Blogg

Hundens språk og tanker, foredrag med Per Jensen.

2013-04-29 22:04 | 1 kommentarer

Jeg har nettopp vært på et kjempespennende foredrag med den svenske etologen Per Jensen. Tema var nyere forskning om hundens språk og tanker. De siste ti årene har det vært en kunnskapseksplosjon på dette området, og det kommer hele tiden noe nytt. Alt i foredraget var basert på vitenskaplig forskning. 

Hvor kommer hunden fra? Det står mye galt i bøker som er mer enn ti år gamle. Det er anvendt DNA analyser for å kartlegge hundens opprinnelse. Hunden oppsto sør i Kina for ca. 15 000 år siden. Mennesker finner vi fra 150 000 år siden, i Øst - Afrika. For 50 - 60 000 år siden utvandret mennesker østover og møtte ulven som hadde kommet fra Nord-Amerika. Der begynte et samliv hvor ulv søkte mennesker og menneskene oppmuntret dette. I ca. 30 000 år levde de parallelt. Ulven holdt seg nær menneskene som jaget store bytter og la etter seg slakteavfall. Menneskene erfarte at ulvene oppdaget og varslet farer raskere enn dem selv. De skremte opp dyr og menneskene fikk tilgang til vilt og fugl. En kan forestille seg at det som videre skjedde fra for 15 000 år siden i Sør-Kina, er at menneskene begynte med domestisering; de valgte ut valper og de drepte de uønskede. De tok kontroll over hvilke valper som skulle få formere seg. De valgte ut de individene de best kunne forstå og kommunisere med. Herfra gikk utviklingen raskt.

Menneskene spredte seg utover jorden og hadde med seg hunder. Fra for ca. 10 000 år siden oppsto jordbruket; mennesket oppdaget at de ikke behøvde å jage, men kunne temme gjess, sauer, gjeiter og senere gis og hest. De hadde da allerede en vakthund.

Ulvene i Nord-Amerika har aldri blitt domestisert. menneskene som kom dit, hadde med hunder og drepte ulvene. De hundene vi har i dag, er alle etterkommere av de asiatiske hundene.

Referanse: The Domestication of Social Cognition of Dogs. Science, 2002.

 

Hunder er det eneste dyr som forstår peking. Dette er ikke et instinkt, den tolker vårt kroppsspråk. Ulven kan ikke dette. Vi klarer ikke å lære en sjimpanse å forstå peking. Hunden tror hele tiden at vi vil si den noe, at vår adferd er meningsfull for den. Den tar til seg informasjon, tolker og reagerer. Vi trenger ikke peke med fingeren, det holder å se mot noe uten å snu på hodet.

Hunder stjeler i mørket. Hunden passer på hvor vi har blikket vårt. Den tar f.eks. mat når vi ser en annen vei. Intuitivt slutter hunden å lyde når den ikke ser ansiktet vårt. I en undersøkelse plasserte man hund, eier og en kake i et mørkt rom. Hunden tok bare kaken hvis det var mørkt. Det ble gjort mange forsøk med opplysning av hund, eier og kake i ulike kombinasjoner. Konklusjonen er at hunden resonnerer; når lyset står på eieren, ser hun meg. Når lyset står på eieren, regner den også med at hun følger med. Når lyset sto på kaken, regner den med at når han selv ser den, ser eieren den også.

Hunder vet at det de ser ikke er det samme som den andre ser. Mennesker forstår først når vi er fire år, at andre har en annen synsvinkel enn oss selv. Vi kan ha godis i en boks, mor går ut av rommet og godisen flyttes over til den andre boksen. Hvis vi spør barn under fire år hvilken boks de tror mor vil velge, sier de den boksen godisen har blitt flyttet til. De forstår ikke at mor ikke ser det de ser.

