Blogg

Nena med søsken og foreldre

2015-05-22 20:35 | 0 kommentarer

Nena, Moonhaven Three Wishes, ble født i et kull på 10, en hann og ni tisper. 20. mai ble de 1 år. Her er bilder av hele gjengen.

Nederst bilder av foreldrene Luna og Nemo.

Enzo, Number One

Moonhaven Number One *Enzo*

Eier: Rita Solhaug Halkjellsvik

Arya, Second Chance

Moonhaven Second Chance *Arya*

Eier: Andrea Brynjulfsen

Nena 1 år

Moonhaven Three Wishes *Nena*

Forvert: Kari Bjerknes

Holly, Four Seasons_edited 

 Moonhaven Four Seasons *Holly*

Eier: Annika Olovsson

Tila, High Five_edited 

 Moonhaven High Five *Tila*

 Eier: Elin Lundström

Exi, Sixth Sense

Moonhaven Sixth Sense *Exi*

 Eier: Lise Brynsmo

Mie, Seventh Heaven

Moonhaven Seventh Heaven *Mie*

Eier: Lene Akselsen Nilsen

 Kaisa, After Eight

 Moonhaven After Eight *Kaisa*

Eier: Ulla Drysen Westermark

Lea, Nine Lives_edited_edited

 Moonhaven Nine Lives *Lea*

Eier: Andre Dahlqvist

Jenna, Ten Points

Moonhaven Ten Points *Jenna*

Eier: Bente Munch

Og så bilder av foreldrene, Nemo og Luna

Nemo 3_edited

Rijsje Roan v. d. Zwarte Bellen Hoeve *Nemo*

Nemo ble importert fra Nederland til Kennel Moonhaven av Katarina Bladh,og eies nå av Åsa Andersson

Luna, Moonhaven Wild Energy

Moonhaven Wild Energy *Luna*

Luna er fra Katarina Bladhs eget oppdrett. Hun har hatt det kullet hun skal ha på Kennel Moonhaven og eies nå av Martina Lundqvist Snell

Luna, dag 60

Luna på dag 60, rett før valpene kommer

Jeg har fått tillatelse til å bruke bildene av eierne.


Nena 1 år

2015-05-21 00:25 | 0 kommentarer

Gratulerer til Nena, Moonhaven Three Wishes, 1 år 20. mai!

Nena 1 år

Nena kom til meg i juli i fjor. Jeg hadde henne hos meg i 2-3 uker før den rette forvertfamlien dukket opp. Nena har det topp hos Kari og Jan i Lier.

Verdens vakreste

Nena 8 uker

Foto: Marit Helen Bakker

Nena er en skjønn jente med et nydelig, mildt vesen. I året som har gått har hun rukket en hel masse sammen med Kari. De har gått på valpekurs og utstillingskurs, og hun har tatt bronsemerket i lydighet. Hun har vært i utstillingsringen med Kari to ganger som valp og to ganger som junior. I april fikk hun sitt første Cert. Jeg gleder megtil å følge henne videre 

Nena 1 år (4)

Nena 1 år (6)Nena 1 år (5)

 

Bildene av Nena 1 år er tatt av forvert Kari Bjerknes.


Drektig?

2015-05-16 09:50 | 2 kommentarer

Jeg venter og venter på tegn på at Mille er drektig. I dag er dag 18 regnet fra parring. Jeg klarer overhode ikke å være objektiv når jeg observerer henne, for jeg vil så gjerne ha valper her. Forrige valpekull kom i oktober 2012, for 2 1/2 år siden. Sist Mille var drektig, ville hun ikke ha frokost et par dager rundt mellom 2. og 3. uke. Det er vanlig at tispen blir kvalm når eggene skal feste seg. Nå har hun foreløpig god matlyst. Jeg synes hun er mer kosete, men Mille har alltid vært glad i kos. Hun snur ofte og vil hjem etter en kort tur, selv om Tess er med (Tess blir storlig forundret). Det er helt uvanlig. Vulva er fortsatt myk, men det har bare gått 5 dager etter avsluttet løpetid. Joda, drektighet er i alle fall ikke umulig. 

Ved normal drektighet vil pattene bli rosa etter uke 4. Fra uke 5 vil patter og jur begynne å vokse og magen begynner å bli større. Fra uke 7 kan en kjenne fosteraktivitet. Etter 28 dager kan en ta ultralyd. Da kan en se  om det er valper og om de lever. En kan ikke se sikkert hvor mange valper det er. Det kan en først se på røntgenbilde etter dag 43. Da har valpenes skjellet begynt å forkalke seg og en kan telle skaller og ryggrader. Jeg har ikke bestemt meg for om jeg vil ta verken ultralyd eller røntgen. Mille blir stresset av å komme inn på et veterinærkontor, og det vil jeg nødig utsette henne for under en drektighet. Hvis jeg har mistanke om at noe er galt, vil jeg selvsagt få det gjort. Valpene kommer rundt dag 63. 

