Blogg

Valpene 1 uke gamle

2018-04-22 10:11 | 0 kommentarer

I går var valpene til Mille og Zingo en uke gamle. De har økt fødselsvekten med 65 - 80 %, veier nå 324 - 393 gram og får ikke plass i hånden min lenger. Jeg begynner å se små personligheter. Den vil forandre seg mye ettersom de vokser. Den som er tøffest nå, kan være den mest forsiktige når de er 8 uker. Det er heller ikke mulig å forutse hvor store de vil være når de er utvokst. 

 thumb_IMG_1984_1024

4 dager gamle

thumb_IMG_1974_1024

7 dager gamle

thumb_IMG_1995_1024

 Ved fødselen har valpene lyserød hud på snuten og under potene. Nå begynner pigmentet å komme.

thumb_IMG_1996_1024

Nena er flink til å stelle valpene. De er fortsatt avhengige av at hun slikker dem på magen og i endetarmen for å bli kvitt urin og avføring.

 

thumb_IMG_2129_1024

thumb_IMG_2120_1024

 På patten

thumb_IMG_2145_1024

Denne karen pleier å sovne ved patten - eller på


Bilder

2018-04-18 11:18 | 0 kommentarer

Her kommer noen bilder fra valpenes 3 første døgn.

thumb_IMG_1691_1024

Tispen måtte vente på å komme helt ut fordi morkaken trenget et par rier til. Ventetiden brukte hun på å finne en patt og få i seg melk

thumb_IMG_1735_1024

En av hannene, 1 døgn gammel

thumb_IMG_1791_1024 2

 Halvannet døgn gamle

 thumb_IMG_1799_1024

Halvannet døgn

thumb_IMG_1802_1024

Sover trygt ved Nenas fot

 

 


Valpene har kommet

2018-04-16 11:10 | 0 kommentarer

Valpene til Nena og Zingo kom lørdag 14. april, 4 hanner og 1 tispe. Fødselsvekten var 170 - 211 gram, helt vanlig. Den første ble født kl. 17:05 og den siste 19:15. Fødselen gikk greit. Heidi, som har to kooikere selv, var uvurderlig hjelp. Tispa har mer næringsvett enn de fleste. Det tok en stund før morkaken hennes kom ut, og da hang hun jo fast gjennom navlestrengen. Ventetiden brukte hun til å finne en patte og få i seg noe mat   En av hannene trøbler med å få i seg nok. Han kryper gjerne i motsatt vei av pattene, gjerne i pelsen mellom bakbeina til Nena. Har var liten og sliten da han kom som førstemann, det er en stor jobb å bane vei for resten av gjengen, og hadde vel mer behov for varme enn de andre. Med hjelp til å finne patten og skjerming fra de store gutta går det bra.

Nå går det i ett for Nena og meg. Nena er en omsorgsfull og oppmerksom valpemor. Hun vasker, slikker mager og holder det rent. Kommer noen for langt unna henne, drar hun dem inntil seg med labbene eller løfter dem i munnen. Med en gang lurte hun på hva hun hadde med disse vesenene å gjøre, men morsinstinktet kom raskt. Jeg passer på vektøkningen til, veier dem og ser til så alle finner en patte. Jeg passer også på at Nena ikke setter seg på en valp, det er fort gjort, særlig nå i starten når hun er veldig sliten. 

Her er bilde av Nena med valpene, ett døgn gamle. Flere bilder kommer etterhvert. Dere som ikke har sett kooikervalper før, lurer nok på den svarte fargen. Det blir rødbrunt etter hvert.

thumb_IMG_1791_1024 2

 

 


Dag 60

2018-04-13 09:51 | 0 kommentarer

Nå tar Nena det med ro, tre dager før termin. Magen har blitt stor, noe som gjør at hun puster litt tungt innimellom og ikke spiser like mye som før. Jeg er veldig spent på hva som gjemmer seg i magen hennes, det er mye liv inni der 
thumb_IMG_1621_1024


Dag 57. Det nærmer seg

2018-04-10 10:50 | 0 kommentarer

Det begynner å skje noe. I løpet av gårsdagen falt magen til Nena ned. Noen mener valpene da kommer i løpet av et par dager. Hun er rastløs og ubekvem, skifter ofte liggeplass. I blant spørrende på meg, og oppsøker meg mye for kos. Nena er alltid kosete, men nå virker det som hun i tillegg søker støtte. Ute er dette glemt. Hun hviler mye og ofte, men har også mye energi, tiltakslyst og egne meninger, sterke meninger. På morgenturen i dag ble hun skikkelig fornærmet over at vi ikke kunne gå videre med en kjekk hundeherremann som skulle gå raskt i skogen. 

Tess og Mille får gå lange turer med Eva. I går trodde nok Mille turen skulle bli kort fordi jeg var med. Planen var at jeg tok en kort runde med Tess, men det hadde ikke Mille fått med seg. Siden en venninne av Eva hadde vært med på lang tur et par ganger, syntes Mille det var best å få henne med. Skulle det skje, måtte hun få med seg Eva bort denne stikk veien for å hente venninnen. Mille plantet alle fire beina i bakken, men er man båndhund må man gi tapt for overmakten. Det ble langtur likevel 

thumb_IMG_1566_1024 2


Stemningsrapport

2018-04-08 21:20 | 0 kommentarer

En uke har gått av Nenas 10 uker lange besøk. Tre hunder med ulike behov for aktivitet. Fremmed tispe som de to fastboende ikke har tenkt å inkludere. Dvs. de har vist interesse for hverandre så det ville gått om jeg hadde jobbet med det, men det er ikke tid for det nå når Nena straks skal valpe. 