Et spennende forsøk ble gjort med to baller som lå under hvert sitt bord. Det ene bordet var av tre og ugjennomsiktig mens det andre bordet var av glass. Eieren er plassert sånn at det bare ser den ballen som er under det gjennomsiktige glassbordet, mens hunden ser begge. Når eier kommanderer "ta ballen", resonnerer den seg fram til at den skal ta den ballen som eieren kan se. Det må være den han mener, for den andre vet han jo ikke om. Hunden forstår at eier ser noe annet enn den selv.

Hunder forstår vår emosjonelle tilstand ut fra vårt ansiktsuttrykk. Hunder fikk se ett bilde av gangen, av ansikter som var blide/positive, nøytrale og sinte/negative. Det ble målt aktivitet i hver hjernehalvdel ved å se på hvilken retning hundens blikk gikk. Hunden ser mot høyre når noe er positivt og til venstre når noe er negativt. Det viste seg at hunden tolker våre ansiktsuttrykk på samme måte som de tolker hundeansikter. (De lærer fort at når vi viser tenner, er vi glade.)

Hunder kan også tolke vår emosjonelle situasjon og bruke det til sin fordel. Det ble satt fram tre bokser; en med pølse, en med hvitløk og en nøytral. Eier åpner boksen med pølse og ser glad ut. Han brukte bare ansiktsuttrykk, ikke lyd. Hunden får velge boks, og velger den samme. Forsøket blir gjentatt med de andre boksene. Hunden velger uansett den boksen eieren har sett glad ut når han åpnet. Den konkluderer med at det eieren liker best, må være det beste.

Hunder er oppmerksomme på vårt kroppsspråk. De legger merke til nyanser som vi ikke selv aner at vi uttrykker. I et forsøk ble det brukt erfarne ettersøkshunder med eiere. Det ble laget en søksbane. Eierne ble tatt med rundt banen og fortalt hvor det var gjemt narkotika. Da de gikk banen med hunden, markerte hunden der eieren hadde fått vite at det var funn. Det stemte imidlertid ikke. Hunden tror altså det er funn når eieren tror det. Eierens signaler blir viktigere for den enn det luktesansen forteller.

Hunden bruker sitt kroppsspråk for å kommunisere med oss. Eier og hund i forsøksrommet sammen med forsøksleder og en favorittleke. Eier går ut av rommet og leken gjemmes. Hunden viser eier hvor den er. Forsøket kan gjøres mer komplisert. Bordercollie Philip klarte følgende; leken ble lagt i en boks som ble låst. Nøkkelen ble lagt i en annen boks. Philip viste først sin eier boksen med nøkkelen og deretter boksen med leken.

Hvor mange talte ord kan hunden lære? Hundeeiere som også på en eller annen måte jobbet med hund, ble bedt om i løpet av en treukersperiode å registrere de ordene hunden deres forstod. I gjennomsnitt var dette 165 ord.

Eieren til bordercollien Rico ringte forskningsteamet og fortalte at hans hund kunne navn på 200 ulike leker. Dette ble testet ved å be hunden hente leker fra et annet rom uten at eieren var til stede.

Hunder kan lære nye ord gjennom utelukkelsesmetoden. En ny gjenstand ble lagt blant 20 kjente. Hunden ble bedt om å hente f.eks. "børsten". Den resonnerer seg fram til at vi ikke kan mene noen av de kjente, for de vet han jo navnet på. Den bruker utelukkelsesmetoden. Forsøk ble gjort med introduksjon av 20 nye gjenstander, og hundene kjente 80% etter 2 uker. dette er på nivå med en fireåring.

Eieren til bordercollien Chaser protokollførte fra første dag hvilke leker hun kunne navn på. Når Chaser kunne navnet, fikk hun en ny leke. Hun satt verdensrekord etter fem år med 1022 gjenstander. Eieren undersøkte også om hunden hadde mulighet til å kategorisere gjenstander. Han delte lekene i tre kategorier;

1. Toy. Gjenstander den fikk leke med

2. Family. Gjenstander den ikke fikk leke med, men bare bære forsiktig

3. Freesbee. Flate og runde gjenstander.

Forsøkene ble utført med en skjerm mellom eier og hund så den ikke kunne få hjelp. Den klarte det elegant. Søk på YouTube på "Chaser Dog" for å få dette demonstrert.

