Blogg

Da er vi i gang som besøkshundteam

2016-04-27 00:10 | 1 kommentarer

Så er Tess og jeg i gang som besøksvenner. De vi skal bli bedre kjent med, er en gruppe voksne personer som bor i omsorgsboliger, i private borettslag, med tilknyttet hjemmesykepleie. Dit skal vi en gang i uken, i to av tre uker (to uker med besøk og en uke "fri").

Tess var lykkelig over å få være med i byen alene med meg, og enda mer spennende ble det da vi skulle inn i et hus hvor hun ikke hadde vært før. Vi ble tatt godt i mot av en kontaktperson fra Røde Kors som er kjent i huset, og jeg fikk hilse på noen fra personalgruppen. I fellesarealene satt det rundt 15 personer. Straks vi var innenfor døren, kom tre personer for å hilse og bøyde seg over Tess. Tess sto stille litt før hun snudde ryggen til dem og presset hodet sitt inn mellom bena mine, noe hun pleier å gjøre når hun synes fremmede mennesker blir litt overveldende. Hun trengte imidlertid ikke mer enn litt rufs i pelsen og noen støttende ord fra meg før hun kom fram igjen, full av liv og utforskningslyst. Tess fikk lov til å sjekke rommet før vi begynte på hilserunden. Hun var litt usikker i starten, men etterhvert som vi beveget oss rundt i rommet, skjønte hun at oppgaven hennes var å hilse og kose litt med de som ville. Flere hadde hatt hund selv og møtte henne på en varsom måte. Noen av dem satt Tess seg tett inntil og så ut som hun kunne tenke seg å bli der en stund. Noen møtte henne på en måte som gjorde henne usikker. Tess søkte støtte hos meg og forholdt seg rolig når jeg sa det var greit. Hun var fint med på å sette seg ned, og så gjorde jeg møtene korte. Flere steder var det trangt mellom rullestolene, men Tess smøg seg mellom. Hele tiden var det folk som gikk forbi, og noen kom brått bort til henne bakfra. Tess taklet det utmerket og etterhvert kunne jeg vende mer av min oppmerksomhet mot beboerne, selvfølgelig hele tiden med et øye på Tess.

Dette var en introduksjon, ikke minst for Tess. Hun var fantastisk, jeg er både imponert og stolt av henne. Selv om hun ble litt stresset av nytt sted med masse fremmede mennesker, beholdt hun roen og interessen for hva som foregikk rundt seg. Et par ganger ble det mye for henne. Da vendte hun oppmerksomheten mot meg, og gjorde som jeg sa. Noen ganger gjorde jeg møtene korte. Hun brukte ikke mange sekundene på å avreagere. Jeg er ganske sikker på at Tess kommer til å trives med oppgaven, noe som er helt sentralt. Hundene skal ikke tvinges inn i besøksrollen, de må like det. 

Jeg ser fram til å bli mere kjent med beboerne på besøksstedet vårt. Det blir en spennende utfordring å finne ut sammen med Tess hvordan vi kan gi noe til dem, også de som ikke tar så mye initiativ selv. 


Utstilling med Nena og Lotta

2016-04-24 23:40 | 0 kommentarer

I dag har jeg kost meg med forhunder og forverter på utstilling i Letohallen.

Nena var der med Kari og Jan. Jeg har ikke sett Nena på 6 mnd. og på den tiden har hun utviklet seg noe enormt. I høst var tilbakemelding fra dommerne at hun behøvde mer tid. I dag sa dommeren, Karl-Erik Johansson, at hun var veldig godt utviklet til ikke å ha fylt to år enda. Kari gjør en super jobb med henne. Hun fikk også skryt for at hun var så sikker og trygg på bordet. Resultat: Excellent, CK og BIR (Best i rase) og BIG 2 (2. best i gruppen). Nena har to små cert og kan ikke ta imot flere. Nå er det storcertet som er målet.

Kritikken: "Utmerket vakkert feminint hode, velbårne ører med bra frynser, brune øgon, bra uttrykk, bra bitt, utmerket hals og rygglengde. Velbåren svans. Bra vinkler, rør seg mycket bra, bra farge og pels."  Kari og Nena har blitt riktig så erfarne i ringen. Kunsten nå er å få Nena til å løfte hodet og vise seg fram litt mer når hun løper.

DSC04155

DSC04202

DSC04218

DSC04223

 

Lotta og Are hadde sin debut i ringen i dag. Lotta har nettopp fyllt 9 mnd. og stilte i juniorklassen. Jeg må innrømme at jeg var spent, for de har ikke fått trent så mye på dette med utstilling. Men Lotta har mange grunnferdigheter inne, hun er vant til ståkete idrettshaller og ikke minst har hun en suveren kontakt med pappan sin. Lotta fulgte Are nydelig rundt i ringen og var riktig så flink på bordet. Resultat ble Excellent. Med trening i ringen (og en bitteliten slankekur) kan dette bli helt topp.

Kritikken: "Utmerket type, typisk feminint hode, velbårne ører med bra frynser, mørke øgon, bra hals/rygg, noe trangt kryss, bra brystkorg, tilstrekkelige vinkler, rør seg bra, bra farge men ikke så mye pels." 

