Blogg

Drektig?

2014-01-26 16:11 | 1 kommentarer

De siste dagene har flere spurt meg om Mille er drektig. Det har nå gått tre uker siden parringen. Det er jo særlig de som håper på en valp, som lurer. Dvs. egentlig vet de at det er for tidlig å si noe, men finnes det et lite tegn?

All adferdsendring er positivt. Noen tisper blir ekstra kosete og vil være nær. Sånn har Mille igrunnen alltid vært, så det kan jeg ikke ta som et tegn. Det eneste som er tydelig endret, er at hun ikke alltid vil gå tur eller snur etter noen få minutter. Det er absolutt ikke likt Mille. Det er nå, rundt annen og tredje uke, at de befruktede eggene skal feste seg i livmorslimhinnen. Da blir tispen ofte uvel. Nå håper jeg at hun vil vegre seg mot frokost en av de nærmeste dagene.

Et annet positivt tegn er at vulva fortsatt er oppsvulmet. Vanligvis blir den hard og liten igjen når løpetiden er over. Legger jeg godviljen til, har pattene blitt litt større, og rosa.

Hvis det nå viser seg at Mille er drektig, har jeg tenkt å ta bilder av magen hennes hver uke. Her er bilder fra i dag. Mille syntes det var en fryktelig dum ide å skulle ligge på siden på en isopormatte i snøen. Sånn kan det gå når blitsen ikke fungerer. Vi ble da enige til slutt

DSC00732 (2)

To uker på vei

 


Forvert

2014-01-25 20:30 | 0 kommentarer

Hvis det viser seg at Mille er drektig og alt går som jeg ønsker, planlegger jeg å beholde en tispe fra dette kullet for å bruke i avl. Siden jeg ikke vil ha flere hunder hjemme enn Tess og Mille, trenger jeg en forvert som denne hunden kan bo hos. Du kan lese mer om det å være forvert her. Ta gjerne kontakt hvis du tror dette kan være noe for deg


Tur, stahet og smerter.

2014-01-25 15:30 | 0 kommentarer

Søndag formiddag. Snø og -5 grader. Eva vil være med oss på tur.  Tess og Mille blir alltid lykkelige når Eva kommer  . Vi bestemte oss for å gå en tursti ned i en liten dal noen minutter hjemmefra. Ikke vet jeg hvordan, men Mille skjønte at det var dit vi skulle og tok av veien på rett sted. Tess var enig i at det var en god ide.

Tess ville forsåvidt gå den samme veien for noen dager siden, men da kom vi ikke lenger enn noen hundre meter før hun  stoppet opp. Når hun virkelig ikke vil, setter hun seg rett ned. Da er det ingen godbit i verden som kan lokke henne videre. Når hun tar sånt initiativ for bare å ville snu etter fem minutter, tenker jeg at det begynner å gjøre vondt i kroppen. Det er ikke lett å vurdere, men jeg tror ikke hun har store smerter når hun stopper opp. Tess er nemlig også en meget bestemt dame (det tror jeg kanskje jeg har nevnt her før  ). I dag ville hun absolutt gå en annen sti enn det vi hadde bestemt, satte seg ned og så skikkelig furt ut. Heldigvis ga hun seg når jeg sa at det var helt umulig

I dag hadde vi drahjelp. Når Eva går foran med Mille, blir det mer fart på Tess. De skal slett ikke få gå fra henne. Jeg lurer jo av og til på om jeg presser henne for mye. På slutten av turen i dag gikk det ganske sakte, men jeg tror hun er mer sliten enn hun har smerter. Vel hjemme sovnet som en sten i sengen sin, og nå etter en times tid, kommer hun og vil leke. Egentlig er jeg temmelig sikker på at hun har godt av å gå en times tur av og til. Men dette med å vurdere hvor mye smerter en hund har, er jammen ikke alltid enkelt.

Og Mille? Mille er bare glad og fornøyd

Og jeg? Jeg tenker at nå må jeg se å få tatt noen bilder av disse jentene mine.