Alle hunder kan kategorisere, men ikke like mange ulike gjenstander som Chaser.

Hunder kan generalisere. Det ble testet om hunder kunne kategorisere gjenstander med samme form. Dette gjorde de ikke særlig bra. Det de godt kan generalisere, er samme struktur.

Hunder kan bruke sitt talespråk for å kommunisere med oss. Ulven har bare en form for bjeff, hunden har mange. På dette området er det gjort mye systematisk forskning. Det ble f.eks. gjort opptak av bjeffing fra til sammen 20 arrangerte situasjoner; sint, alene, redd, lek osv. Forsøkspersoner, både erfarne og ukjente med hund, fikk lytte og krysse av for hva de mente bjeffene betydde. Alle hørte rett i mye større grad enn om de skulle gjettet. Barn klarer det nesten like bra som erfarne hundeeiere.

Hunder gjør numeriske vurderinger på samme måte som oss. Opp til fire gjenstander ser vi. Utover det vurderer vi hva som ser mest ut, vi gjør numeriske vurderinger. Hunden gjør det samme. Grensen for hundens vurderingsevne går presis samme sted som for mennesket.

 

Mange av oss som har hund, har erfart mye av dette i omgang med egne hunder. Det er sikkert flere enn meg som har fått protester på det en mener hunden forstår og kan. Det kommer stadig ny forskning. Følg med på bloggen til Per Jensen!

http://www.perjensen.se/Etologi/Valkommen.html


Letohallen 28.04.2013

2013-04-29 18:37 | 0 kommentarer

Søndag ble både Tess og Hjerte stilt i Letohallen, på utstilling arrangert av Norsk Dobermann Klub. Dommer var Leila Karkas fra Finland

Tess har ikke vært i ringen på 2 1/2 år. Jeg har hatt lyst til å stille henne igjen, men har prioritert Mille. Mille har ikke fått tilbake pelsen etter valping, så da fikk Tess sjansen. Tess er virkelig en drøm å vise. Resultatet ble Excellent, ck og BIR (best i rase).

SAM_3110 - Kopi

Tess med BIR-rosetten

Den godeste Tess kan dessverre være et lite mareritt å ha med på tur. Hun maser når hun blir utålmodig; skjærende kooikerbjeff. Ett bjeff av gangen, så pause. Når du aner fred og ingen fare, er hun der igjen. Hun er rolig på tur ute og rundt i hallen, når hun får jobbe for godbiter og sitte på fanget, men innimellom er det ikke særlig moro å være eieren til Tess. Vi var ferdige i ringen kl. 09:15. Først 16:30 var det vår tur til gruppebedømming. Den foregikk forresten ganske orginalt ved at bedømmingen ble foretatt i oppsamlingsringen uten at gruppen hadde blitt ropt opp. Det var helt tilfeldig at vi kom med. Tess var utslitt etter å ha vært lysvåken i Letohallen i åtte timer. I ringen hang hun etter meg, så her ble det ingen gevinst. Forøvrig var det vannspanielene som ble høyest plasserte, som vanlig.

Hjerte ble stilt for første gang, i valpeklasse 6 - 9 mnd. Hjerte bor hos Eva og datteren Ingrid. Ingrid gjorde en kjempebra jobb med å stille henne. Hjerte oppførte seg eksemplarisk, løp nydelig, stilte seg flott. Hun ble BIR valp og 3. best i gruppen (BIG 3). Kritikken var kjempefin. Den er lagt ut under fanen "Hjerte" og "utstillingskritikker", men jeg må ta den med her også:

"Very nice little girl. Behaves well. Very nice head. Beautiful eyes. Well set ears. Good body for her age. Balanced moderate angels. Moves well. Nice colour and markings. Very nice type!"

SAM_3097 - Kopi

Hjerte

SAM_3103 - Kopi

Hjerte og Ingrid 

Kajsa (Perle) kom for å se på med Marie og Henrik. I juni skal også Marie og Kajsa i ringen

SAM_3122


Kooikere i farta!

