Blogg

Kos på jordene

2013-02-28 11:37 | 0 kommentarer

Nå har vi hatt noen deilige turer i strålende sol.

SAM_2785

Tess og Mille synes det er flott med jordene hvor de kan løpe fort

SAM_2768 

og finne skatter under snøen

SAM_2777

Tess vet hvordan hun skal se på meg for å få meg med på leken

 


Tur med hundegjengen

2013-02-25 18:45 | 0 kommentarer

Vi har vært så heldige å få være med i en gjeng som går tur en gang i uken. På denne turen var vi fire tobente og tretten firbente. Tess og Mille har ikke særlig erfaring med å være sammen med mange hunder på en gang, så det var deilig å se at de fort fant sin plass i flokken.

 SAM_2663

 De andre rasene som var representert, var Sheltie, Cavalier King Charles og Lundehund.

SAM_2681

Sheltie

SAM_2675

Cavalieren Irma

SAM_2676

Lundehunden Emma

SAM_2697

Mille måtte tenke seg litt om før hun bestemte seg for å balansere på denne trestammen.

SAM_2667

Tess fant spor; listet seg fram med stående bust og halen i karakteristisk posisjon.

SAM_2691

Mille koste seg skikkelig, som alle oss andre

 


Utstillingstrening med Mille

2013-02-24 00:49 | 0 kommentarer

Mille og jeg har hatt utstillingstrening, og det gikk så utrolig bra. Jeg har pga. valpene ikke kunnet stille henne siden i fjor sommer. Nå må vi vente fordi hun har ekstremt dårlig pels etter drektighet og amming. Som et bilde på hvor tynn pelsen hennes er; på tur i går møtte jeg en nabo som spurte om jeg gikk tur med valpen (Hun lurte på om Hjerte var på besøk).

Vi trente i Villhundens innendørs treningslokale sammen Jessica med Pumi Kitah og Lene med Old English Sheepdog Ruth. Mille løp som en prinsesse, i fint trav og med hode og hale hevet. De siste gangene jeg har stilt henne, har hun løpt etter meg med snuta i bakken. Hun har vært tydelig ukomfortabel med situasjonen, også når vi har vært alene i ringen. Nå kunne store Ruth, som hun aldri hadde truffet før, løpe tett bak henne uten at hun ble særlig påvirket. Ikke skjønner jeg hva som har skjedd, men jeg satser på at det varer.

Vi benyttet også muligheten til å trene på bord mens en agerte dommer, og Mille sto trygt. På gulvet sto hun imidlertid ikke like sikkert når Ruth var nær henne. Det undrer meg at det er tryggere å sitte enn å stå, men kanskje er det fordi hun når hun står må konsenterer seg og holde fokuset på meg istedet for å kunne passe på hvor hun har de andre hundene.

Pumi Kitah ble forresten BIM (Best i motsatt kjønn) på NKK - utstillingen i Bø i helgen, og har dermed Championatet i havn. Gratulerer! Mille og jeg satser igjen når pelsen hennes er fin igjen, sannsynligvis til sommeren 

SAM_2736 - Kopi (2)

Mille er jo søt da, selv med dårlig pels

 

 


Vekk med håndsignaler

2013-02-20 10:02 | 0 kommentarer

Nå skal håndsignalene i freestyleprogrammet vårt bort! Jeg hadde egentlig lagt dette programmet på hyllen. Jeg ble lei av det hele fordi jeg ikke fikk vekk snusingen i ringen. Det var dette programmet Tess og jeg debuterte med. Det gikk rimelig bra, men på grunn av at det ble for mye snusing, manglet vi et halvt poeng på utøvelse for å få programmet tellende til opprykk. Selve programmet ble vurdert til å være bra nok, og vi fikk god vurdering av musikk og fortolkning. Jeg har jobbet direkte med snusingen, uten særlig effekt. Sannsynligvis har jeg ikke vært utholdende nok, men altså - jeg var lei. Så ble det likevel for ergerlig å gi opp før vi hadde fått viste det skikkelig. Ergerlig fordi vi egentlig kan. Det går selvfølgelig fint hjemme og på kjente treningssteder. Men - skal jeg først jobbe mer med dette, vil jeg gjerne forbedre kvaliteten på selve programmet, ikke bare forbedre utøvelsen utfra sånn som programmet ser ut i dag. Vi får se om vi klarer det. Jeg har noen gode hjelpere som kan observere oss og gi råd