Hjerte på Kooikertur i Oslo

2014-01-19 21:20 | 0 kommentarer

Jeg må bare vise dere noen bilder som Oda Wennerstrand tok på Kooikerturen i Oslo i dag (som jeg desverre ikke kunne være med på). Hjerte er nå 15 mnd. På det ene bildet er hun sammen med Odas Anton.

IMG_1789 (800x705)

 1601550_692334107477788_2068585333_n

1487410_692334650811067_1764015715_n 

 


Påkledning av hundene

2014-01-13 10:45 | 0 kommentarer

Også dette året blir jeg sint, oppgitt og litt lei meg over hundeeiere som tror de vet alt. I morges var det -12 grader og jeg kledde på Tess og Mille før vi tok morgenturen. Tess sine problemer med ryggen gjør at hun går veldig sakte. Hun har lite muskler og fryser lett. Mille er kanskje drektig, og trenger absolutt ikke å fryse. Vi har ikke mer enn kommet ned i veien før vi får den første reaksjonen; et par som sender laaange blikk og hvisker noe til hverandre. Av erfaring vet jeg at den verbale kritikken også kommer. 

Jeg blir mest sint på andre hunders vegne. Det er vondt å se tynnpelsede hunder som skjelver av kulde, hunder med metallenke som halsbånd, små hunder med magen subbende i iskald snø eller kanske til og med snøsørpe og hunder som går på tre ben eller står og tripper men eierne står stille og prater med noen. Og de hundene som står og uler utenfor butikker i - 20 grader. Er det tøft å ha hund som tåler kulda? Pysete å ta dekken på selv de minste?

Jeg fortsetter selvfølgelig med dekken, og jeg bruker  potesokker hvis det er så kaldt at hundene får mye kuldekrampe eller det er så mye salt på veiene at potesalve ikke gir tilstrekkelig beskyttelse. Tess kan få kuldekrampe i potene ved - 6 grader, men det hjelper som regel å holde varme poten hennes litt i votten. Noen ganger er det is mellom tredeputene som er problemet. (Vær forsiktig med å bruke varme fingre. Snøen mellom tredeputene blir fort til hard is.) 

Det er individuelt hvor mye hunder tåler av kulde. Det er selvsagt avhengig av temperatur, og ved vind kan den opplevde temperaturen væremye lavere enn gradene tilsier. Hunder som trenger påkledning ved lavere temperatur enn mange andre, er de med tynn pels, små hunder som går med magen nær den kalde bakken, hunder som ikke beveger seg så raskt, kanskje fordi de er syke eller gamle, hunder som er drektige og sikkert flere. Friske hunder i mye bevegelse i lek, på tur eller trening, trenger å få på et dekken når de er pause. Dekken forebygger skader og gjør hundens liv mer behagelig. 

Ønsket mitt er at flere tar bedre vare på hunden sin i kulda. Kle på hunden når det er for kaldt for den, klipp pelsen under potene så det ikke fester seg så mye snø, bruk potesalve som beskytter mot isklumoer og mot salt. Dropp metallhalsbånd.

Bildene ble tatt en veldig kald vinter for et par år siden.

DSC00665

Det starter gjerne med fire sokker, men det avslutter ikke alltid sånn 

IMG_4264

 Jeg hadde ikke kledd på Mille hvis jeg visst hun skulle komme opp i denne farta,

men påkledningen hindret ikke denne frøkna 


Tider kommer og tider går

2014-01-09 22:07 | 0 kommentarer

I dag har jeg trent med Tess i Svinesundsparken, på en parkeringsplass i et handelsområde. Sånne steder er supre for å trene på å holde fokus på nytt sted med masse forstyrrelser, som det er i en konkurransesammenheng. Ikke at Tess og jeg skal konkurrere, men vi trener med andre når muligheten byr seg. I dag var vi 4 tobente og 6 firbente. Og så høyløpske Mille da, som måtte sitte i bilen for ikke å forstyrre hannene. (Hun fikk tur etterpå.)

