Blogg

Påskeferie

2013-03-29 23:26 | 1 kommentarer

Denne påsken vi fått tid til flere turer ved havet. Det skulle jeg gjerne gjort oftere, men det er litt lenger enn å stikke opp i skogen.

SAM_3004

Landskapet er vakkert, med holmer og isbelagt hav

SAM_3063 

Tess elsker å sitte på en topp og speide. Nesa går selvfølgelig i ett

SAM_3055

Det kunne vært sommer, men havet har is på

  

En dag trente vi Rallylydighet med gjengen Mille og jeg var på kurs med. Jeg hadde med begge hundene. Mille jobbet veldig bra. Tess var så glad for å få trene at hun den første timen bare hoppet rundt uten å høre kommandoene mine. Så roet hun seg og gikk hele banen veldig bra.

SAM_3000

Etter treningen tok vi en liten utflukt til naboens terasse. Der kunne jeg ikke la være å trene litt mer med dem. Terassen er stor og en smule flatere enn min isbelagte hage.

Jeg har bestemt meg for at det er på tide at både Tess og Mille mestrer sideforflytning skikkelig. Dette er spesielt sentralt i Heelwork To Music, men inngår også i en rallyøvelse. Jeg trener med klikker. Jeg har startet med to HTM - posisjoner; på venstre side med hodet forover (vanlig plass - posisjon) og foran meg med hodet til høyre. Jeg begynte med å la de gå på plass forover, og så ta et bittelite skritt til siden mens jeg kommanderte plass. Dette fungerte bedre enn å lokke som jeg har prøvd tidligere. Jeg måtte jobbe med bakpartskontrollen, men det tok ikke lang tid før de begge fulgte meg i rett posisjon. Nå følger de meg parallelt med fin bakpartskontroll når jeg flytter meg vekk fra dem.

Sideforflytning fra front er også i ferd med å falle på plass. Ett mål er at de på verbal kommando går inn i rett posisjon fra avstand. jeg gir dem mye ansvar for selv å flytte seg så de står riktig. De følger meg fint når jeg forflytter med sidelengs. Forover trengs det mer trening for at de skal holde seg i samme avstand til bena mine. At jeg flytter meg bakover har vi ikke begynt å jobbe med. Foreløpig beveger jeg meg veldig sakte.

De er faktisk på omtrent samme nivå når det gjelder presisjon. Mille er en tanke raskere enn Tess når hun går inn i posisjon, men småhopper litt fram og tilbake når hun skal følge meg. Tess flytter seg rolig og stabilt.

Den første tiden jeg trente Tess, fra hun var valp, stilte jeg ikke så store krav. Hun lærte fort og jeg syntes hun var veldig flink. Flink var og er hun, men jeg sliter nå med at hun lett slurver fordi jeg ikke var tilstrekkelig nøyaktig fra starten. De fleste HMT posisjonene er nylæring for henne, og dermed mye lettere å få presist enn å endre på det som er innlært upresist. Spennende!

 


Valpene 5 mnd.

2013-03-23 17:52 | 1 kommentarer

Valpene til Mille er nå 5 mnd. gamle. På bildet under er de 3 dager. De har vokst litt siden den gang  Jeg koser meg med oppdateringer. Det er godt å høre at alle har det bra og at familiene deres er veldig godt fornøyde med sine nye medlemmer. Her er bilder de har sendt meg. Jeg syntes det var morsomt å se tilbake på hvordan de har utviklet seg, så her er også bilder av hver av valpene da de var 2 uker gamle. 

SAM_1579

Fra venstre; Kajsa, Tassen, Leia, Hjerte og Zookie 3 dager gamle.

 

Princess Leia (Silke), til daglig Leia, bor hos Thomas, Laura og Eirik Thommessen i Moss. Familien hennes forteller at hun lærer veldig fort. Hun er en kløpper på IQ-spill. Jeg har fått se en video, og hun er imponerende rolig og systematisk.

Silke, 2 uker (2)

Leia 2 uker gammel

Leia 4,5 mnd

Leia 4 1/2 mnd.

Leia 4,5 mnd (2)

Leia 4 1/2 mnd.

Leia 4,5 mnd (3)

Leia 4 1/2 mnd.

