Blogg

Godt Nytt År!

2013-12-31 03:38 | 0 kommentarer

Så var vi kommet til den siste dagen i 2013. Vårt år har som de fleste år, inneholdt mye moro, men også det triste at Tess ble alvorlig syk.

Milles valper var ute av redet rett før jul. Våren brukte hun til å komme i form og få tilbake pelsen etter drektighet, keisersnitt og amming. Det har forøvrig vært kjempemoro å følge valpene som fylte ett år 22. oktober. 

Mars var den store kursmåneden. Jeg var på et veldig lærerikt oppdretterkurs arrangert av NKK. Mille og jeg deltok på utstillingskurs med Tarjei Bratt Hveding. Han er en meget dyktig handler og instruktør, og vi fikk flere gode tips. Mille er en hund som ikke akkurat elsker utstillingsringen. Jeg har stilt henne tre ganger i år. På NKK - utstillingen i Drammen i juni ble det Very Good. På rasespesialen vår uken etter fikk hun Excellent med ck. av den nederlandske dommeren og kooikerspesialisten Astrid Strajier. Hun ble 4. beste tispe, noe som desverre ikke holdt til cert, men jeg er likevel storfornøyd med vurderingen. Dette er Mille når hun føler seg trygg i situasjonen.

995037_504359839619597_573481106_n - Kopi

Mille i ringen på Norsk Kooikerklubbs rasespesial

IMG_0517

Har jeg vært flink mor? Excellen med ck og 4. beste tispe (av 17)

I august dro vi til Sverige for første gang, til Ljungskile som bare er halvannen times kjøring sørover. Den norske dommeren Svein Helgesen, syntes desverre ikke Mille var god nok for ck denne dagen. Dermed ble det ikke noe svenskt cert, men en koselig dag hadde vi med flere kjente svenske kooikereiere. 

Tess har også blitt stilt dette året. I april i Letohallen, benyttet jeg muligheten mens Mille vokste ut pelsen og jeg likevel skulle se på Hjerte. Tess fikk Excellent med ck og ble BIR. Det ble ikke tatt noe bilde denne dagen, så jeg tar med et fra den tiden det var Tess som ble prioritert i utstillingsringen. Det får stå for at jeg har tenkt mye på årene med Tess denne tiden hun har vært så dårlig. Bildet under ble tatt i august 2010, da hunvar 3 år gammel, min vakre Tess 

Tess 3 år

NKK Bjerke 2010

Tess: Excellent, CK, CACIB, BIM og Cruft's  kvalifisert

Tilbake til mars; Mille og jeg gikk også kurs i Rallylydighet, noe vi synes er skikkelig moro begge to. Av ulike grunner har det blitt lite systematisk trening i denne hundesporten, men vi kommer tilbake 

SAM_2811

På kurs i Rallylydighet med Anniken Jensen; en perfekt sitt 

Fra Milles kull beholdt jeg Hjerte som nå bor hos forvert. Hun har gått på valpekurs, hverdagslydighet- og utstillingskurs. Hun får masse turer og hun har fått prøvd seg på spor. Hjerte utvikler seg fint og har vært stilt to ganger som valp, hvor hun har oppført seg nydelig og fått fin vurdering. Hun har vært stilt en gang som junior, noe som ble en veldig dårlig opplevelse for henne pga. røff behandling av dommer. Nå trener familien hennes med henne så hun skal bli bedre i stand til å takle uvant håndtering. 

i184414_672553016094757_1250550627_n

Hjerte på Rasespeialen med Ingrid, tredje beste tispe i valpeklassen 6 - 9 mnd.

992936_10151488476136961_929962169_n

Kajsa, en annen av Milles valper, ble stilt for første gang og ble 4. beste tispe i sin klasse.

Ellers har dagene gått, med turer og trening. Vi har for det meste trent Kreativ lydighet og Rallylydighet, og ellers gått litt spor. I sommer hadde vi deilige turer på Hvaler og nedover svenskekysten. Tess tok sin første svømmetur på seks år (hun er 6 1/2). Mille valgte å løpe den andre veien, og klarte dermed det kunststykket å bli båret over til holmen vi var på vei til (Det skal til hennes forsvar sies at hun ikke var riktig frisk denne dagen.)