2013-04-22 22:16 | 0 kommentarer

Kooikersprint er et fast innslag på Kooikertreffene. Henning Grøtt, Zookies pappa, har tatt flotte bilder av kooikere i farta. Kos dere

Zookie i farta! (2)

Zookie

Kooiker i farta! (7)

Tassen

Kooiker i farta!

Kooiker i farta! (2)

Kooiker i farta! (3)

 

Kooiker i farta! (4)

Kooiker i farta! (5)

Kooiker i farta! (6)

 

Kooiker i farta! (8)

Kooiker i farta! (9)

 

Tusen takk, Henning, for at jeg har fått bruke bildene. Jeg er sikker på at flere vil synes det er artig å se dem

 


Zookie og Tassen - Kooikertreff i Trondheim

2013-04-22 02:21 | 0 kommentarer

Det var Kooikertreff flere steder i landet 20. april. I Trondheim møttes Zookie og Tassen for første gang siden de flyttet til sine nye familier.

 Kooikertreff i Trondheim

Kooikerfamilier på treff i Trondheim (Foto: Henning Grøtt)

Tassen og Zookie (5)

Tassen og Zookie fant hverandre med en gang (Foto: Henning Grøtt)

Tassen og Zookie

Foto: Jørgen Kaldal

Zookie og Tassen

Full fart! (Foto: Henning Grøtt)

Zookie

Elegante Zookie (Foto: Henning Grøtt)

Hun har sin egen blogg som Thea skriver

Tassen - Kopi

Tassen har blitt en skikkelig fin gutt (Foto: Ingar Kaldal)

Tassen

Jørgen med Tassen og Thea med Zookie (Foto: Henning Grøtt)

E59yFJdMbvvLWJkqUAxGK3m3c5GyxD8xrjvTaY9alfs[1]

Sier aldri nei takk til en godbit   (Foto: Henning Grøtt)

xshTcLlIS3Hu4zLaho1VE6_FZs0IR_qZ-tc3wOX_juI

Godbit på gang (Foto: Jørgen Kaldal)

Tassen og Zookie (7)

Tassen og Zookie i glad lek   (Foto: Henning Grøtt)

airdJkE11ws3dCInI10-Te-Kp32slZ4GZtvdnNEhv3k

Foto: Jørgen Kaldal

Tassen og Zookie (11)

Foto: Henning Grøtt


Kooikertreff i Oslo

2013-04-21 01:10 | 0 kommentarer

20. april, felles kooikertreff flere steder i landet. I Oslo møtte 17 kooikere (og en kelpie). Det er kjempeartig å se så mange kooikere sammen. De er så like, og likevel med sitt eget særpreg både i utseende og lynne. En spennende rase på så mange måter.

Ved Trollvannstua

Vi nærmest invaderte uteplassen ved Trollvannstua.

Foto: Oda Wennerstrand

Dany og Marvin

Fine Kelpie Dany og samboer Marvin. Eier: Marianne Nordengen.

Foto: Oda Wennestrand

 

Kajsa, en av Milles valper, kom sammen med sin pappa Henrik Borelly Bjering. Det var veldig koselig å få tid sammen med dem. Kajsa er bare så sjarmerende, og blir stadig vakrere

Kajsa 

 Kajsa likner veldig på Mille, og en kan også se at hun er datter til Enzo.

 

Kajsa

 

Kara i kooikersprinten

Kooikersprint er et fast innslag på kooikertreffene. Her er Kara i farta.

Foto: Oda Wennerstrand

 

Gruppebilde (mangler en)

16 av de 17 kooikerne som var med på turen.


