unikt navn til en unik hund, og jeg beholder henne liksom litt.

De første dagene var huset veldig tomt. Nå har jeg fjernet valpegrinden og annet valpeutstyr, og denne tiden virker nesten som en drøm. Det har vært helt fantastisk å få følge et valpekull fra fødelen av. Jeg håper jeg får følge utviklingen deres. Lykke til videre i livet:

Kooimaroon Diamond Of Milenz (Tassen)

Tassen

 Kooimaroon Miss White Of Milenz (Zookie)

Zookie

Kooimaroon Pearl Of Milenz (Kajsa)

Kajsa

Kooimaroon Silk Of Milenz (Leia)

Leia

Kooimaroon Heart Of Milenz (Hjerte)

  Hjerte


På vei ut

2012-12-12 09:09 | 2 kommentarer

Nå er valpene 7 uker gamle, og straks på vei ut.

Tassen (Krage) som skal til Ingar, Anne Karin og Jørgen i Klæbu i Trøndelag, drar søndag den 16.

IMG_5554

 

Perle drar med sine nye foreldre mandag den 17.

IMG_5546

 

Princess Leia, til daglig Leia (Silke) drar til sin nye familie i Moss på mandag.

IMG_5563

 

Frøken Hvit drar til Trondheim på tirsdag. 

IMG_5544

 

Hjerte beholder jeg i mitt eie. Hun skal bo i Lier hos Eva, som skal være forvert.

IMG_5052

Valpene har gjennomgått en valpetest. Alle valpene har et godt lynne. De er typisk kooikere med både den vare og den tøffe, modige siden. Testen viste at Hjerte er den mest lovende når det gjelder mot og utforskningstrang. Når hun i tillegg har et fint eksteriør, blir det henne jeg beholder for avl. Eksteriørt ble hun imirdlertid slått på målstreken av Perle som har bedre vinkler i bakbeina. En test av valpenes lynne sier ikke sikkert hvordan valpen blir som voksen, men er i tillegg til min vurdering som har fulgt valpene hele tiden, den beste vurdering vi kan gjøre i denne alderen. Konklusjonene stemmer meget godt overens med mine vurderinger.

Bare den siste uken har valpene utviklet seg enormt. De er større og veier mer. For en uke sidne strevde de med å nå opp til Milles patter når hun ammet dem stående. Nå sitter de ved siden av henne. Frøken Hvit klarer til og med å die liggende på ryggen.

IMG_5276

Jeg har akkurat fått vite at 6. - 8. uke kalles terroralderen. Til oss kom denne perioden sist søndag. Valpene er tøffere med hverandre når de sloss. Et par ganger har jeg grepet inn når en av dem ikke har sluppet taket når den andre ikke stopper å hyle. Men det er viktig at de får holde på, det er sånn de lærer bitehemming, dvs. hvor hard de kan bite uten å skade den andre.

 Tassen har påtatt seg et stort prosjekt.

 IMG_5400

 

Valpene får nå smake på annen mat enn oppbløtte forkuler. Tørket krås er veldig populært. De har fått smake ørsmå eplebiter som de tygger skikkelig på. Hjerte tar de til og med bitene med til siden for å spise dem. De står i kø for å få ostebiter. Godbiter i kjøpepose er derimot ikke populært i det hele tatt. Videre servering av gulrot overlater jeg til nye eiere. Jeg har aldri sett så mye ørsmå gulrotbiter på en gang  .

Jeg blir mer glad i og mer knyttet til den enkelte valp jo lenger tid jeg lever sammen med dem. De viser stadig mer av sin unike personlighet. De har lært innkalling og det er jo utrolig sjarmerende nå de kommer når jeg lokker på dem. Og de kommer selvfølgelig springende alle på en gang, for de kan ikke navnene sine. De skal ikke lære de navnene jeg har gitt dem. Jeg har imidlertid brukt disse første navnene i stamtavlenavnene. Der har de fått navnene Kooimaroon Heart Of Milenz, Silk Of Milenz, Pearl Of Milenz, Miss White Of Milenz og Diamond Of Milenz.