Tess svømmer - Kopi

Tess på sin noe ufrivillige svømmetur

DSC00643

En fornøyd Tess godt opp på land igjen

I den andre delen av 2013 har Tess og sykdom vært hovedfokuset i hverdagen. Flere kurs, utstillinger og jobb jeg skulle gjort måtte derfor avlyses. Tess har vært plaget med smerter lenge og jeg har gått flere runder hos veterinærer uten å få skikkelig hjelp. I mai ble hun undersøkt og behandlet av veterinær/kiropraktor som konkluderte med at hun var frisk. Hvis hun fortsatt ikke ville gå tur, som var et av hovedtegnene på at noe var galt, "satt det i hodet". Hun var slett ikke bra, og jeg hadde fått nok (noe jeg skulle fått lenge før), og bestemte meg for at tiden var kommet for å få henne undersøkt fra topp til tå. På Jeløy Dyreklinikk ble det raskt konkludert med at hun hadde prolaps i ryggen. For å gjøre en lang historie kort; det ble forsøkt med Kortison tabletter og deretter epidurale injeksjoner. Mens denne behandlingen pågikk, ble hun akutt dårligere (ikke pga. behandlingen). Etter to operasjoner er hun nå på bedringens vei. Hun har betydlig mindre smerter, og utholdenhet og funksjonen blir stadig bedre. Jeg er så usigelig glad for at jeg får ha henne med meg videre, for det var en stund ingen selvfølge.

I starten av behandlingen, mens Tess skulle være i normal aktivitet,  fikk vi med oss Kenneltreff hos Milles oppdretter, Katarina Bladh/Kennel Moonhaven. Det var to kjempekoselige dager, anbefales! Det var spesielt moro at fem av sju fra Milles kull var der. Jeg fikk også møte Aragorn som Mille skal pares med. Tess og jeg hadde oppvisning i både Freestyle og Heelwork To Music. I pøsregn presterte hun som hun aldri før har gjort i offentlig sammenheng. Jeg har ikke tro på at jeg vil kunne jobbe på det nivået mer med Tess, men for en deilig avslutning det ble!

Mille fikk prøve seg på blodspor. Å gå spor er topp. Rådyrkløven kunne hun styre seg for. Det hun ikke vet, er at rådyrkløven ligger klar til bruk i fryseren 

2013-08-11 13.26.52 - Kopi

Mille kunne såvidt nedlate seg til å snuse på rådyrkloven som blir lagt ved slutten av sporet.

Jeg har gått ut av styret i Norsk Kooikerklubb hvor jeg har sittet et år som vara, og inn i Avlsrådet. Jeg har desverre ikke klart å bidra stort der enda pga. Tess sin sykdommen og rehabilitering. Nå er jeg imidlertid med på å utarbeide rasespesifikke avlsstrategier (RAS), noe som er både utfordrende, lærerikt og spennende.

På en av årets siste dager fikk Mille løpetid. Paring vil etter planen skje en av de første dagene i det nye året. Jeg satser på at det om litt kommer valper, med all kos det fører med seg. Det aller siste jeg vil gjøre her i bloggen i 2013, er å ønske dere alle et nytt år med glede, fred og akkurat passelig mengde utfordringer. Ikke minst ønsker jeg dere med hund og dere som venter på valp, en deilig hundehverdag.

GODT NYTT ÅR!


Mille har fått løpetid!

2013-12-27 22:50 | 0 kommentarer

Da er vi i gang med neste valpeprosjekt! I går fikk Mille løpetid. Jeg ventet den ikke før tidligst i slutten av januar, så nå kom spenningen brått på   Forrige gang ble hun paret første gang på dag 10, og det var tre paringer. Nå får jeg tatt en Progesterontest fredag til uken, dag 9. Dette er en blodprøve som sier når eggløsningen er igang, og de beste dagene for paring. Sannsynligvis blir det paring neste helg.