 

Kajsa (Perle) bor i Oslo hos Marie Bjørnstad og Henrik Borrelly Bjering. Hun er en jente med masse energi og vil gjerne at det skal skje noe. På valpekurs har hun fått skryt av instruktøren for å ta til seg nye ting fort.

Perle, 2 uker (3)

Kajsa 2 uker gammel

Kajsa 3 mnd. (2)

Kajsa 3 mnd.

Kajsa 4,5 mnd (5)

Kajsa 4 1/2 mnd.

Kajsa 4,5 mnd (4)

Kajsa 4 1/2 mnd.

Kajsa 4,5 mnd (7)

Kajsa 4 1/2 mnd.

Skikkelige kooikerøre både på høyre og venstre side

 

Tassen (Krage) bor hos Jørgen, Anne Karin og Ingar Kaldal i Klæbu i Trøndelag. Han har blitt riktig så flink i hverdagslydighet, og i selvkontroll. Ikke noe problem å la godbiten ligge på gulvet til han får "vær så god" Bildene er tatt av Siri Hovland Kaldal.

Krage, 2 uker

Tassen 2 uker gammel

Tassen 2,5 mnd

Tassen 2 1/2 mnd.

Dette bildet var forsidebilde på hjemmesiden til Norsk Kooikerklubb i februar.

Tassen 2,5 mnd. (6) 

Tassen 2 1/2 mnd.

Tassen 4,5 mnd.

Tassen 4 1/2 mnd.

Tassen 4,5 mnd. (2)

Tassen 4 1/2 mnd.

 

Zookie (Frøken Hvit) bor i Trondheim hos Thea, Kine, Marit og Henning Grøtt. Hun er Thea sin hund. Zookie er en nydelig og sosial jente som tar til seg nye ting fort. Det er Henning som har tatt bildene.

Frøken Hvit, 2 uker

Zookie 2 uker gammel

Zookie 3 mnd

Zookie 3 mnd.

Zookie 3 mnd

Zookie 3 mnd.

Zookie 4 mnd

Forfenglige Zookie 4 mnd.

Zookie 4 mnd.

Zookie 4 mnd.

 

Hjerte bor hos Eva og Ingrid i Lier. I tillegg til Ingrid er Evas døtre Kristin og Anne ofte sammen med Hjerte. Hjerte er en sjarmerende lita jente som trives med å jobbe. Hun har gått på valpekurs og fortsetter med hverdagslydighet. I april skal hun på utstilling for første gang.

Hjerte 

Hjerte 2 uker

Hjerte, 3 mnd.

Hjerte 2 1/2 mnd

Foto: Eva Andersen

Hjerte 3 1/2 mnd.

Hjerte 3 1/2 mnd.

Disse bildene tok jeg da jeg var på besøk.

 SAM_2637 - Kopi

SAM_2979 - Kopi

Hjerte 5 mnd.

 

Her er et av de siste bildene jeg har tatt av Mille.

 SAM_2691

Mille og Hjerte møtte hverandre idag på utstillingskurs. Mille markerte seg først, som hun ofte gjør, men det tok ikke lang tid før de begge var i lekestilling 

 


Oppdretterkurs

2013-03-22 09:45 | 0 kommentarer

Sist helg var jeg på oppdretterkurs, kurs II i Oppdretterskolen til Norsk Kennelklubb. Kurslederne var veterinær fagsjef i NKK, Astrid Indrebø og Hilde Bremnes som også er veterinær og jobber i Mattilsynet. De har holdt disse kursene i 20 år.

Mens kurs I inneholder mye teori, ikke minst genetikk, er dette mer praktisk orientert. Temaene er parring, drektighet, fødsel og sosialisering av valpene. For meg var det mye nyttig kunnskap om valpefødsel. Jeg fikk også mange tips til til sosialisering av valper, som jeg gleder meg til å sette ut i livet med neste kull.

Vi gikk gjennom lovgivning for innførsel av hund i Norge. Dette er jo aktuelt både om en skal kjøpe valp i et annet land, og for oss som bor rett ved svenskegrensen og ofte tar en tur til Sverige. Fra 1. mai er det nye regler for innføring av hund fra Sverige. Istedet for egenerklæring som har vært tilstrekkelig til nå, må vi innom veterinær for å få bekreftelse i passet på at hunden har fått behandling mot echinococcose som overføres av revens dvergbendelorm. Passet må med over grensen. Mattilsynet vurderer ikke overføring av sykdommen til Norge som større enn den har vært, det er EU som krever at Norge skal følge samme regler som resten av Europa. Det blir mer tungvindt og det blir dyrere med veterinærbesøk, men etter to behandlinger kan en heldigvis gå over til å behandle hunden hver 28. dag. For korte turer kan behandlingen gjøres i Norge. Dette blir vårt valg, for jeg vil fortsatt ha mulighet til å ta med hundene på turer langs vestkysten som er vårt nærområde.