Det jeg nå har lagt fokus på er å gi Tess mer ansvar, og det fungerer! Jeg visste at Tess kunne de verbale kommandene, men så lenge jeg samtidig brukte hendene, behøvde hun ikke anstrenge seg. Jeg valgte å gå tilbake i treningen samtidig som jeg puttet hendene i lommen. Vi startet med at hun skulle gå rundt meg. Jeg får henne først inn i utgangsposisjon og belønner. Deretter kommanderer jeg "rundt". Tess tok fort poenget, gikk rundt meg, fikk belønning av de store og ble så glad at hun danset  . Nå gjør hun det riktig så godt som hver gang, men vi har jobbet for å komme hit. For det første har jeg gitt henne tid til å tenke. Tidligere ga jeg henne ofte ny kommando hvis hun ikke begynte å bevege seg med en gang. Nå har jeg opplevd jeg at det hjelper å vente litt. Hvis hun ikke begynner på runden etter noen sekunders venting, hvis hun gjør noe helt annet enn det jeg ber henne om eller hvis hun stopper opp før hun hadde fullført, avbryter jeg, flyttet litt på meg og starter på nytt. Tidligere har jeg ofte gjentatt kommandoen hvis Tess har nølt eller stoppet opp. Nå har jeg istedet bare rost henne, noe som også bidrar til at hun tenker selv fordi hun må forstå hva det er hun får ros for. I starten krevde jeg en runde rundt meg, etterhvert krever jeg flere runder.

Jeg holder henne under stram kontroll, jeg har overhode ikke tillatt snusing mens vi har trent. Her harjeg slurvet tidligere. Hvis jeg mister kontakten med henne, noe som lett skjer hvis jeg er uoppmerksom, og hun ikke straks kommer på kommando, henter jeg henne. Jeg tror det at hun må ta mer ansvar, reduserer snusingen i seg selv. Hun har mer enn nok å konsentrere seg om, og jeg er sikker på at hun synes treningen har blitt mer spennende. At hun virkelig jobber vises tydelig på at hun nå er mer sliten etter treningene.

Hun har fått pause i bur. Tess er vant til å få treningspauser i bur når vi trener hjemme og jeg alternerer med å trene henne og Mille. I en hall hvor det er mye som foregår, er det vanskeligere for henne å slappe av. Det blir litt klaging i starten, men vi trener ikke videre før hun slapper skikkelig av. Da er det igjen fullt fokus på trening.

De siste dagene har jeg trent andre momenter i programmet, med de samme prinsippene, som "spinn" på høyre og venstre side mens vi går. Dvs. med klokka heter "spinn" og mot klokka heter "snurr". På begge sidene av meg skal hun spinne/snurre vekk fra meg. Det vi fortsatt har å jobbe med her, er at hun skal raskt tilbake i fot/heel (fotposisjon på høyre side) når hun er ferdig med spinn/snurr. Hun havner nødvendigvis litt bak fordi jeg fortsetter å gå. Vi har også begynt å jobbe med kombinasjoner, som at "rundt" går rett over i "slalom" mellom bena mine.

Altså tilbake til basic, men uten håndbevegelser. Denne måten å jobbe på, er på mange måter enkel, men krever endel av oss begge to. Jeg har håndbevegelsene i ryggmargen og sånn er det nok for Tess også. Jeg er fortsatt avhengig av å ha hendene i lommen og Tess kan finne på å nistirre på hendene mine istedet for å høre etter hva jeg sier. Målet er at Tess skal være så uavhengig av håndbevegelsene mine at jeg kan styre henne med verbale kommandoer. De gir meg større muligheter til å koreografere mine bevegelser så de også passer til musikken og det jeg ønsker å formidle. Noen håndbevegelser er det imidlertid mulig å bake inn i koreografien.