Jeg må se å få tatt et førbilde av Mille så jeg kan forevige eventuelle forandringer. Her er imellomtiden ett som ble tatt for et år siden.

Mille 2014.07.02

Mens jeg venter, renner det inn henvendelser fra folk som ønsker seg en kooiker. Vi har hatt flere besøk og avtalt enda flere. Det er en koselig del av det å ha valper.

Kryss fingrene for oss!


K9 Nosework

2015-05-07 11:10 | 1 kommentarer

Her trenes det duftsøk om dagen. I går var Tess og jeg på Fredriksten festning i Halden med treningsgruppen vår. (Mille måtte være hjemme med alle løpetidsduftene sine.) Festningen har et supert område for denne type trening. Anne la ut dufter i en fjellvegg (q-tips med en dråpe eucalyptuhydrolat), og høyt og lavt på trestammer. Vi hadde også boksesøk, ti små bokser spredd utover bakken og med duft i en av dem, og duft i en av en rekkee blomsterpotter snudd på hodet. Det er så mange måter å variere på. Noe som er bra med at det varierer hvem som legger ut duftene, er at hundene da ikke kan basere seg på å stole på at vi følger samme søksmønster som vi pleier. Vi kan tro at vi varierer, men hundene fatter ofte en systematikk i mye av det vi gjør. Jeg ser det godt her hjemme. Har de funnet duft på samme stedet i to ulike søk, stikker de snuten bort til. Jeg kan se at de iallerede har konstantert at det ikke er noe der, men de må sjekke likevel. Når vi legger dufter ute, går vi litt rundt omkring mens vi legger ut duftene, for å hindre at det er vår id duft de følger.

Tess var først til å søke i fjellveggen hvor det bvar gjemt duft fem steder. I starten virret hun en del fram og tilbake, noe som nok hadde sammenheng med at det blåste mye og duften hadde spredd seg. Jeg startet søket på nytt nær et av gjemmestedene. Den fant hun raskt, fattet poenget og startet et mer systematisk søk. Hunden skal lære å søke etter den ferskeste, sterkeste duften, så dette var jeg veldig fornøyd med. Hun fant ganske raskt de andre også, men det var tydelig utfordrene. Mitt mål videre, er å lære henne å søke systematisk, dvs. søke i et avgrenset område av gangen, som jeg definerer.

Boksesøk er Tess god på, og gikk rett på den med duft. Hun visste hva hun skulle, og jeg lot henne starte søket selv. Det er selvfølgelig fryktelig dumt i forhold til å lære henne å søke systematisk, dvs. sjekke ut hver boks. Siden hun er så sikker i boksesøk, skal jeg etter råd fra Marie begynne å utfordre henne med å ikke bekrefte funnet hennes med en gang, i starten bare ta et halvt skritt videre. Hensikten er å styrke sikkerheten hennes.

Ved søk i en lang rekke tomme blomsterpotter husket jeg selv å starte søket, og da tok også Tess det roligere. Hun sjekket en boks av gangen og sitt markerte ved den rette. Neste gang skal jeg også la henne sjekke ut resten av raden, hvor det ikke er noen duft. Hun skal lære at hun ikke alltid vil gjøre funn.

DSC02114_edited

Jeg starter søket

DSC02108_edited

 Tess er i gang

DSC02110_edited

Funn med sitt markering

DSC02113_edited_edited

Det er en utfordring å ikke møte blikket til Tess når hun ser på meg for å få hjelp. Når jeg klarer å se en annen vei, fortsetter hun som regel søket på egenhånd. Hun får litt tidpå seg, men hvis hun stopper opp (eller begynner å gå etter rådyrduft), tar jeg henne inn og setter igang søket på nytt.

På disse treningene filmer vi hverandre en del, noe som er veldig lærerikt. Jeg MÅ snart lære meg å redigere og legge ut videosnutter. Det er nok bare jeg som har nytte av å se dem, men jeg viser gjerne fram mine søte små 


Parring Mille og Vips

2015-05-01 21:15 | 0 kommentarer

Tirsdag, 28. april, ble det tatt Progesterontest av Mille, 9. dag i løpetiden. Denne viste 16,4, noe som betyr at eggløsningen er godt i gang. Veterinæren mente torsdag var for tidlig for parring, men at vi kunne prøve den dagen. Etter en samtale med Katarina Bladh, Milles oppdretter, bestemte jeg meg likevel for å kjøre til Vips med en gang. Du verden så glad jeg er for at jeg fulgte hennes råd! Takk, Katarina   Innom Mysen for å hente Hege som var så snill å bli med, og så var vi på vei. 

Det gikk så fort så jeg rakk ikke å finne overnattingssted før vi dro, men det finnes jo i alle større byer, ikke sant? Det viste seg at Norrtälje er et unntak. Dvs. det var da overnattingssteder, men camping med hytter åpnet sesongen 1. mai. I det som var av hoteller gikk personalet hjem kl. 22, kunne Securitasvakten fortelle. Vi vet, for vi sjekket det meste ved hjelp av en taxisjåfør som kjørte foran oss fra sted til sted. Vi valgte til slutt bilen. Det var KALDT. For å avslutte denne delen av historien; da jeg kom hjem fant jeg mail fra Linnea, eier til Vips, som sa vi kunne sove hos henne hvis vi ikke fant noe. (Vi fant et fint hotell den andre natten.)

