Blogg

Trist melding

2015-01-27 19:59 | 0 kommentarer

I går fikk jeg en trist melding. Hjerte var til øyelysing og det ble funnet noen prikker i det ene øyet som tyder på katarakt (grå stær). Foreløpig er det betegnet som "Mistanke om katarakt" og hun skal undersøkes igjen om et år.

Hjerte har heldigvis ingen plager av dette nå. Selv om det viser seg å være katarakt, vil hun sannsynligvis heller ikke få store plager med synet framover. Katarakt hos kooiker er vanligvis en mild form. 

Hun kan selvsagt ikke brukes i avl verken med katarakt eller med mistanke om sykdommen. Det ville være fryktelig synd om det ikke blir valper etter henne, men det må vi være forberedt på.

Katarakt er  veldig sjelden hos kooiker. Siden 2004 er det gjort 97 øyelysinger (flere hunder er øyelyst flere ganger). Fire hunder har fått anmerkningen Mistanke om katarakt. Bare en er sjekket på nytt og fått stadfestet diagnosen. Det er min Tess, og dette er grunnen til at hun ikke kan brukes i avl. Hjerte og Tess kommer fra vidt forskjellige linjer, så det er virkelig litt av et uheldig sammentreff at jeg sitter med to av disse fire hundene.

I første omgang blir det ingen paring på Hjerte det første året.


Forskning om imitering

2015-01-15 19:01 | 0 kommentarer

I dag fant jeg resyme av et forskningsprosjekt om metoden Do as I do, som jeg gjerne vil dele med dere.

Den svenske etologen Per Jensen har en blogg hvor han løpende presenterer sammendrag av ny forskning om hunders atferd. I september 2014 refererte han resultater fra et prosjekt der to grupper hunder ble trent med henholdsvis imitering, Do as I do, og shaping/klikker. Forskerne sammenlignet hvor lang tid det tok før ekvipasjen nådde målet om å ha lært atferden, basert på fastsatte kriterier. Det viste seg at for enkle handlinger var metodene like bra. Når det gjaldt mer kompleks atferd, gikk det raskere med imitering. Spesielt gikk det raskere når hundene skulle lære seg sekvenser av bevegelse. http://www.perjensen.se/etologi/fran-forskningsfronten/archives/08-2014.html

Per Jensen har også gitt ut flere spennende bøker. Tittelen på den siste er Hunden som skäms : myt eller sanning? Her skriver han om hundens intelligens og følelsesliv. http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=9127139883

Her i bloggen min har jeg et referat fra et foredrag med Per Jensen, om hundens tanker og følelser. http://www.hundpoolen.se/blogg.html?dts=2013-04


Læring gjennom imitering

2015-01-08 10:37 | 0 kommentarer

I går hadde vi en morsom episode her. Jeg skulle ta noen bilder av Tess og Mille i ulike posisjoner. En av kommandoene jeg ga Mille, var å spille død, noe hun gjør perfekt (bortsett fra at hun har øynene åpne   ) Tess fulgte nøye med fra sin vente - posisjon. Tess kan ikke spille død på kommando, men da det ble hennes tur rakk jeg ikke å gi henne noen kommando før hun la seg på siden og smilte opp til meg. 

Mille spiller død

Mille spiller død

Tess hermer etter Mille som spiller død

Tess imiterer Mille

At hunder hermer etter hverandre og dermed lærer av hverandre, er gammelt nytt. Det vet i alle fall vi som har flere hunder. Her i huset trener jeg ofte hundene samtidig, ved å gi dem samme kommando (eller ulike). Tess kan bli så ivrig at hun ikke hører etter hva jeg sier og gjør noe annet enn det jeg ber dem om. Når hun ikke får ros med en gang, ser hun på Mille og gjør det samme som henne. Da Tess var ung, gikk vi ofte tur med en elghund. Elghunden tok los når hun fikk ferten av dyr, noe som ikke akkurat er vanlig for kooikere. Tess begynte med det samme, med en liten lys stemme ved siden av elghundens grove røst. Det har hun faktisk sluttet med igjen. Tess har fra hun var liten løftet på bakbeinet nå hun tisser. Ikke helt uvanlig blant tisper, og jeg er overbevist om at Mille har dette etter Tess.