Jeg har trent mye kreativ lydighet med Tess. Hun kunne mye, hadde masse driv og lærte fort. Vi var såvidt innom konkurranseringen. Jeg hadde ikke store ambisjoner på dette området, men nok av mål for hva vi skulle mestre sammen. Treningsiveren hennes er der fortsatt, men nå er hovedfokuset for treningen rehabiltering. Det er meningsfullt å se at hun gjør framskritt. Jeg gleder meg når Tess trives og vi har det ofte moro. Men det er ikke moro med alle begrensningene; øvelsene skal fungere som trening men ikke være for belastende, hun beveger seg ganske langsomt og orker ikke jobbe lenge av gangen. I posisjonsarbeid blir problemer med koordinasjon tydelig. 

På treningen i dag møtte jeg en jeg ikke har truffet på lenge. Hun spurte hvordan det gikk. Med Tess går det stadig framover, sa jeg, og jeg savner å trene med henne sånn som før.  Tider kommer og tider går, sa hun. Det plasserte noe for meg. Etterpå har jeg gått og tenkt på hvorfor disse små, selvfølgelige ordene kjentes så gode.

Jeg tror det viktigste disse ordene har gjort for meg, er å hjelpe meg til å skille mellom det som var og det som er. Noe av det Tess og jeg hadde, er forbi. Det vi har nå er ikke halvgodt, det er noe annet. Dette gjør det lettere for meg å glede meg over det gode i det vi har, og legge til side det vi hadde, som en glede jeg har hatt. Det gjør det lettere å gi plass til både sorgen og gleden. Det gjør det lettere å trene med Tess uten å samtidig være lei meg for det vi har mistet. 

En flott tid er forbi. Jeg er glad jeg fikk den tiden. Tess og jeg skal kose oss videre. Tider kommer og tider går.

946731_512870752114057_2023763104_n

 


Parring

2014-01-08 11:43 | 0 kommentarer

Nå er Mille parret med  - Milton, Moonhaven Success Of Othello. Milton eies av Ramona Johansson og bor i Hyltebruk i Sverige. Se informasjon om Milton her.

8786_669757306383357_1369236210_n - KopiMilton_1a

 

Lørdag dro Mille og jeg sørover etter at progesterontester hadde vist at eggløsning var i gang. Planen var parring med Aragorn. Vi prøvde søndag og mandag, to økter hver dag. Til tross for at Mille var veldig klar, var Aragorn ikke tilstrekkelig interessert. Det begynte å bli kveld da vi måtte innse at det ikke kom til å bli noen parring mellom de to. Katarina Bladh, som er Milles oppdretter og deleier av Aragorn, var med. Hun gikk gjennom sin oversikt over avlshanner i Sør-Sverige og vi vurderte mulighetene. Jeg bestemte meg for å prøve Milton, hvis eieren hans ville og var hjemme. To timer senere var vi framme i Hyltebruk. Vi slapp hundene løs på plenen, i mørke og pøsregn. Mille var veldig ivrig. Milton, som ikke har parret før, var først bare leken. Han skjønte imidlertid raskt hva som var poenget, og det ble en vellykket parring med 15 - 20 min. heng. Siden dette var den beste dagen for Mille, var det ikke noe poeng å parre igjen dagen etter. Sæden lever i tispen et par dager.

Hvis Mille blir drektig og alt går som forventet, kommer det valper i begynnelsen av mars, og de vil være leveringsklare i begynnelsen av mai.

Mille og jeg hadde noen koselige og travle dager hos Katarina som var så snill å la oss bo hos henne. Der er huset fullt av hunder. Kelly (sjefen og Milles mor), Hedda (datter av Kelly/ Milles halvsøster), skjønne Inez (som det søkes forvert til) og sist ankomne og eneste hanne, utrolig sjarmerende Fido på 4 mnd. Pt. bor Tyra i 2. etg. med sine tre valper på 2,5 uker. 

Nå handler det om å vente og se etter tegn på drektighet, spennende tider :)