Miljøtrening og sammensvergelse

2012-12-05 22:44 | 0 kommentarer

Nå har valpene vært med på biltur i transportbur på et fang. Med 12 minusgrader fikk jeg det ikke varmt nok til å sette dem i buret bak i bilen. Silke og Frøken Hvit ble med på første tur og Tassen, Hjerte og Perle på neste. Perle som ble så redd første gang hun så buret, lot seg noe motvillig putte inn. Hun var urolig i starten, men så gikk det greit. Alle fem klarte turen helt utmerket. Silke fant til og med ut at hun kunne se ut av vinduet forover gjennom sprinklene i buret.

 

Først var det Hjerte. Hun kunne jeg bekjempe. Men når fire småtroll gjorde det til sitt felles prosjekt å fjerne voksduken som beskytter gulvet, da måtte jeg bare kapitulere.

IMG_4800

Løsningen ble bestikkelse.

Valpene fikk for første gang smake noe annet enn morsmelk, melkeerstatning og forkuler.

IMG_4835 

Krås var meget populært. De fikk hver sin pinne. Perle føk rundt og ville spise i den andre enden til alle de andre. Den eneste som ikke aksepterte dette, var Hjerte; da kom villkvinnen fram. Neste gang Perle tok runden, var det imidlertid greit. Da de var ferdige, var kråsen nesten like hel som da de startet, men for en fornøyd og trøtt liten gjeng  . Tassen sov seg gjennom hele herligheten (men fikk smake neste gang det var den type servering).

Jeg vrir hjernen og spør alle om tips til aktivisering og utforsking som kan gjøres inne. En dyne med en pute oppå var spennende lenge. Selv Mille syntes dette var verdt å se nærmere på.

IMG_4858

Hjerte holdt lenge på med en av duskene på puten.IMG_4876

Mille koser seg forresten med å leke med ungene sine om dagen, men det hender hun søker tilflukt i sofaen

IMG_4997

eller bak et hjørne.

IMG_4910

Bokser fulle av saker og ting er populært blant valpene.

IMG_4962

IMG_4965

IMG_5019

Boksen var mer interessant enn sokken, som forøvrig ble liggende i boksen gjennom hele seansen.

IMG_4982

Pust i bakken må ttil mellom slagene; Perle,Silke, Frøken Hvit og Hjerte.

IMG_4984

Tassen

 

Jeg har alltid trodd at bilder av hunder i porselensskåler var arrangerte. Etter et måltid fant jeg imidlertid Hjerte sittende i matskålen som for anledningen var en Wedgewoodbolle. Batteriet i kameraet lå til lading, og jeg ble skikkelig lei meg for at jeg ikke fikk tatt bilde av henne. Senere på kvelden fant jeg henne i isboksen. Er det noen som fortsatt lurer på hvorfor jeg har brukt begrepet bedårende om denne jenta?

IMG_5052

De har sin egen sjarm alle sammen. Jeg blir mer og mer glad i dem jo mer de utvikler sine personligheter og jo lenger jeg er sammen med dem. Det blir ikke lett å gi slipp på dem, den første om 11 dager.

Det er ikke så lett å ta bilder av valpene akkurat nå. Når jeg setter meg på gulvet, kommer alle springende og skal klatre, kose og spise på kameraet. Koseklumpen Perle er lite fornøyd med at hun ikke har fanget for seg selv, men hun klarer alltid å presse seg til en plass. Ofte finner jeg meg selv plutselig sittende med hele gjengen i en haug i fanget, og det er en utfordring å få løftet dem inn i valpegrinda så de kan sove der.

Her skulle det klart vært et bilde av 6 1/2 uke gamle valper som sover søtt, men for det første har de prosjektet Krølle avispapir på gang. For det andre vil ikke kameraet samarbeide, satser på at det er øyeblikkets vrangskap.


En kveld i Tassens liv

2012-12-01 23:32 | 0 kommentarer

Det er kveld i stuen. Valpene har ulike prosjekter på gang. Her er Tassens kveld:

IMG_4703

Noe av det første han gjør, er å gå i lekestilling og utfordre en stikkontakt med tape over.

IMG_4709

Dette er første gang jeg ser han drikke vann på riktig, ikke bare stikke tunge eller pote nedi. Men Milles skål er stor, så han satte like godt begge forbeina oppi for å komme ordentlig til.

IMG_4718

Det var tydeligvis godt med vann.