Ganske tidlig ble jeg oppmerksom på at Tess hermer etter meg. Dette har jeg brukt ved innlæring, blant annet ved å få henne til å løfte forbeina høyt når hun går. Hvis hun nå ikke løfter et bein høyt nok opp, kan jeg få henne til å gjøre det bedre ved å løfte mitt ben høyere. Bukkene hennes har jeg fått dypere på samme måten. Noe av det siste hun har lært ved imitasjon, er å riste på hodet. Jeg begynte med gule lapper, ved å sette henne mellom to stolben, feste en gul lapp på hver side av hodet og klikke og belønne for å snu hodet mot en lapp av gangen. Tess tok poenget, men det ble en sakte vending fra side til side. Selvsagt kunne jeg jobbet videre med større og hurtigere hodebevegelser med samme metoden. Jeg er imidlertid en ganske utålmodig person når det gjelder å jobbe med detaljer (dessverre). På et tidspunkt ble jeg utålmodig, ristet tydelig på mitt eget hode og sa noe sånt som "kom igjen da!" Tess svarte med å slenge hodet fra den ene siden til den andre. Ute på gulvet ristet vi løs begge to   Hvis jeg nå ikke synes hun gjør det bra nok, rister jeg på hodet for å stimulere henne til å ta i litt. Jeg tror vi ser litt gale ut begge to, så jeg bør nok snart få den verbale kommandoen til å sitte   

Jeg fikser ikke dette med å legge ut videoer (må vel innrømme at jeg ikke har prøvd så veldig hardt). Derfor blir det et stillbilde av hoderistingen til Tess. Søt, ikke sant?

Tess rister på hodet

For ikke veldig lenge siden fant jeg ut at det å lære hunder gjennom imitasjon, er utviklet til en systematisk treningsmetode kalt Do as I do. Her er link til hjemmesiden til opphavskvinnen Claudia Fugazza. Hun sier at dette også er en metode som bedrer relasjonen til hunden. http://www.apprendimentosociale.it/en/ Hundeskolen Good Dog i Oslo har faktisk kurs i denne metoden http://gooddog.no/do-as-i-do/

Hvis du ikke allerede bruker imitasjon som metode, anbefaler jeg å prøve. Det er moro   


Nenas første utstilling

2015-01-02 20:37 | 1 kommentarer

Nena (Moonhaven Three Wishes) ble stilt for første gang på Romjulsutstillingen i Letohallen. Nena har gått på valpekurs  og hverdagslydighetskurs, og nå sist utstillingskurs med Kari som hun bor hos. Hun har akkurat fylt 7 mnd. og stilte i valpeklasse 6  - 9 mnd., sammen med Ida (Kattanak's 1 Ida av Chaez) ) som bor hos Irene og eies av Hege Solhaug.

Kari og Nena var superflinke i ringen. Det er tydelig at de har trent mye. Nena ble Best i rase (BIR), vel fortjent. Kritikken hun fikk av dommer Tatjana Urek, var intet mindre enn Excellent;

"Excellent type. Very nice feminine head. Correct bite.Correct topline and tailset. Excellent lenght of body. Correct angulations. Excellent coat quality. Nicely developed black fringes. Correct movement. Excellent temperament. Very promising." 

BIR betyr at en stiller i gruppe, i konkurranse med de som ble BIR i de andre rasene i samme gruppe (kooikerne tilhører gruppe 8). Her plasseres de fire beste og Nena kom på tredjeplass (BIG 3) av fire deltakende raser. Kjempebra!

DSC01709

Nena og Kari i ringen

DSC01706_edited_edited

DSC01725_edited

Rosettene var nesten like store som Nena 

Denne dagen ble det full uttelling. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Tusen takk til forvert Kari Bjerknes   

Takk også til eierne av de andre hundene. Vi hadde en kjempekoselig dag rundt ringen. I tillegg til Nena og Ida stilte 4 voksne kooikere; Minty (Arcanorum Iarah Ilyah)) ble BIR og BIG 3, og Luiz (Moonhaven Terrific Peperoni, forøvrig Milles nevø) ble BIM. De andre var Odin (Cirtap's Prins Odin v Wera Z) og Sannah (Arcanorum Hippi Helina).  

Ida

Ida (Foto: Hege Solhaug)

Minty 2

Minty ble BIR og BIG 3 (Foto: Hege Solhaug)

Sannah

Sannah

Odin 2

 Odin

DSC01641

Luiz

DSC01658_edited

 Arya, Nenas søster, som var på miljøtrening