Onsdag morgen stilte vi hos Linnea og Vips kl. 07:30 siden Linnea skulle på jobb. Mille var veldig interessert i den fine gutten, men etter litt parringslek sa hun fra at det var nok og gikk til bilen. Greit, tenkte vi, da hadde de blitt litt kjent. 

DSC02061_edited

Vips er på alle måter en fin gutt 

DSC02054_edited

Det manglet ikke på interessen hans

Parringsleken 

DSC02050_edited

DSC02047_edited

Om kvelden møttes vi igjen. Denne gangen ble det parring, men ikke heng siden Mille spratt til før Vips fikk festet seg. Torsdag formiddag satt jeg meg ved siden av Mille og holdt henne i halsbåndet. Da sto hun musestille og lot seg parre, og de hang i 15 - 20 minutter. En perfekt parring. Mille ble løftet inn i bilen og sovnet. Vi tobente var ganske så lykkelige. Du verden så deilig lettende det er når det fungerer! 

ParringenDSC02071_edited_edited

DSC02072_edited

Linnea kom for å støtte Vips da de hang

DSC02075_edited

Vips og Mille hang i 15 - 20 minutter

Mille og jeg var hjemme sent på kvelden. På veien ringte jeg Hanne som Tess var på besøk hos, og spurte hvor sent jeg kunne hente henne. Helst i morgen, svarte Hanne, for nå koser vi oss sånn    Jeg tvilte ikke et sekund. Tusen takk til Eva og Hanne som hadde Tess en natt hver. Det hadde bare vært slitsomt for henne å være med. I formiddag hentet jeg henne. Først ble hun lykkelig over å se meg. Så satte hun seg i sengen sin, så en annen vei og nektet å bli med meg. Fint at jeg kom hjem igjen, men det hadde neimen ikke vært greit at jeg og Mille dro fra henne. Mille har godt av å være uten Tess noen dager, og hun er en drøm å ha med på tur. Riktig en fin jentetur fikk vi oss, vi tre. Tusen takk til Hege for godt selskap, råd og støtte under parringen og ikke minst hjelp med bilkjøringen.

Nå er det bare å vente. Hvis Mille blir drektig, kommer det valper her rundt 1. juli    

 

Bildene fra selve parringen er tatt av Hege Solhaug.


Hjerte og Nena på utstilling

2015-05-01 11:07 | 0 kommentarer

Lørdag 25. april ble Hjerte og Nena stilt i Letohallen. For Nena var det andre gangen i juniorklassen. Første gang, i romjulen, fikk hun blå sløyfe/Very Good. Da hadde hun løpetid og var mer opptatt av å få stelt seg enn å vise seg fram. Meget godt er meget godt, men vi sikter mot toppen. Denne gangen ble det Excellent med CK, BIR og Cert   . Hurra for forvert Kari Bjerknes som trener henne og viser henne så bra   

DSC02029_edited_edited

Kari og Nena med BIR og Cert rosettene

DSC01980_edited

Tannvisning er ikke bare bare forenliten jente, men Nena takler det strålende

Minst like stas var det med Hjerte denne dagen. Hun har ikke vært stilt siden hun var junior. Da møtte hun som ettåring en dommer som var noe røff. Hun nektet tannvisning og reagerte med å snappe etter dommeren da han prøvde å åpne munnen hennes. Dermed var det ikke snakk om å stille henne igjen før jeg var rimelig sikker på at hun ville mestre sånne situasjoner. De siste månedene har forvert Eva Andersen trent masse med henne og nå mente vi hun var klar. Begge gjorde en super jobb i ringen, og jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Hjerte var ikke lykkelig under tannvisningen, men hun sto helt stille og lot det skje. Hun oppførte seg i det hele tatt eksemplarisk. Hun løper kjempepent, det har hun alltid gjort. Bedømmelsen ble Excellent med CK, 2. BTK og Reservecert. Det kunne ikke vært bedre det heller. Dommeren sa at hun var en Cert hund, men at hun i øyeblikket var litt tung. Siden Hjerte nå har mistenkt katarakt, blir det nok ingen utstillingskarriere. Men jeg er strålende fornøyd med at Mille har fått et så flott avkom. Tusen takk til Eva 

DSC02000_edited

Hjerte i Letohallen

DSC01953_edited

Hjerte 

Ida og Nena

Her er Ida (Kattanak's 1 Ida av Chaez) og Nena i ringen.

Ida endte på Excellent. Gratulerer til Irene og Ida også   Ida er også en veldig fin jente. Hun og Nena kommer nok til å møtes til dyst igjen, like i alder som de er.