Jeg trener Mille i dette parallelt med at jeg trener Tess. Tess har et større repertoar enne Mille. Hun er eldre og jeg jeg må innrømme at hun har fått mer trening. Mille er imidlertid roligere enn Tess og hører bedre etter hva jeg sier. Tess kan bli så ivrig at hun lukker ørene og istedet tilbyr masse ulike momenter i rasende fart. De gir meg ulike utfordringer, noe som gjør treningen mer spennende

Her er en videosnutt som viser litt av hva Tess nå får til med bare verbale kommandoer. Videoen viser også hvordan Tess stopper opp når jeg belønner henne. Her tar jeg hendene opp av lommen og faller for å få henne igang med håndsignaler. Neste utfordringer er den siste sekvensen. Her vil jeg at Tess skal rygge lenger vekk fra meg, og ikke bevege seg mot meg når hun spinner. (Dette er en link til Facebook, så den er vel bare tilgjengelig for de som er på Facebook. Jeg beklager dette.)

https://www.facebook.com/photo.php?v=485310511533604


Hjerte 4 mnd.

2013-02-10 23:40 | 2 kommentarer

I dag har jeg vært på koselig besøk hos Hjerte, forvert Eva og hennes tre døtre. Det var skikkelig moro å se Hjerte igjen. Familien hennes er flinke med henne og hun utvikler seg fint. Hun er en glad valp. Hjerte er i ferd med å avslutte valpekurset og fortsetter med kurs i hverdagslydighet. I april skal hun stilles ut for første gang. Hjerte blir 4 mnd 16. februar. Her er noen bilder: 

SAM_2649

SAM_2657

SAM_2640

 

 


Trening med Mille

2013-02-08 15:30 | 0 kommentarer

I går trente jeg med Mille. Det var dagen for lydighetstrening i lokalene, så jeg benyttet anledningen til å sjekke hva hun husket. Det er minst et halvår siden vi trente seriøst på lydighet. Under dekk fra holdt begynte hun med å legge seg skjevt, men med en liten påminning ved hjelp av belønning utenfra, la hun seg rett tredje og fjerde gangen. Ved stå under marsj stoppet hun ved første forsøk, men lot seg forstyrre av en annen hund og flyttet på seg da jeg gikk fra henne. Ved andre gjennomgang var hun superflink bortsett fra at hun gikk et lite skritt før hun stoppet. Vi har imidlertid aldri klart bråstoppen. Lineføring ble vanskelig siden halsbånd og kobbel lå igjen hjemme, men fri ved fot gikk slett ikke dårlig. Vi trente litt på å holde posisjonen i vendingene.

Avstandskommandoen gjorde hun såvidt jeg kunne bedømme, perfekt. Hun fulgte med i fot, la seg helt rett og vekslet mellom posisjonene uten å flytte rumpa en millimeter. Perfekt oppsitt. Farten kunne vært bedre under innkallingen. Det er vanskelig å springe fort når det er hunder på begge sider som en må passe på, mener Mille. Men innsitten var perfekt. Milles paradeøvelse er hopp. Hun satt musestille til jeg kommanderte, suste over hinderet og hadde igjen en perfekt innsitt.  Ikke tror jeg helhetsinntrykket ville fått så dårlig bedømming heller. Jeg hadde oppmerksomheten hennes bortsett fra at hun en sjelden gang måtte ta en titt på de andre hundene i lokalet. Hun fikk med seg alle kommandoene mine med en gang, og det var ingen snusing.

I det hele er jeg veldig godt fornøyd med innsatsen hennes. Kanskje kan jeg klare å få henne tryggere i en konkurransesituasjon hvis jeg gir dette mye oppmerksomhet. Foreløpig har hun bare tatt bronsemerket. Jeg tror likevel ikke det er tradisjonell lydighet vi skal satse på i konkurranseringen, hvis vi i det hele tatt skal inn dit.