Treningsoppdatering

2013-04-12 17:46 | 0 kommentarer

Her trenes det for fullt om dagen, både Rallylydighet og Kreativ lydighet. Jeg trener rallylydighet en gang i uken med begge hundene, sammen med noen av dem Mille og jeg gikk på kurs med. Til uken skal vi ha kveldskurs med innføring av skiltene i klasse 2. Nå har jeg ikke umiddelbare planer om å konkurrere, men det er greit å forberede seg

I kreativ lydighet har vi gjort et hopp alle tre etter at jeg begynte å gi hundene mer ansvar. Tess kan nå momentene i Freestyleprogrammet på verbale kommandoer. Hun klarer også ganske godt å følge kommandoene uten å bry seg om mine bevegelser. Jeg har trent masse posisjonsarbeid med begge to. Når de først hadde sideforflytning godt inne, kom flere posisjoner av seg selv.

Når Tess blir ivrig, har hun en tendens til å gå inn i det hun tror er neste moment, før jeg gir kommando. De nærmeste ukene vil jeg derfor fokusere på Freestyleprogrammet vårt for å stabilisere det og ikke forvirre henne med posisjonsarbeid. Målet er å gå i ringen med henne en gang til med dette programmet. Musikken er Fly away/Lenas sång fra filmen Så som i himmelen. Det er en sang som jeg tror jeg aldri blir lei.

Mille har gjort skikkelig store framskritt, på mange måter. Plutselig framstår hun som en voksen hund; mer moden og sikker på seg selv. Kooikere blir jo sent voksne. Hun er 3 1/2 år nå, og det er ikke uvanlig at det kommer et ganske brått skifte rundt treårsalderen. Samtidig antar jeg dette har mye å gjøre med at hun har hatt et valpekull. Det var til og med en Facebookvenn som kommenterte at hun er mer voksen i uttrykket på bildene jeg har lagt ut i det siste.

Mille har tatt treningen med å lære inn flere posisjoner utrolig bra. Hun er superflink til å søke seg til rett posisjon og har meget god bakpartskontroll. I Plass flytter hun seg helt rett sidelengs. I Front (parallelt med beina mine foran, med hodet mot høyre) kan hun gå både sidelengs med meg når jeg rygger og mot høyre. Bak(parallelt med beina mine ba meg, med hodet mot venstre) følger hun meg når jeg går forover. Jeg beveger meg ikke fort, men farten kommer. Og det beste av alt; hun jobber med mer energi og glede enn hun noen gang har gjort, med halen tilværs. Skikkelig stolt av henne er jeg   

Jeg har funnet musikk til Mille og begynt å lage et Heelworkprogram. Det fortjener hun nå  . Kanskje prøver vi oss i rekruttklassen i løpet av året. Spenningen ligger i hvor mye hun blir påvirket av miljøet rundt seg, men mange problemer kan jo løses med godbiter   I rekruttklassen er nemlig belønning tillatt.

Tess er påmeldt utstillingen i Letohallen 28. april. Jeg har ikke stilt henne på 2 1/2 år fordi jeg ikke har kunnet stille begge to i samme utstilling. Jeg har prioritert Mille siden Tess er Champion allerede. Men jeg har hatt lyst til å ha med Tess i ringen igjen, for moro og med en tanke om kanskje å stille henne i Sverige. Da trenger vi en liten treningsrunde. Nå hadde jeg muligheten siden Mille ikke har fått tilbake pelsen skikkelig enda, etter drektighet og amming.

Og jeg skal uansett til Letohallen. Hjerte går i ringen for første gang, i valpeklasse 6 - 9 mnd. Det blir forvert Eva eller datteren Ingrid som stiller henne. Jeg behøver vel ikke si at jeg er kjempespent på kritikken.


Handlerkurs

2013-04-01 20:29 | 2 kommentarer

Mille og Hjerte har vært på utstillingskurs. Kurset ble arrangert av Din hundeskole i Vestfold og holdt i lokalene til Villhunden hundeskole i Halden. Instruktør var Tarjei Bratt Hveding.

