Blogg

Syk hund

2013-06-28 23:44 | 3 kommentarer

I dag har Tess tatt CT og fått påvist 2 prolaps, et midt på ryggen (T8-9) og et i den nederste virvelen ned mot hoftebenet (L7-S1).

Det er flere år siden jeg første gang kjente på meg at noe var galt. Hun har vegret seg mot å gå tur, og hun har ofte sett fryktelig trist ut. Jeg har prøvd å telle etter hvor mange veterinærer jeg har fått til å undersøke henne tidligere, og kommet til at det må være minst seks. Konklusjonene har vært at siden det ikke er noen kliniske funn, er det ikke noe grunnlag for å undersøke videre. Jeg har også fått høre at jeg overdriver, at det alltid er noe å henge seg opp i, at det sitter i hodet hennes og at det er motivasjonen hennes det er noe i veien med. Det har blitt tatt rtg. av nakke og rygg, uten funn. Men det er ikke normalt at en hund ikke vil gå tur. 

For to år siden fikk jeg Carola Brusevold, som eier hundeskolen Rådehund, til å undersøke henne. Hun har utdanning innen massasje og fysioterapi. På bakgrunn av sine funn, anbefalte hun at jeg kontaktet en osteopat. Jeg ante ikke en gang at det fantes osteopater som er spesialutdannet på hund. Etter noen behandlinger var Tess bedre en stund. Så fant jeg ut at det finnes veterinærer som er spesialutdannede innen kiropraktikk, og tok Tess med til Kristin Halle. Hun fant låsninger langs hele ryggraden, arrvev i høyre skulder og stive lårmuskler. Arrvevet kommer nok av indre blødninger fra den gang Tess ble angrepet og stygt bitt av en større hund. Besøket hos Kristin var sist sommer. Etter tre behandlinger var Tess merkbart bedre. Hun var ivrigere til å være med på tur, Hun begynte å leke med Mille igjen og hun så ikke lenger så trist ut, i allefall ikke så ofte. Så ble hun gradvis i dårligere form igjen. 

Nå bestemte jeg meg for at jeg ville ha en grundig sjekk av hele Tess. Jeg fikk anbefalt veterinær Bjørn Fuglem på Jeløy Dyreklinikk. Han tok meg på alvor og han var nydelig med Tess. Han undersøkte henne og fant et trykkømt punkt. Han fant også en bilyd på hjertet som han fikk en hjertespesialist til å undersøke. Det viste seg å være heldigvis å være ubetydelig, men skal følges opp. I dag var det altså CT, og resultatet fikk jeg med en gang.

Nå skal Tess få en Cortisonkur og være i ro i fire uker. Ikke hoppe opp i sofaen som hun vil, ikke hilse vilt på dem hun er glad i, bare gå ut i bånd for å gjøre det aller nødvendigste. Det skal ikke bli lett, men må vi så må vi. Dere kan godt krysse noen fingre for oss...


På tur i varmen

2013-06-20 02:05 | 2 kommentarer

I går var vi på Saltø som ligger ved Kosterfjorden, i Strømstad kommune. Det var ca. 20 grader, strålende sol og litt vind. Både Tess og Mille var i storform og veldig klare for tur da de fikk komme ut av bilen. Vi måtte gjennom skogen for å komme til svaberget på vestsiden av øya.

 En stor del av Saltø er dekket av kystfuruskog med trær som er opptil 200 år gamle.

Furu - Kopi - KopiFuru - Kopi - Kopi (2)

 

Det meste av turen gikk over svaberg, avbrutt av partier med rullestein. Og da er jeg ved mitt årlige hundesommerdilemma; hvor snilt, riktig eller galt av meg er det å ta med hundene på lange turer som denne? Eller; hvordan kan jeg gjøre turer i sånt terreng til gode opplevelser for hundene? Jeg tenker på varmen, både på ubehag og på faren for overoppheting. Sol, varmt svaberg, ingen skygge og atpåtil rullestein som er slitsomt å gå på. De vil gjerne på tur, de elsker duftene disse stedene, men det er grenser for hvor mye varme de trives med. Jeg trenger disse dagene ved havet, og jeg har ikke lyst til å la hundene være igjen hjemme.