Det har fått ulike uttrykk. Noen hunder spiser bæsj, så også mine to. Særlig Mille er ivrig for tiden. Hun har en regel, man spiser ikke venners bæsj. Nena er ingen venn, sier Mille. Hun fikk det til to ganger, jeg lover at det ikke skjer igjen.

Da Nena og jeg var på besøk hos Zingo, hannen, markerte hun inne. En liten skvett på teppet i hvert av de rommene hun fikk tilgang til. Det er lugnt, sa Maggie, eier til Zingo. nena har aldri gjort noe liknende tidligere. Mitt soverom ligger vegg i vegg med valperommet. Jeg regnet med at matta der ville tiltrekke seg oppmerksomhet, så jeg holdt døren lukket. Nesten. Nena markerte ikke på matta på gulvet. Med sin store mage hadde hun klart å jumpe opp i den høye sengen og tisset der. Selvsagt, den eneste soveplassen til Tess og Mille som hun hadde tilgang til. Ikke bare greit med sånne løpske hormoner, sa Nena. Dyr i drift sa jeg. Hun har en annen måte å markere seg på også, hun tisser oppi de hullene Mille graver i hagen. Kan jo ikke annet enn å le av dem.

I løpet av uken har stemningen snudd.Det er slutt på den sinte bjeffingen. Nå handler det om å få sin del av godene, dvs min oppmerksomhet i form av å sitte på fanget, tur ut, lek og mat. Tess er den som gir høyest uttrykk for hva hun mener hun har rett på. Mille forholder seg som vanlig da rolig fordi hun vet at Tess er god på den jobben.

Mille har roet seg ganske bra, tåler at hun ikke får ligge inntil meg om natten. Jeg kompenserer med å legge meg på sofaen med henne en gang i løpet av dagen, det skal ikke så lenge til for å gi henne påfyll. Synes hun jeg sitter for lenge på valperommet hvor hun ikke kan se meg, kommer denne katt i nød lyden. 

Nena er i ferd med å lande. Hun er tydeligere på hva hun vil og ikke vil. Egenvilje og initiativ er bra. Hun er ellers en utrolig greit hund å ha med å gjøre. Hun har overrasket meg stort med å bjeffe på fremmede som har kommet innom, hun som ellers er så mild og tar det meste med ro. Nå skal hun få helt fred. Hun tar det rolig nå, men plutselig kan det være fart i henne. En morgen satt et par kråker utenfor inngangsdøra, de fant nok noen gjenglemte forkuler fra godbitsøk. Nena spratt avgårde og da kråkene lettet, lettet hun også, over en kompostgrind. Ingen av mine har funnet på noe sånt. Heldigvis var det et oppbygd blomsterbed på andre siden, så hun landet mykt. Der ble hun stående med et overrasket uttrykk, som om hun lurte på hvordan hun havnet der, og lot seg løfte tilbake. 

Da Nena flyttet inn på valperommet to uker før termin, så hun på valpekassa, hoppet oppi og snuste litt og hoppet ut igjen. Siden den gang har hun knapt ofret den et blikk. I morges var hun bortom og snuste og da vi kom inn fra hagen i kveld, marsjerte hun rett inn på valperommet og la seg til rette. Der lå hun en halvtimes tid og så riktig så fornøyd ut. Fasinerende å se.

thumb_IMG_1523_1024

 Det blåste i hagen i dag og Nena var fornøyd med isopor under og teppe over seg

thumb_IMG_1565_1024

 Blir man trøtt kan man flytte inn i drivhuset. Man har da egen seng 

thumb_IMG_1569_1024

 thumb_IMG_1570_1024

Valpekassa er inntatt. Visst har magen vokst i løpet av uken.


Nena er i hus, 7 uker drektig

2018-04-02 18:47 | 0 kommentarer

I går kveld kom Nena, to uker før termin som er 16. april. Ingen lang bilkjøring de siste to ukene av drektigheten. Godt også at hun kommer før hun kjenner seg klar til valping, for vi trenger nok tiden til å finne rutiner. 

Nena bodde her tre uker før Kari dukket opp og ville være forvert, og hun har vært på besøk flere ganger. Tess og Mille tar ikke vel imot andre tisper og jeg har valgt ikke å jobbe med den saken. I går kveld fikk Nena høre at hun ikke var velkommen. De roet seg etterhvert, inntil de oppdaget at de var forvist fra soverommet fordi jeg har flyttet inn på valperommet sammen med Nena. Tess ble lei seg. Mille gråt hele natta. Den eneste som sov i natt var Nena, hun åpnet ikke engang øynene når jeg gikk ut av rommet. 

Nena var trøtt da hun kom i går kveld, etter å ha vært på familiebesøk. Kari bar sakene hennes inn på valperommet og vi satt oss i stuen. Det tok ikke lang tid før Nena vandret bortover gangen for å finne sengen sin, men ingen kom etter henne så hun kom tilbake - til meg. Som om det var en selvfølgelighet at det nå var meg hun skulle dele seng med. Og det var det jo 

Da Nena og jeg kom ut i stuen i morges, var mine to underlig nok helt stille, sto og så på hverandre gjennom kompostgrindene. Nena tok bittesmå skritt framover. Tess så ut som hun var klar til det meste. Plutselig var det 10 cm for mye, og da var freden brutt. Det endte med at jeg hang laken over kompostgrindene. Dermed kan ingen stirre på hverandre eller føle seg truet, og det ble helt stille. Det har nok også hjulpet at den stakkars hundeeieren har løpt fram og tilbake for at alle skulle få sitt, også naboens katt.

Nena, 7 uker drektig i dag. 

thumb_IMG_1420_10247 ukerthumb_IMG_1425_10247 uker