Hannen, Aragorn, bor rett sør for Jönköping hos Henrik Nyberg. Milles oppdretter Katarina Bladh, som har Kennel Moonhavenskal være med på paringen. Aragorn sameies av Henrik og Katarina.

Mille oppfører seg plutselig som løpetisper flest. Jeg blir like fasinert hver gang, over forandringen. De siste månedene har hun vært så treningsvillig og konsentrert. I dag er hun plutselig helt fjern; i stedet for å utføre kommandoen, kan hun bli stående å se ut i luften. Hun flørter med Tess. Tess lar seg sjarmere av oppmerksomheten, men søker tilflukt hos meg når Mille blir for pågående. Egentlig har hun nok lyst til å leke, men blir redd for ryggen sin.

Jeg har flere på valpelisten min. Noen har vært her på besøk og jeg har gjort avtale med flere. Det er lenge til det evt. kommer valper og erfaringen min er at noen på valpelisten faller fra og andre kommer til. De som er interesserte i valp etter Mille og Aragorn, er velkomne til å ta kontakt.


God Jul!

2013-12-23 08:12 | 1 kommentarer

Kennel Kooimaroon ønsker dere alle en veldig God Jul!

Vi sender en spesiell hilsen til dere som for nøyaktig et år siden hentet hjem en av Milles valper. Takk for at dere har holdt meg oppdatert og sendt bilder i løpet av året. 

SAM_2777

Tess

SAM_2688

Mille


Takk til dere som følger med oss!

2013-12-17 14:34 | 0 kommentarer

Jeg er nok litt barnslig. I går kveld nådde jeg 15 000 treff på hjemmesiden. Jeg synes det er moro jeg, at så mange følger med på vårt helt alminnelige hundeliv. Jeg setter også stor pris på de kommentarene jeg får her. Takk alle sammen 

Om noen måneder kommer det forhåpentligvis valper i huset igjen, og da blir det nok mer spennende å følge med her 


Trening med Mille

2013-12-10 20:23 | 0 kommentarer

Jeg gjør rett som det er Mille urett med ikke å gi henne nok tid når vi skal trene inn noe nytt. Det er vanskelig å la være å sammenligne henne med Tess som er betydelig kjappere. Mille er til gjengjeld mer nøyaktig, absolutt ikke en dårlig egenskap å ha det heller  

I lengre tid har jeg prøvd å lære henne å gå slalåm baklengs mellom bena mine når jeg går bakover. Jeg har begynt med å få henne i startposisjon med rumpa mot meg mens jeg står med beina fra hverandre, klar til å ta i mot henne når hun rygger. I stedet for å rygge mellom beina mine, har hun prøvd å komme unna dem. Hun er så forsiktig Mille, passer så veldig på kroppen sin. Hun oppfører seg som hun er redd for å bli tråkket på enda hun så vidt jeg vet, aldri har opplevd dette. For et par dager siden begynte hun plutselig å søke seg mellom beina mine med bakparten. Gjett om hun ble belønnet rikelig både med ros og godbiter! Hun klarer pt. å gå inn fra begge sider, men vi må jobbe med flyten.

Noe annet vi har trent på i det siste, er at hun skal stå stille når jeg tar på og av henne selen. Problemet har vært at hun har hoppet unna, som om hun forventer at jeg skal finne på noe skikkelig ille med henne. Det verste jeg har gjort, er å lugge henne med låsen. Ekkelt ja, men grusomt? På et tidspunkt bestemte jeg meg for at jeg skulle ta dette på alvor, og hun fikk ikke selen verken av eller på uten at hun sto musestille. Trakk hun seg tilbake, trakk jeg meg også tilbake. Dette har selvfølgelig virket. Når jeg bestemmer megl, viser Mille at hun kan. Det pleier jeg forresten å si til dem når vi går tur; dere kan gå pent sammen også dere - når jeg vil

Plutselig kan Mille også ting som jeg egentlig ikke har trent med henne. Noe er jeg sikker på at hun har lært ved å observere Tess, for eksempel at jeg fra avstand kan sende henne ut for å gå rundt en stol. Noe annet er snurr. Hun har kunnet spinn, mot klokka. Nå kan hun også gjøre det med klokka. Egentlig har jeg jo sett før at de tar etter hverandre. Når jeg gir dem samme kommando og den ene gjør feil, ser hun hva den andre gjør og retter opp.