Selvfølgelig skal de være med, men med noen forholdsregler. For det første må de ikke bare ha tilgang til vann, jeg må også sikre meg at de drikker. Tess drikker godt på eget initiativ. Hun drikker også litt på kommando. Mille må passes på. Det skal ikke gå mer enn en time mellom hver gang hun blir tilbudt vann. Det nytter ikke å spare på vekten når det gjelder vann til hundene. Denne dagen var vi heldige, for det var masse regnvann i pyttene. Når vi kommer til en pytt med rent vann, pleier jeg oppfordre dem til å drikke. Det tok litt tid før jeg forsto hvorfor de vegret seg. Vannet var skikkelig varmt! De ble imidlertid kjølig etter en stund i en flaske.

 Tess - Kopi (2)Tess - Kopi

Farten må avpasses etter hundene. Jeg er heldig sånn; både Tess og Mille tar det roligere når de synes det blir for varmt. Men jeg må jo tilpasse min fart så de ikke føler seg tvunget til å henge med. Men verken fart eller å få tatt hyppig nok pauser var noe problem denne turen. Vi tobeinte koste oss med å studere alle de spesielle blomstene og plantene, plukke litt småstein og se på havet mens hundene ruslet rundt. Innimelom ble det noen skikkelig klatreturer.

Strandkål - KopiStrandkål - Kopi (2)

Strandkål

 Nyperose - KopiNyperose - Kopi (2)

Vakreste nyperoser

 DSC00289 - KopiDSC00289 - Kopi (2)

Mot Koster

Avkjøling med vann forebygger overoppheting. Deler av turen var det rullesteinstrender og bratt fjell ned til vannet, så hundene kunne ikke gå i vannkanten. Tess benyttet de mulighetene hun hadde til å dyppe magen. Mille ville av en eller annen grunn ikke uti vannet, så  den avkjølingen måtte jeg ta ansvar for. Men hun protesterte ikke på å få vann på bein og mage, og på hodet. Det er effektiv avkjøling å fukte huden i lysken hvor det går noen store blodårer. Og bare for å ha nevnt det; tegn på overoppheting er pesing, sikling, oppkast, diare og sløvhet, og kan hvis en ikke får avkjølt hunden i tide ende med hjertestans etter mye lidelse.

Skygge fantes det ikke der vi gikk, Vi var egentlig på vei til en strand, men øya var mye større enn vi var klar over. Da hundene til slutt protesterte på mer rullestein, tok jeg meg en tur alene for å lokalisere en sti tilbake gjennom skogen. Etter en god pause tuslet vi tilbake til bilen. Hundene kviknet til med en gang vi kom inn i skyggen.

Linnea - KopiLinnea - Kopi (2)

Det er forresten mye linnea i skogen her. Den er oppkalt etter Carl von Linne og sies å ha vært hans favorittblomst. Bildet nedenfor er hentet fra Wikipedia. Jeg må bare vise dere hvordan denne vakre blomsten ser ut på nært hold. Mitt neste fotokjøp blir nok en makrolinse.

Linnaea_borealis

Det ble ikke mange hundebilder denne gangen. Jeg fortapet meg visst i floraen. Mille får få litt plass helt til slutt.

DSC00228

 

PS: Tess og Mille var deilig slitne da vi kom hjem utpå kvelden. Selv om det var i varmeste laget til en lang tur, virket de fornøyde. 

Dette er også en oppfordring om å ta hensyn til hundene i varmen. Å ikke la hunder være alene i en varm bil, er viktig. Hunder kan også lide under kjøring og på en parkeringsplass selv om alle bildørene er åpne. Å ta hensyn til hundene i sommervarmen handler likevel om mer enn ikke å la dem sitte i en varm bil. 

Jeg ønsker en veldig god sommer til to og firbeinte!


På spor etter middagen

2013-06-15 23:43 | 1 kommentarer

I dag har Tess og Mille fått middagen i hagen. Det er noe av det beste de vet. De må sitte stille bak rododendronbusken mens jeg legger ut forkulene. De er utrolig gode på å sitte musestille, men når de får kommandoen; "søk godbit", er det full fart.

I dag tok jeg med kamera ut. Å forevige at de fant en godbit sånn at det gikk an å se hva som skjedde, viste seg å ligge langt over min kompetanse, men et par bilder ble det likevel.