Mille fikk også prøve seg på å trille en pilatesball. Det er en sånn øvelse som kan bedre selvtilliten hennes samtidig som det trener balanseevnen. Jeg begynte med at hun skulle sette forlabbene på ballen. Jeg undervurderer henne av og til. Jeg trodde hun ikke ville våge, men hun var raskt oppe og fulgte med mens jeg beveget ballen forsiktig framover. Jeg sto tett inntil ballen på den andre siden enn henne, og tok små skritt bakover. Jeg tror ikke det skal veldig mye trening til før hun våger å trille den selv.

Kvelden ble avsluttet med lek med pumien Kita, som Mille ikke kjente fra før. Det var spennende å se de to ta initiativ overfor hverandre, prøve ut hvor de hadde hverandre og kose seg i leken. Mille kan være både tøff og redd i møte med fremmede hunder når hun er i bånd, så det er alltid deilig å se hvor mye tryggere hun er når hun får møte nye hunder fritt. Mille og Kita var fortsatt på utforskingsstadiet da vi avsluttet. Jeg håper vi får til flere sånne lekestunder.


Trening med Tess

2013-02-05 22:40 | 0 kommentarer

I kveld har jeg hatt en super trening med Tess. Hun er så lykkelig for å trene om dagen at det er en fryd å jobbe med henne. I starten av treningen var hun riktignok mer fokusert på dufter i underlaget enn på meg, og jeg strevde med å få oppmerksomheten hennes. Jeg prøvde å vekke henne med å berøre henne, men det brydde hun seg overhode ikke om. Det som hjalp, var at jeg fikk opp min egen energi, og økte hastigheten i bevegelsene. Jeg startet med å gå gjenneom hele HTM programmet for å få opp farten. Da var hun med og fokusert resten av de halvannen timene vi holdt på. 

Da jeg først hadde kontakten hennes, kunne vi gå over til å jobbe med overgangene mellom de ulike posisjonene. Det er en utfordring for henne å være inntil benet mitt i vekslingen når jeg samtidig fortsetter å gå framover, men hun har skjønt poenget og begynner å bli skikkelig flink. Min utfordring er å gi henne kommandoen i rette øyeblikk. Litt før hun skal veksle, men ikke så tidlig at hun tror det er noe annet som er på gang. f.eks. at hun ikke går mellom beina mine når jeg går framover istedet for å fortsette rundt til den andre siden av meg. Jeg vil også nå trene med korrekt antall skritt mellom hver veksling, for nå gjør hun feil fordi hun baserer seg på hukommelsen sin i tillegg til mine kommandoer.

Tess er utrolig utholdende. Inntil hun var et par år, ble hun alltid fortere sliten enn de vi trente sammen med. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få en hund som kunne fokusere så lenge av gangen. Sannsynligvis har det å gjøre med kooikerens ekstreme varhet for forstyrrelser i miljøet. Ettersom hun har blitt voksen, har hun blitt kjent med og ikke skremt av mye av det som tidligere forstyrret henne.

Selv det å ta skikkelig pause mellom øktene, klarte hun i dag. Det hjalp nok at vi på formiddagen hadde gått en lang tur hvor hun hadde fått løpe og leke med Mille. Når jeg stoppet opp, kjente hun faktisk at hun var sliten. Det er ikke lett å finne balansen mellom aktivitet og hvile før hun skal prestere, som i en konkurranse.

Freestyleprogrammet vårt hadde jeg bestemt meg for å legge på hyllen, men i kveld fikk jeg den ideen å kjøre det gjennom. Jeg synes jo fremdeles musikken er nydelig, og Tess kan programmet utenat. I kveld var hun skikkelig ivrig til tross for at hun ikke fikk belønning før etter at vi hadde gått gjennom hele programmet. Første gangen vi stilte med dette i klasse 1, var kritkken at programmet holdt til klasse 1 og at musikkevalget og tolkningen av musikken var bra. Utøvelsen holdt dessverre ikke til at vi fikk opprykkspoeng. Grunnen til det var at Tess hadde nesa for mye i bakken. Det er dette som er vårt store problem i en konkurransesetting, og som jeg nå jobber med gjennom ren kontakttrening.