Jeg har vært på handlerkurs og utstillingstreninger med Mille tidligere, og stort "lært" at jeg må få henne til å slutte å snuse i bakken. Denne gangen fikk jeg masse nyttige tips. Mille har ikke likt seg i utstillingsringen og det syns. Jeg har ofte blitt litt stresset over hva jeg kan vente av oppførsel fra hennes side. Mille har selvfølgelig merket mitt stress, noe som ikke nettopp har hjulpet på prestasjonene våre. Flere dommere har sagt at hun ville blitt høyere bedømt hvis hun hadde vist seg med større selvsikkerhet. Det har den siste tiden blitt flere Very Good enn Excellent. Meget godt er slett ikke å forakte, men Mille er bedre enn det.

Det første som skjedde på kurset var at Mille løp i ringen med løftet hode, uten noe trening i det hele tatt. Dette er første gang Mille har vært i en utstillingsring med flere hunder siden hun fikk valper, og sannsynligvis har dette gjort henne mer selvsikker. Med utgangspunkt i dette viste Tarjei oss flere triks for å gjøre prestasjonen enda bedre. Ikke minst eksperimenterte vi med hastigheten. Handeling handler i stor grad å vise hunden fra sin beste side. Mille er litt løs i fronten, og dette blir ikke så framtredende hvis hun løper relativt langsomt mot dommeren. Fra siden tar hun seg best ut hvis hun løper raskt. Dette vet jeg, men først nå fikk jeg tak på nøyaktig hvor fort jeg skal løpe.

CIMG5304

Mille

CIMG5266

CIMG5291

En kan bli skikkelig sliten av å være på kurs en hel helg. 

Kooikeren blir vanligvis stilt på bakken, men av og til kommer en dommmer som vil ha hundene på bord.Tarjei viste meg hvordan jeg kan trene for å få Mille til å stå penere på bordet. I stå holder jeg godbiten foran henne, i rett høyde og så langt unna at hun ikke når den. Når hun står perfekt, får hun godbiten. Kommer hun for langt fram på bordet, skyver jeg henne bakover med å flytte hånden med godbiten nærmere henne. Det høres kanskje enkelt ut, men krever en viss presisjon. Det er noe annet enn å tenke at hun blir trygg ved å bli holdt, foret med godbiter og få ros for i det hele tatt å stå.

Når hun blir stilt på bakken, har jeg til nå holdt en hånd under brystet hennes for å hindre at hun tar noen skritt bakover hvis dommeren kommer forfra og bøyer seg brått over henne. Nå fikk jeg det tips å stå foran henne sånn at dommeren ikke har mulighet til å bøye seg over henne uten at hun ser ham og samtidig føler seg beskyttet av meg. Dommeren vil be meg flytte meg, men da er Mille klar til å ta i mot ham/henne.

For å få opp energien hennes så hun retter seg opp og logrer med høy hale når hun står i ringen, kan jeg bruke noen av de triksene hun kan. En ting er å få henne opp på to bein og så ned i stå, gjerne også la henne gå et par skritt bakover. Dette fungerer flott fordi hun synes det er moro og at hun er flink. Noen dommere vil sikkert ikke like det, men det får jeg ta sjansen på. 

For Hjerte var dette den aller første utstillingstreningen. Eva og Ingrid, forverten og datteren hennes, vekslet på å vise henne. Hjerte var super. Når farten ble riktig for henne, travet hun så pent som bare det, og hun stilte seg fint helt av seg selv. Eva og Ingrid fikk hjelp til å vise henne enda bedre. Ingen av dem har vist hund på utstilling før, og de var kjempeflinke. Tarjeis kommenterte at Hjerte kommer til å bli en stjerne i ringen  På utstilling er det så mange faktorer som virker inn. Det blir spennende å se hvordan hun gjør det på sin første utstilling i Letohallen 28. april.

CIMG5274 - Kopi

Hjerte 5 mnd

SAM_2974 - Kopi

CIMG5297

Det var godt med pause hos Ingrid

 

Hvis dere får mulighet til å delta på kurs med Tarjei Bratt Hveding, så løp og kjøp! Han er en meget dyktig handler, opplegget var kjempebra og han er atpåtil en dyktig pedagog.