Tess går spor i hagen

At hunden som eier denne halen går spor, er det ikke tvil om

 

DSC00176

Hvis du ser godt etter her, kan du se at Mille tygger (på en forkule)

 

Litt søk i hagen er noe vi gjør ganske ofte. Godbitsøk er selvfølgelig populært. Mille er den som er mest utholdende. Hun saumfarer hagen til jeg er overbevist om at det er tomt. Tess kommer på et tidspunkt til meg for å tigge om å trene. Enda mer populært enn godbitsøk, er det å lete etter nøklene mine og andre gjenstander. Masse ros og belønning for å være dyktige, er ikke å forakte

 

Hunder er bra på så mange slags vis. Etter at jeg laget innhegningen til dem og dermed fikk stengt rådyrene ute, begynner blåbærbuskene mine å få litt størrelse. Tess og Mille, som er veldig ivrige på å plukke blåbær i skogen, har ikke skjønt at de kan plukke gode bær av disse buskene. Tess plukker stikkelsbær av busken, så det er i grunnen litt rart. Fuglene er derimot veldig oppmerksomme på blåbærene. Der har jeg dessverre sterke konkurrenter. Foreløpig nyter jeg blomstene

Blåbærbusken


Norsk Kooikerklubbs rasespesial 2013

2013-06-08 23:59 | 0 kommentarer

I dag har jeg stilt Mille på Norsk Kooikerklubbs rasespesial. 34 hunder deltok. Av disse var 8 valper, fordelt på klassene 4-6 mnd. og 6-9 mnd. I offisielle klasser var det 13 hanner og 13 tisper. I tillegg stilte Kennel Cirtap's med oppdretterklasse. Dommer var Astrid Straaijer fra Nederland.

Mille fikk Excellent med CK. I åpen klasse ble hun 2. best av 7. Hun ble 4. beste tispe totalt. For dere som ikke vet det; Excellent med CK er den høyeste kvalitetsbedømmingen en kan få. CK står for Championkvalitet. Det var tre tisper som ble rangert høyere, men jeg er kjempefornøyd. Vi var i grunnen veldig lei av av blå sløyfer (Very Good) nå

IMG_0520

Selvfølgelig har jeg championkvalitet

Foto: Marit Helen Bakker

IMG_0517

Foto: Marit Helen Bakker

995037_504359839619597_573481106_n

Mille var glad og sikker i ringen i dag   

(Foto: Irene Nyrud)

969114_10151488478326961_410706447_n

Astrid Straaijer var en grundig dommer

Foto: Femke van Ratingen

Kritikken til Mille

Very nice feminin bitch. Nice head, very good eyes, ears with good earrings. Scissorbite. Would prefer just a little more filling under eyes. Good neck and top line. A little straight upper arm. Good angels behind. Nice body and forchest. Good legs, feet, bone. Nice coat, warm color. Moves well with good drive. Open and friendly character.

 

To av Milles valper ble også stilt i dag. For Kajsa var det første gang i ringen. Kajsa sto og løp kjempepent. Hun  likte ikke at dommeren skulle ta i henne, men det kommer med alder og erfaring. Hun ble fjerde beste tispe i klassen, valpeklasse 6 - 9 mnd.

992936_10151488476136961_929962169_n

Kajsa løp nydelig sammen med Marie

Foto: Marie Helen Bakker

998257_10151488475711961_1108571149_n

En varm Kajsa

Foto: Marie Helen Bakker

 

For Hjerte var det andre gang i ringen og hun ser ut som hun alt vet hva som skal foregå. Ingrid stilte henne flott og hun ble 2. beste tispe i klassen.

 971468_10151488475836961_1523845181_n 

Hjerte følger spent med på livet

Foto: Marit Helene Bakker

Hjerte og Balto

Hjerte leker med Balto

(Hjerte og Balto er søskenbarn, Balto er sønn til Milles søster Nilla)

 

DSC00098 - Kopi

Hjerte og Ingrid i ringen 

994237_10151488477006961_6237560_n

Milles kullbror Zigge, Moonhaven Terrific Maroon, ble 3. beste hanne. Eier: Marie Randau.