DSC04196

DSC04173

DSC04180

 

Lykke var også påmeldt utstillingen i dag. Dessverre ble hun som skulle stille Lykke, syk. 


Tess besøkshund i Røde Kors

2016-04-23 10:58 | 0 kommentarer

Sist helg var Tess og jeg på Besøkshundkurs i regi av Røde Kors og i går fikk jeg vite at vi er godkjente. Jeg er kjempestolt av Tess, og ganske fornøyd med meg selv også, for det stilles høye krav til en besøkshundekvipasje. Kurset var en integrert opplæring og vurdering av hund og fører. Suverene kursledere var veterinær Katrine Handal og instruktør Camilla Holter. 

Kurset var tettpakket av matnyttig stoff. Vi fikk informasjon om retningslinjer, brukergrupper og mulige aktiviteter, og undervisning om hundens språk. Det var mye trening med hund og med det en vurdering av hvordan den fungerte i ulike situasjoner. Hunden må kunne gå rolig inn av en dør og følge fører selv om fører har oppmerksomheten et annet sted. Den må rolig kunne passere folk i rullestol, med krykker og med gåstol, gjerne med uvanlig bevegelsesmønster. Den må kunne følge både på venstre og høyre side av fører og skifte plass raskt for ikke å komme nær en møtende person som kanskje ikke går rett fram, og den må kunne vente i ro. Vi trente mye på plassering av hund og fører hos personer i stol og i seng. Det var faktisk ganske utfordrende å få plassert seg sånn at personen kunne nå hunden med så stor avstand han ønsket og fører hadde kontrollen. Gjennom hele kurset ble det lagt vekt på at hunden skal trives med disse oppgavene. Sammen med bruker skal hunden alltid ha en rømmingsvei så den ikke behøver å sette grenser på en måte som skremmer. Hundene ble testet på hvordan de reagerte på ubehagelig håndtering, som å bli dratt i halen, holdt fast i potene, få en person brått over seg og ikke minst tette klemmer.

Tess tok alle utfordringene med glans. Det var slett ikke alt hun likte, men hun tolererte det. Når det gjelder å følge meg, er hun helt topp. Det jeg skal trene på er ubehagelig håndtering. Den store utfordringen vår er ro uten godbiter. Med godbiter i lommen får jeg all oppmerksomheten hennes, og det er jo ikke meningen. Hunden skal kunne ha oppmerksomheten hos tredjeperson mens den samtidig følger fører. I andre runde, med fem brukerbesøk hos fremmede figuranter, overraskende passeringer og venting på venteværelse, tok jeg ikke med godbiter. Jeg kunne se hvor hardt Tess tenkte for å pønske ut reglene. Hun fant ut av det mye raskere enn jeg hadde forventet, vendte oppmerksomheten mot den vi besøkte og begynte å nyte kosen hun fikk derfra. Håpet mitt er at hun vil akseptere at det er egne regler for denne oppgaven. 

Mine tanker om å være besøksvenn med hund har kommet gradvis gjennom de siste par årene. Jeg hadde faktisk ikke trodd at verken Tess eller Mille ville verken like eller klare en sånn oppgave. Gjennom alle besøk av valpeinteresserte og valpekjøpere har jeg imidlertid sett hvordan Tess nyter kontakt med nær sagt alle som kommer på besøk. Mille er nok en mer typisk kooiker, hun hilser og legger seg så litt til siden hvis hun ikke blir invitert til kontakt. Tess sitter gjerne oppå gjestene.

I tillegg til kurset med hund må fører gjennomføre et generelt besøksvennkurs, kurs i førstehjelp, kurs i psykososial førstehjelp og et kurs i kunnskap om Røde Kors. Det forventes oppmøte på månedlige møter. Det er ansvarlig i Røde Kors som gjør de formelle avtaler og endringer i avtaler skal taes opp med denne. Besøksvenner binder seg til et besøk hver 14. dag i et år.

Røde Kors har hatt besøkstjeneste siden rett etter annen verdenskrig. Besøkstjeneste med hund ble startet i Norge for 5 år siden. Det er nå ca 600 besøkshundekvipasjer i landet og 100 av disse er i Østfold. Behovet er mye større men utviklingen tar tid fordi alt arbeidet med opplæring og organisering også gjøres på frivillig basis. Besøkene deles i tre kategorier; turgåing, besøk i institusjon og besøk hos enkeltpersoner (som kan bo i institusjon). Tess og jeg er godkjent for alle kategorier. Den største gruppen brukere er eldre, men det er også yngre personer som av ulike grunner er ensomme. Det er mye forskning som viser at både fysisk og psykisk helsetilstand blir bedre gjennom kontakt med en hund. Mange av brukerne har hatt hund tidligere og ønsker nær kontakt med hunden mens for andre handler det om at de finner ro med en hund i rommet. En sentral del av besøket er selvsagt førers kontakt med bruker. 

Allerede neste uke skal jeg på et møte hvor det blant annet behandles nye søknader. Jeg er veldig spent på om noen passer for oss.