Mens Tess en periode nå måtte ligge stille, trente vi på å riste på hodet ved at jeg plasserte henne mellom to stolbein med postit - lapper på. Klikk og belønning når hun beveget hodet mot en av lappene, og videre belønning for å bevege hodet fram og tilbake. Igjen ga jeg Mille for kort tid. Hun skjønte raskt at hun skulle snu hodet mot lappen på høyre side, men var ur - treg mot venstre ( i følge meg). Da hun i håp om å gjøre meg fornøyd, kastet hodet bakover mot høyre, klarte jeg ikke la være å le. Dermed var det gjort, det er denne bevegelsen som nå heter Riste på hodet. Jeg kunne selvfølgelig kalle dette noe annet, men hun er jo så utrolig søt når hun svarer på kommandoen med denne bevegelsen. Når hun en gang har lært å riste til begge sider, får det hete noe annet.

 Jeg vet det jo fra før; når jeg vil, kan Mille

(Her skulle det selvsagt vært med bilder og videoer. Hvis du tar en titt om noen dager, har jeg kanskje fått noen til å hjelpe meg  )


Besøk av mulige valpekjøpere

2013-12-01 23:53 | 0 kommentarer

For tiden har vi endel besøk av folk som ønsker seg en kooiker. Jeg synes det er skikkelig spennende og koselig å møte alle sammen. Både Tess og Mille er veldig ivrige og glade når vi får besøk. Jeg har lært dem mye, men ikke å hilse pent. Det er vel nærmest overfall de driver med. Litt flaut er det...

Nå om dagen har Tess en tendens til å krype inn i buret sitt. Hun føler nok at hun må passe på kroppen sin, stoler ikke riktig på at fremmede er forsiktige med henne. Det som er skikkelig artig å se, er hvordan Mille blomstrer når Tess holder seg i bakgrunnen. Det er jo Mille de som kommer, er mest interesserte i å bli kjent med. Vanligvis setter Tess seg nærmest oppå gjester, sørger for å skaffe seg all den kosen hun kan. Mille trekker seg da unna etter en liten stund. Nå plasserer Mille seg i sentrum, er skikkelig sjarmis. I dag tilbød hun adferd i vilden sky og lot til og med en 11-åring "trene" med henne   Det er selvfølgelig moro når de potensielle valpekjøperne faller for henne.

Jegvil møte og bli litt kjent med dem som ønsker seg valp. Det er nok av interesserte, så det er mulig å være kritisk mht. å velge ut de som skal få overta valpene. Jeg vil gjøre det jeg kan for at rett valp skal komme til rett eier. Jeg har flere krav og ønsker. Det viktigste er at folk kjenner rasen godt og forstår hvilke utfordringer de vil møte. Jeg vil også kunne tro at de klarer disse utfordringene. Det er også viktig for meg at folk har en skikkelig plan for hvordan de skal ta i mot en valp. De må ha kunne være sammen med valpen de første ukene, og de må ha tilstrekkelig tid til sosialisering og miljøtreninge videre. Det er selvfølgelig avgjørende at jeg får god kontakt med dem.

Pr. i dag har jeg 12 familer, par og enkeltpersoner på valpelisten. Erfaringen tilsier imidlertid at flere faller fra, gjerne de som tok kontakt først. Endel kontakter naturlig nok flere oppdrettere, og får en valp før jeg kan tilby. Samtidig kommer nye til, flere jo nærmere vi kommer valpefødsel.

Hvis du ønsker deg en kooiker, er du velkommen til å ta kontakt