Foto: Marit Helen Bakker

994207_504360229619558_1730515026_n

2. beste hanne var Cirtap's Prins L-D Linux van Berk, Marvins kullbror. Eier: Marianne Haga

Foto: Irene Nyrud

998733_10151488483231961_1698992605_n

Balto, Moonhaven Xlnt Style, tok storeslem. Han fikk Excellent med CK og ble 4. beste hanne. Storcertet fikk han fordi hannene på 1 - 3 plass allerede hadde championatet. Han er forøvrig sønn til Milles søster. Eier: Marit Helen Bakker.

8892_10151488478501961_432485088_n

Til venstre Lexie, Cirtap's Prinses Lexie Van Kira-L, som ble 2. beste tispe og fikk storcert. Eier: Ann Kristin Johansen. Til høyre Elisabeth Hanssen med Leah, Cirtap's Barones Leah van Nilva-G

Foto: Marit Helen Bakker

 

3739_10151488478806961_107933802_n

Marianne Nordengen med Marvin, Cirtap's Prins L-D Marvin Van Berk, som ble BIR/BIS (best i rase og best in show)

Dommer Astrid Straaijer

Femke Van Ratingen med Emma, Cirtap's Prinses Emma Van Wirre-E, som ble BIM (beste tispe og best i motsatt kjønn).

 Foto: Marit Helen Bakker

972148_504359619619619_2113281727_n

Best in Show valp

Qunacks favor Noble Noisette "Dazzle". Eier: Femke van Ratingen

Foto: Irene Nyrud

942540_10151488477561961_1322658678_n

Best in Show

Cirtap's Prins L-D Marvin Van Berk. Eier: Marianne Nordengen

5 år i dag

Foto: Marit Helen Bakker

 


NKK Drammen 01.06.2013

2013-06-01 23:25 | 0 kommentarer

I dag stilte jeg Mille på Norsk Kennelklubbs utstilling i Drammen. Vi hadde også en fin biltur sammen med Marit Bakker og hennes Balto som er sønn til Milles søster.Til tross for at NKK har utstilling samme sted til samme tid hvert år, hadde idrettsparken klart å dobbeltbooke. Utstillingen var derfor spredt på flere mindre områder, og det var laaangt å gå fra parkeringsplassen til vår ring. I pøsregn  .

Som vanlig i Drammen sto det to rekker telt langs ringen, og det var helt umulig å finne en plass der. Litt lenger inn på området, fant vi imidlertid andre kooikereiere som vi hadde en veldig koselig dag med. Det var faktisk bare en vi ikke så før vi skulle i ringen.

Kooikerne skulle sist i ringen. En time forsinket var det vår tur. Mille hadde vært veldig preget av miljøet den tiden vi ventet, men hun våknet til da vi gikk i ringen. Hun løp riktignok litt etter meg, men med halen hevet. Dommeren fikk undersøke hennes uten noe tull (det pleier å gå bra). Resultatet ble Very Good og 2. beste tispe. Her er kritikken:

Small bitch, want more typical 1:1 proportions in head. Bold eyes, typical ears and fringes. Correct bite. Well bodied, correct angulations. Nice colors. Movements OK, nice tail carriage.

Og på norsk;

Liten tispe, ønsker er mer typisk 1:1 proposjon i hodet. Selvsikre, uredde øyne, typiske ører og frynser. Korrekt bitt. God, muskulær kropp, korrekte vinkler. Fine farger. Bevegelser OK, bærer halen fint.

Dommerens poengterte etterpå at hun hadde for smalt hode.  Dette har hun aldri fått på kritikken før. Det jeg er veldig godt fornøyd med, er at hun som egentlig liker seg veldig dårlig i utstillingsmiljøet, viste seg så sikker

En ting som var moro denne dagen, var at 5 av 8 hunder var etter Milles mor Kelly; tre barn (Marvin til Marianne Nordengen, Milles bror Zigge til Marie og Anders Randau og Mille) og to barnebarn (Balto til Marit Bakker og Siko til Raymond Dybevik)). Kelly måtte jo bare vinne   Kelly er en av de hundene Katarina Bladh, Kennel Moonhaven, har boende hjemme hos seg.

De tre andre hundene som stilte, var Charlie til Marie og Anders Randau/Katarina Bladh, Leah til Elisabeth Hanssen og Taxi til Irene Nyrud.

 

Fin dag, men nå lengter jeg etter Excellent med CK. Mille mangler fortsatt et storcert for å bli Norsk Utstillingschampion.