Skal tro om vi likevel skal prøve oss igjen med dette programmet...


Kreativ lydighet og etablering av treningsgruppe

2013-02-01 23:19 | 0 kommentarer

Mandag trente Tess og jeg HTM (Heelwork To Music) i de nye lokalene til Villhunden hundeskole. HTM er, ved siden av Freestyle, en retning innen Kreativ Lydighet. Det er som navnet sier, fotarbeid. Hunden skal hele tiden være nær fører, i en av ti ulike posisjoner. De ti posisjonene er vanlig fot, på førers venstre side, med hodet forover eller bakover, det samme på høyre side, mellom beina med hodet forover og bakover og 90 grader på førers kropp, foran og bak fører, hode mot høyre eller venstre. Freestylemomenter kan brukes som skifte mellom posisjonene. Tess og jeg har et Freestyleprogram som vi har stilt med i konkurranse, men dette er jeg i grunnen lei av. Jeg lurer også på om HTM passer oss vel så bra.

Tess var lykkelig over å få trene og var skikkelig fokusert gjennom hele timen. Jeg er imponert over hva hun kan.  Det var deilig å ha plass til å gå gjennom hele programmet uten de utallige svingenen hjemme på stuegulvet, som er best egnet til enkeltmomenter og overganger. Når Tess blir ivrig, er det vanskelig å få henne til å være med på pauser, men det gikk med litt lek. Det må pauser til for at læringen skal feste seg.

Torsdag møttes vi for første gang i en nyetablerte gruppe hvor vi skal trene kreativ lydighet. Dette foregår også innendørs, i Moss. Jeg synes en time er langt å kjøre for å komme til trening, men får vi til en god gruppe, er det verdt det. Tess startet kvelden med å markere skikkelig at en av de andre hundene kom for nær, og jeg lurte på hvordan det skulle gå med flere hunder i et relativt lite rom. Etter et stygt angrep fra en annen hund rett før hun fyllte to år, har hun reagert sterkt på at andre hunder  kommer brått på henne. Vi startet derfor med å trene hundene med båndene hengende etter. I løpet av kvelden var problemet løst. Hundene kunne jobbe parallelt, og i pausene viste Tess varsom interesse for den hun hadde sagt fra til. Jeg er veldig godt fornøyd med at hun har funnet sin plass i denne gruppen. Vi tobeinte fikk snakket om hvordan vi vil organisere oss. Det er inspirerende igjen å ha en fast gruppe hvor vi kan samarbeide så alle kommer videre.

391863_551490778203053_2102948913_n[1]

Selma, Lilly og Tess

Mille har hatt sin treningskveld i Halden. Det var tre andre ekvipasjer i lokalet da vi kom. Vi begynte med å trene veksling mellom fot og heel, men Mille var ukonsentert. Etter mine begreper var det mer enn god nok plass i lokalene, men hun syntes nok at de andre kom for tett. Mille reagerer annerledes enn Tess; hun blir ukonsentrert og trekker seg. Innetrening med andre hunder har Mille hittil bare vært med på i store haller. Her kjente hun heller ingen av de andre hundene. Det er typisk kooiker å bli påvirket av miljøet.

Da jeg jeg lot fotarbeidet ligge og gikk over til å trene noe Mille synes er moro, endret hun seg totalt. Jeg startet med hopp; lot henne hoppe over mine bein og armer, og hoppe opp på ryggen min. Dette er moro og hun synes hun er veldig flink, dvs. hun vet at jeg synes hun er flink. Hele jenta var full av liv og hadde halen i været som en visp. Resten av timen holdet vi oss til freestylemomenter og hun fikk masse god erfaring med å ha det moro og være flink et sted som egentlig var ganske skummelt. Her skal vi nok etterhvert få til god trening.

 Det er deilig å være i gang igjen med seriøs trening i kreativ lydighet