 


Valpepass

2013-03-11 23:03 | 0 kommentarer

Nå har åtte små valper sovnet i valpekassa. Jeg er så heldig å få passe Kilah og hennes sju uker gamle valper i to døgn. Kilah er kooikeren til Hege og Kenneth Solhaug, Kennel Arcanorum. De er i Sverige for å parre en av sine rottweilere. Jeg ble møtt i gangen av en Kilah som viste skikkelig gjensynsglede. Hun er jevngammel med Tess og vi har kjent hverandre siden hun var et par måneder. Inne i stuen møtte jeg valpene. Utrolig som de har vokst på den uken siden jeg så dem sist.

Tess og Mille er selvfølgelig med. De får være i en annen del av stuen enn Kilah og valpene. De er ikke helt fornøyde med arrangementet, men finner seg i at sånn er det nå. Merkelig nok er det Tess som har sittet snute mot snute med valpene, skikkelig fasinert. Nå er Tess vanligvis veldig søt mot små hunder. Det er Tess og ikke Mille, som hjelper til med oppdragelsen. Når hun syntes valpene bråker for mye, knurrer hun til dem, akkurat som Kilah. Mille holder seg litt i bakgrunnen. Tess er tydeligvis fortsatt størst, selvom det er Mille som har hatt valper selv.

Valpene er bare vakre. De er roligere enn det kullet Mille hadde. Det er rart at kull kan være så forskjellige.

Kameraet mitt fungerer dårlig til valper i farta, men noen bilder fikk jeg tatt:

SAM_2859

SAM_2874

SAM_2900

Kllah hadde fått et lite podium hvor hun kunne ta pause fra valpestellet.

SAM_2898

Hun hadde en haug med valper å ta seg av.

 

Og jeg ble ikke akkurat mindre valpesyk i løpet av disse dagene   


Kurs i Rallylydighet

2013-03-06 11:05 | 0 kommentarer

Nå var det Milles tur til å være med på kurs. Sist helg fikk vi prøve oss på Rallylydighet. Kursleder var Anniken Jensen. Rallylydighet oppsto i USA, kom til Norge i 2003 og ble en offisiell hundesport i NKK i år.

Innholdet i kurset var skiltene i klasse 1 og de grunnleggende reglene. I rallylydighet går en baner som dommeren setter opp, forskjellig fra gang til gang. Banen består av skilt med øvelser hund og fører skal utføre. I klasse 1 er mange av øvelsene hentet fra tradisjonell lydighet. I de videre klassene kommer også øvelser fra agility og freestyle/triks inn. Mellom skiltene går en i klasse 1 lineføring og i de videre klassene fri ved fot. Det er lov å rose hunden i ringen, noe som gjør det hele mer moro for hunden, og dermed for fører.

Jeg koste meg veldig med Mille. Hun jobbet skikkelig bra og var fokusert på meg det meste av tiden. Noen av øvelsene kunne hun godt og noe var nytt.

SAM_2812

SAM_2813 

Hjemme fikk Tess gå gjennom alle øvelsene. For henne var det meste kjent, og hun klarte det nye flott. Når jeg går på kurs med den ene av hundene, trener jeg etterpå med begge to. Nå skal jeg bare passe meg for ikke å trene mest med Tess. Det er så lett fordi hun kan så mye mer. Det er urettferdig for Mille som ikke har fått så mange ulike kurs og ikke har like mange års trening som Tess.

 Skilt klasse 1

Skilt i klasse 1

530965_274665309331772_562998521_n[1]

486853_274665482665088_1282639282_n[1]

Banevandring. Før en går i ringen med hunden, får fører 10 minutter til å gjøre seg kjent med banen.

531112_10151406629444230_1384582347_n[1]

Du finner mer informasjon om sporten  på hjemmesiden til Norsk Rallylydighetsklubb