IMG_4721

Tassen kan strekke seg høyt for å få tak i det han vil. Han vokser fort, og hver dag er det nye ting å undersøke. Jeg  redder ham før han får boken i hodet.

IMG_4734

Han er en selvstendig gutt, men i løpet av kvelden er han flere ganger innom mor.

IMG_4750

Etterhvert blir han trøtt og kryper under hyllen

IMG_4758

og sovner.


Miljøtrening og grensesetting

2012-12-01 00:18 | 0 kommentarer

Her hjemme suser valpene nå rundt, og finner på rampestreker med møbler, gjenstander og ikke minst Mille. Mille har begynt å sette grenser for valpene. Når de får komme ut i stuen hjemme, løper de gjerne fort rundt en stund. Dette liker Mille dårlig, og stopper dem med en labb eller å ta tak i dem med munnen. Valpene erter henne også endel og tester grenser. Mille er ganske tålmodig med dem, men de får ikke bite hvor hardt som helst.

IMG_4400

Her er det Perle som prøver seg.

IMG_4403

 

For et par dager siden var vi på besøk hos Eva og Andreas i nabohuset. Dette var første gang de var i et annet hjem, og noen reagerte helt annerledes enn jeg hadde forventet.De fleste gikk med på å bli puttet inn i transportburene uten særlige protester. Perle derimot, hylte da hun så åpningen på buret. Jeg lot være å putte henne inn og hun fikk isteden være inni jakken min. Jeg vil ikke ha en hund som er livredd for bur, så dette må tas gradvis.

Da vi kom inn i for dem et nytt rom, var Hjerte, Silke og Tassen (Krage) raskt ute av buret. Frøken Hvit, som hadde sittet alene i et bur, var mer nølende, men lot seg invitere ut. Perle måtte sitte litt i fanget mitt før hun våget seg ned på gulvet. I det siste har jeg oppfattet Silke som den mest sjenerte, men hun dro raskt ut for å undersøke stuen. Det samme gjorde Krage og Frøken Hvit. Den mest aktive var imidlertid Hjerte. Ganske så freidig dro hun på tokt, raskt lenger enn de andre våget seg. Hun imponerte meg skikkelig. Samtidig kom hun av og til tilbake og sjekket hvor resten av gjengen var, og var innom mitt fang noen ganger. Perle holdt seg stor sett i nærheten av meg. Hun overrasket meg ved å være så tilbakeholden. På den andre siden har hun jo hele tiden vært den som har vært mest oppmerksom på hvor jeg var til enhver tid, og kommet løpende for å sitte på fanget. Mille gikk en stund etter valpene, men slo seg raskt til ro. Mille er ofte hos Eva og Andreas, og følte seg tydeligvis trygg på at hun kunne overlate ansvaret for valpene til menneskene sine.

887

Foto: Andreas Kvitvang

 

Hjemme igjen var det såvidt de orket å gå ut av burene. Hjerte var så trøtt at hun sovnet før hun hadde kommet seg helt ut. Vi hadde også en deilig, rolig natt.

IMG_4418

 

I dag har vi vært hos nabo Tone. Bortsett fra Perle gikk valpene gikk greit inn i buret. Framskrittet med Perle var at hun ikke hylte, og hun var selvfølgelig veldig fornøyd med å sitte på armen. Da vi åpnet burene hjemme hos Tone, stakk Silke snuten ut, snudde og gikk og la seg igjen. Hun var ikke redd, bare veldig trøtt. (Silke har forresten begynt å spise av samme matskål som de andre, helt av seg selv. Jeg visste vel hun ville komme etter   )

IMG_4635

Utforskingen hos Tone skjedde roligere enn sist, men den enkelte viste de samme sidene.

IMG_4628

Tone mente Krage fikk kose seg med sko så lenge han kunne, snart blir det nok forbudt

 IMG_4630

 

IMG_4639

Som vanlig sluknet alle ganske plutselig. Frøken Hvit på fanget mitt og resten av gjengen på jakken min.

Silke sov fortsatt i buret. Foto: Tone Glomsrød

IMG_4660

 

Tilslutt et søtt par; Hjerte og Tassen (som er navnet Krage har fått av familien som venter på ham)

611

Foto: Eva Kvitvang